Seizmička kombinacija opterećenja - Eurocode

Vranješ
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 1:26 am

Post od Vranješ »

mperne wrote:
Vranješ wrote:
Izračunamo posamezne prispevke k povečanju torzijskih vplivov zaradi Pxi in Pyi.

Mt(x)i = Pxi*eyi

Mt(y)i = Pyi*exi

Ustvarimo 2 nova obtežna primera , posebej za Mt(x)i in posebej za Mt(y)i.

Ponovno izvršimo modalno i potresno analizo , ter ustrezno formiramo obtežne primere.

I = Potres v smeri X

II = Mt(x)

III = Potres v smeri Y

IV = Mt(y)

Torzijski vplivi Mt(x)i in Mt(y)i vrtijo okoli vertikalne osi stavbe. Kako obremenimo konstruckijo s tem momentom, glede na to da ne moremo modelirati plošče kot popolno toge diafragme?
Nađi zgodno mesto u etaži za lokaciju takvog momenta . :)
Najbolje negdje gdje se križaju dva betonska platna, na primjer, jer i tako nije važna pozicija torzijskog momenta.
Astrodome
Pridružio se: Sre Maj 31, 2006 7:58 pm

Post od Astrodome »

b.milan wrote: U najnovijoj verziji programa Tower6 koja izlazi za nekoliko dana nalazi se i jedna novina koja se tice generisanja kombinacija i zove se "Uvek kombinuj sa..."
???? Sve je relativno :-) Bice li???

PS:18.08.-08.09 = 3 radne nedelje
b.milan
Site Admin
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Kontakt:

Post od b.milan »

:oops:

bice, bice... molim Vas strpite se jos malo, preostalo je jos samo malo testiranja da se izvrsi, na samom smo kraju.

Izvinjavamo se.
Vranješ

Post od Vranješ »

Vranješ wrote:
mperne wrote:
Vranješ wrote:
Izračunamo posamezne prispevke k povečanju torzijskih vplivov zaradi Pxi in Pyi.

Mt(x)i = Pxi*eyi

Mt(y)i = Pyi*exi

Ustvarimo 2 nova obtežna primera , posebej za Mt(x)i in posebej za Mt(y)i.

Ponovno izvršimo modalno i potresno analizo , ter ustrezno formiramo obtežne primere.

I = Potres v smeri X

II = Mt(x)

III = Potres v smeri Y

IV = Mt(y)

Torzijski vplivi Mt(x)i in Mt(y)i vrtijo okoli vertikalne osi stavbe. Kako obremenimo konstruckijo s tem momentom, glede na to da ne moremo modelirati plošče kot popolno toge diafragme?
Nađi zgodno mesto u etaži za lokaciju takvog momenta . :)
Najbolje negdje gdje se križaju dva betonska platna, na primjer, jer i tako nije važna pozicija torzijskog momenta.

Ljepše rezultate od utjecaja ovog, dodatnog torzijskog momenta dobijemo ako istog podamo kao linijski (Mt/L), negdje po sredini ploče. Najbolje u podužnom smeru.. Na ovaj način izbjegnemo one lokalne skokove u zidovima.
Malo ručnog rada, ali što se može.
WD
Pridružio se: Uto Jun 06, 2006 8:35 am

Post od WD »

Nažalost, ni u novoj verziji [Build 1219] u "Shema kombinacija opterećenja" nismo dobili potpunu i ispravnu Seizmičku kombinaciju opterećenja (Seizmičku proračunsku situaciju)!?
WD
Pridružio se: Uto Jun 06, 2006 8:35 am

Post od WD »

WD wrote:Nažalost, ni u novoj verziji [Build 1219] u "Shema kombinacija opterećenja" nismo dobili potpunu i ispravnu Seizmičku kombinaciju opterećenja (Seizmičku proračunsku situaciju)!?
Konkretno pitanje za Radimpex: možemo li se nadati implementaciji potpune Seizmičke kombinacije opterećenja u dogledno vrijeme?
MRG
Pridružio se: Uto Dec 23, 2008 8:43 am

Post od MRG »

Vranješ wrote:
...jer i tako nije važna pozicija torzijskog momenta.
Ne treba li moment torzije biti postavljen u centar krutosti?
iba
Pridružio se: Ned Jan 11, 2009 10:58 pm

Post od iba »

Vranješ wrote:Istovremeno uzimanje u obzir i 30% potresa iz drugog smjera preko vektorskih komponenti kx i ky radi samo u slučaju dok je konstrukcija simetrična. Inače ne.U slučaju nesimetrične konstrukcije odstupanja mogu biti značajna.
Inače, program za svaku komponentu posebno iispravno zračuna statičke količineo , ali to na kraju ne sabere kao što bi se očekivalo.
Zašto samo u slučaju kada postoje značajniji torzijski uticaji, to nisam uspio utvrditi.
Nećemo se tako lako osloboditi onih silnih slučajeva opterećenja. :)

Pozdrav
Znači, da vektorske kombinacije iz primjera na engleskom ....../lessons_view.php?file=134&num=1 u "on line lessons" dolaze u obzir samo za simetričke konstrukcije.

