staticar1 wrote:Hvala svima na sugestijama.
Pošto se radi o običnoj kući male spratnosti ja i nisam namjerno htio da
insistiram na zidovima od od vrha do kraja. To ovdje u svakom slučaju
prolazi statički sa podvlakama ispod zidova i malom armaturom u
presjecima.
Poenta je bila u tome da li neko ima mišljenje ili iskustvo o modeliranju
zidanih zidova štapovima???
Pošto često radim ovakve konstrukcije, a uvijek isti problem se javlja.
Pa me zanima za ubuduće da li da koristim isti model bez previše
razmišljanja o zidovima...
Hvala i pozdrav
Kad radim zidane kuće koje po etažama imaju nekoliko greda, zidove modeliram ubacivanjem stubova bez težine na svakih metar raspona, ali samo u modelu u kom ne radim seizmiku. Od ovakvog modeliranja imam koristi samo u dobijanju napona u tlu ispod zidanih zidova. Drugu nikakvu korist od ovakvog modeliranja nisam izvukao, osim, ponavljam, napona u tlu. A kada mi je stalo do uticaja u gredama (bez seizmeike) i pločama, za uobicajene raspone između vertikalnih serklaža 4-6 m, pravim model gde na mestu zida postavljam gredu 25x40, kojoj su oslonci vertikalni serklaži. Kad se radi provera smičićih napona u zidanim zidovima od seizmike, tada se mora koristiti drugaciji pristup, tj. zidove modelirati pločastim elementima sa preporučenim vrednostima modula elastičnosti, težine, ...
Ukratko, za zidane objekte radim 3 modela: 1. Naponi u tlu sa ubacenim stubovima bez težine na svakih 1 m raspona; 2. Uticaji u gredama sa ubacenim gredama 25x40 na mestu zidova; 3. Provera smičućih napona u zidovima od seizmike sa ubacenim pločastim elementima na mestu zidova sa preporučenim E, g.