zasto u kalkulatoru probijanja koja god armatura da se uzme, koeficijent alfa mu je 1.4 (kao za MA 500/560)! Ako je to povezano sa globalnim podacima u ploci, mislim, da to nije uredu, jer je to kalkulator i on bi trebao da bude nezavisan od bilo cega tj. da mi omoguci da proracunam bilo koji slucaj (cak i ako nije vezan za taj model). A sa druge strane u 90% slucajeva kao osiguranje od probijanja koristi se RA koja se redja preko mreze pa bi bilo dobro da koeficijent alfa bude nezavisan od globalnih podataka!
A bilo bi dobro da u biblioteci pored mreza budu i druge vrste ojacanja (sipke) i da na osnovu njihovog profila i rastojanja na kom se nalaze program sam izracunava procente armiranja!
Pozdrav
Kalkulator probijanja
U tu svrhu, u kalkulatoru je predvidjen unos "faktora za povecanje uticaja od ekscentricnosti" - zadavanjem vrednosti 1.40 povecava se napon smicanja za 40% - izvestaj ce biti jasniji nego da Vi rucno uvecavate silu za 40%.kiki wrote:1. u kalkulator unosim silu N, da li je potrebno unijeti silu uvecanu za 40% ako je rijec o kutnom ili rubnom stupu?
Kriticni opseg probijanja u tom slucaju ima svoju punu duzinu (sila se rasporedjuje po celom opsegu) ali s obzirom da u ivicnim stubovima gotovo sigurno ima nesimetricnog naprezanja (momenata), ta nesimetricnost se mora uneti preko "faktora za povecanje uticaja od ekscentricnosti".kiki wrote: 2. ako su prepusti dovoljno veliki da u njih upadne kriticni opseg probijanja znaci li da taj stup mogu tretirati kao da nema prepusta, i da li u tom slucaju uvecavam silu za 40%?
Postojanje prepusta utice na povecanje duzine linije po kojoj se ocekuje proboj ploce - sila se rasporedjuje na vecoj duzini pa se napon smanjuje.
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
Kriticni opseg probijanja u tom slucaju ima svoju punu duzinu (sila se rasporedjuje po celom opsegu) ... [/quote]
Treba obratiti pažnju na definiciju unutrašnjeg stuba u članu 220. PBAB-a. Ivica ploče mora da bude udaljena od ose stuba najmanje za Lx/2, odnosno Ly/2. U suprotnom, obim kritičnog preseka se redukuje.
Treba obratiti pažnju na definiciju unutrašnjeg stuba u članu 220. PBAB-a. Ivica ploče mora da bude udaljena od ose stuba najmanje za Lx/2, odnosno Ly/2. U suprotnom, obim kritičnog preseka se redukuje.