iba wrote:Vranješ wrote:Istovremeno uzimanje u obzir i 30% potresa iz drugog smjera preko vektorskih komponenti kx i ky radi samo u slučaju dok je konstrukcija simetrična. Inače ne.U slučaju nesimetrične konstrukcije odstupanja mogu biti značajna.
Inače, program za svaku komponentu posebno iispravno zračuna statičke količineo , ali to na kraju ne sabere kao što bi se očekivalo.
Zašto samo u slučaju kada postoje značajniji torzijski uticaji, to nisam uspio utvrditi.
Nećemo se tako lako osloboditi onih silnih slučajeva opterećenja.
Pozdrav
Znači, da vektorske kombinacije iz primjera na engleskom ....../lessons_view.php?file=134&num=1 u "on line lessons" dolaze u obzir samo za simetričke konstrukcije.
Kako parvilno unjeti faktore za SRSS kombinacije kada imamo prema EC imamo slučajeve opeterečenja:
1. Seizmika X
2. Slučajna torzija MtX
3. Seizmika Y
4. Slučajna torzija MtY
Ako bi moga napraviti kombinacije 1+2 te 3+4 i unjeti jih u shemu SRSS kombinacija kao osnovne kombinacije ili praviti kombinacije kombinacija bilo bi mi sve jasno.
Sada mi nije jasno kako to napraviti, pa radije kombiniram 1+1+0.3+0.3 i tako dalje...
Pozdrav!
Mislim da sam gore nešto već napisao o tome . Doduše, na slovenačkom.
Ako je to problem prevest ću.
U svakom slučaju, najprije modalna anliza i nato potresna analiza.
Za proračun Mt (opterećenje po etažama) se koristi ovojnica potresnih sila po etažama (istog predznaka za sve etaže).
Onda se opet izvrši modalna i potresna analiza.
Mt (kao novi slučaj opterećenja) u kombinacije ulazi kao samostalni slučaj opterećenja.
Nažalost, rezultati nekoliko lokalno pokvare rezultate unutrašnjih (presečnih) sila, ali ne postoji bolji način.
Inače, ako se nam ovo ne da napraviti , onda povećamo potresne uplive za 30% i to je to. Ovo povećanje od 30% preporuka je prof. Fajfara. Kaže da je to po literaturi ali, nažalost, ne navodi po kojoj.
Poz