titranje lokalnih stapova

Odgovori
HB
Pridružio se: Pon Jul 02, 2007 11:29 am

titranje lokalnih stapova

Post od HB »

Imam sljedeci problem. Radim celicnu konstrukciju nosaca radara. To je cetverostrani rešetkasti stup koji visine 10m (3,4×3,4m u bazi) i koji na vrhu ima platformu. Kad radim modalnu analizu u prvih 6 tonova mi titraju pojedini lokalni štapovi, a u 7 i 8 mi titraju svi štapovi na konstrukciji, tek u 9 i 10 tonu imam ocekivanu translaciju po smjerovima. Ima li netko ideju gdje griješim i kako da to ispravim

Kako da napišem slovo c u postu?
WD
Pridružio se: Uto Jun 06, 2006 8:35 am

Post od WD »

Postavite mase u čvorove rešetke.
statik
Pridružio se: Pon Okt 26, 2009 6:30 pm

Post od statik »

Ja bih ignorisao lokalne oscilacije i usvojio frekvencu prvog translatornog tona -makar on bio 10. ili 30. po redu (potrebna kao parametar za izracunavanje Gz pri analizi opterecenja vetrom).
Astrodome
Pridružio se: Sre Maj 31, 2006 7:58 pm

Post od Astrodome »

WD-ovo resenje je najkorektniji i eliminise nepozeljne lokalne oscilacije, ali dosta posla ima sa grupisanjem masa u cvorove resetki.

Ako nije bitno da su se pojavili parazitne lokalne oscilacije u dinamickom proracunu onda je dovoljno uraditi kao sto je statik predlozio. I ja bi pre to uzeo (prvi merodavni koji je mozda 25.-ti) u obzir i zazmurio bi iznad onih lokalnih vibracija.
WD
Pridružio se: Uto Jun 06, 2006 8:35 am

Post od WD »

Astrodome wrote:WD-ovo resenje je najkorektniji i eliminise nepozeljne lokalne oscilacije, ali dosta posla ima sa grupisanjem masa u cvorove resetki.
Mislim da nije tako puno posla s grupiranjem masa. Treba samo u "Podjeli greda izvan ploča" staviti "Samo neophodne" ili usvojiti dostatnu veličinu segmenta koja je veća od duljine štapova rešetke.
HB
Pridružio se: Pon Jul 02, 2007 11:29 am

Post od HB »

Hvala

Uspio sam eliminirati prvih 6 lokalnih oscilacija štapova. Problem je bio što sam oslobadao i moment M1. Ako stavim cijelu konstrukciju bez stavljanja zglobova dobijem ocekivane rezultate po tonovima. Nakon toga sam postepeno oslobadao momente M2 i M3 te sam našao na kojem štapu se javlja problem. Ali i dalje mi nije jasno zašto svi štapovi lokalno titraju.

Inace nevezano uz ovu temu, zna li netko iz kojih uvjeta prizlazi ogranicenje razmaka vertikalnih grana vilica u ab gredama (prema ec2)
Naime nedavno sam radio zgradu gdje sam imao grede širine 50 cm. Prema racunu dovolje su dvorezne vilice, ali po tom uvjetu sam morao stavljati cetverorezne
b.milan
Site Admin
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Kontakt:

Post od b.milan »

HB wrote: ... Ali i dalje mi nije jasno zašto svi štapovi lokalno titraju.
Lokalno oscilovanje se javlja zbog toga sto su neki od stapova izdeljeni cvorovima. Ako su ti stapovi kontinualno optereceni (recimo opterecenje od sopstvene tezine), deo mase tog stapa rasporedi se i u te cvorove po unutrasnjosti.
Naravno, masa iz unutrasnjosti stapa jeste tolika ali u stvarnosti nije skoncentrisana u jednoj jedinoj tacki. Zbog toga se pri proracunu javlja ovaj nerealan rezultat - lokalna oscilacija stapa kome je sva masa tog stapa skoncentrisana u jednu ili dve tacke.

Resenje je - kao sto je ovde vec i navedeno - opterecivanje modela tako da se stapovi ne opterecuju kontinualno nego da se sistem optereti koncentrisanim silama u cvorovima resetke. Pri tome treba voditi racuna o situaciji kada se stapovi ukrstaju/mimoilaze i i kada treba izbeci postavljanje mase u cvor u kome se stapovi mimoilaze.

Drugo, radikalnije resenje je - izdeliti stapove na sto sitnije delove! Pri generisanju mreze, za podelu stapova izabrati sto manju vrednost. Kako ovo moze da pomogne ? Pomoci ce time sto ce se pri tome lokalna masa po stapovima rasporediti na mnogo vise cvorova, samim time ce pojedinacna masa biti manja pa ce se smanjiti period lokalnog oscilovanja stapa. Samim time ce ti tonovi, koji nisu interesantni za analizu, biti pomereni unazad (u listi perioda tonova oscilovanja).

Koliko sitna podela stapova ce biti izabrana zavisi od vise faktora - od velicine modela, duzine samih stapova. Svakako povecanje gustine podele stapova ce uticati na vreme proracuna. Najbolje je da se proba, jedanput, dvaput i da se izabere krupnija podela sa kojom se dobijaju ocekivani periodi i forme oscilovanja.
Odgovori