Kako parvilno unjeti faktore za SRSS kombinacije kada imamo prema EC imamo slučajeve opeterečenja:

1. Seizmika X
2. Slučajna torzija MtX
3. Seizmika Y
4. Slučajna torzija MtY

Ako bi moga napraviti kombinacije 1+2 te 3+4 i unjeti jih u shemu SRSS kombinacija kao osnovne kombinacije ili praviti kombinacije kombinacija bilo bi mi sve jasno.

Sada mi nije jasno kako to napraviti, pa radije kombiniram 1+1+0.3+0.3 i tako dalje...

Pozdrav!
Vranješ

Post od Vranješ »

MRG wrote:
Vranješ wrote:
...jer i tako nije važna pozicija torzijskog momenta.
Ne treba li moment torzije biti postavljen u centar krutosti?

Ne mora, ali neka bude tamo negdje...odoka.
Vranješ

Post od Vranješ »

iba wrote:
Vranješ wrote:Istovremeno uzimanje u obzir i 30% potresa iz drugog smjera preko vektorskih komponenti kx i ky radi samo u slučaju dok je konstrukcija simetrična. Inače ne.U slučaju nesimetrične konstrukcije odstupanja mogu biti značajna.
Inače, program za svaku komponentu posebno iispravno zračuna statičke količineo , ali to na kraju ne sabere kao što bi se očekivalo.
Zašto samo u slučaju kada postoje značajniji torzijski uticaji, to nisam uspio utvrditi.
Nećemo se tako lako osloboditi onih silnih slučajeva opterećenja. :)

Pozdrav
Znači, da vektorske kombinacije iz primjera na engleskom ....../lessons_view.php?file=134&num=1 u "on line lessons" dolaze u obzir samo za simetričke konstrukcije.

Kako parvilno unjeti faktore za SRSS kombinacije kada imamo prema EC imamo slučajeve opeterečenja:

1. Seizmika X
2. Slučajna torzija MtX
3. Seizmika Y
4. Slučajna torzija MtY

Ako bi moga napraviti kombinacije 1+2 te 3+4 i unjeti jih u shemu SRSS kombinacija kao osnovne kombinacije ili praviti kombinacije kombinacija bilo bi mi sve jasno.

Sada mi nije jasno kako to napraviti, pa radije kombiniram 1+1+0.3+0.3 i tako dalje...

Pozdrav!

Mislim da sam gore nešto već napisao o tome . Doduše, na slovenačkom.
Ako je to problem prevest ću.
U svakom slučaju, najprije modalna anliza i nato potresna analiza.
Za proračun Mt (opterećenje po etažama) se koristi ovojnica potresnih sila po etažama (istog predznaka za sve etaže).
Onda se opet izvrši modalna i potresna analiza.
Mt (kao novi slučaj opterećenja) u kombinacije ulazi kao samostalni slučaj opterećenja.
Nažalost, rezultati nekoliko lokalno pokvare rezultate unutrašnjih (presečnih) sila, ali ne postoji bolji način.

Inače, ako se nam ovo ne da napraviti , onda povećamo potresne uplive za 30% i to je to. Ovo povećanje od 30% preporuka je prof. Fajfara. Kaže da je to po literaturi ali, nažalost, ne navodi po kojoj.

Poz
iba
Pridružio se: Ned Jan 11, 2009 10:58 pm

Post od iba »

To mi je jasno, hvala!

Nije mi jasno kako u program unjeti za ove slućaje opterečenja SRSS kombinacije! Kakve če to Tower kombinacije preračunati. Malo je u uputama napisano oko SRSS kombinacija i htio bi malo više znati o tome što i kako program s time radi.

A kod Fajfara ja mislim, da povečanje za 30% temelji na jednačini 4.12 SIST EN 1998-1-2006. Barem ako ide za simetričke konstrukcije i ako unesete

x=L/2 znači da je

delta = 1+0,6×(L/2) = 1,30

Pozdrav!
Vranješ

Post od Vranješ »

iba wrote:To mi je jasno, hvala!

Nije mi jasno kako u program unjeti za ove slućaje opterečenja SRSS kombinacije! Kakve če to Tower kombinacije preračunati. Malo je u uputama napisano oko SRSS kombinacija i htio bi malo više znati o tome što i kako program s time radi.

A kod Fajfara ja mislim, da povečanje za 30% temelji na jednačini 4.12 SIST EN 1998-1-2006. Barem ako ide za simetričke konstrukcije i ako unesete

x=L/2 znači da je

delta = 1+0,6×(L/2) = 1,30

Pozdrav!

Nemate što unositi. Nakon seizmičkog proračuna dobijate rezultate gdje je već uzet u obzir CQC odnosno SRSS.
U nastavku, za povećanje presečnih sila zbog slučajne (naključne) ekscentričnosti , operirate sa "ovojnicom" potresnih sila po etažama , koje množite sa tim ekscentriccitetima. Izvršite ponovni proračun i te rezultate pribrojite (kombinirate) sa gornjim rezultatima .
Smisao je povećati već proračunane presečne sile zbog slučajnog (+/-) ekscentriciteta i to je sve.
Rale
Pridružio se: Čet Jan 22, 2009 6:49 pm

donja granica elasticnog spektra - pomoc molim

Post od Rale »

program daje 0,2 po defaultu - što se tu unosi?

hvala
Odgovori