Greda i ZP
Re: Greda i ZP
U vreme diplomskog postojao je tower 3, a radili smo smo u SAP2000. Mislim da ni jedan ni drugi program u to vreme nisu imali faze građenja, ali nisam u to siguran. Našlo se rešenje, inače ništa od diplome. Naravno da su asistenti znali za načine rešavanje problema, inače problem, ja kao student i početnik u korišćenju programa ne bih ni primetio.
Na jednom ramu faze građenja super funkcionišu - jednostavno za naneti. Probao sam model sa 6 etaža gde imam FERT ploče i nekoliko AB seizmičkih zidova. Definisanje faza građenja uopšte nije tako jednostavno. Ima mnogo graničnih uslova na pločama i zidovima. Pored greda, stubova i ploča, moraju da se selektuju i granični uslovi, a i opterećenje jedno po jedno, jer recimo korisno ne ide po svim fazama. Selekcija u 3D prozoru ne pomaže puno baš zbog nemogućnosti selekcije graničnih uslova. Moglo bi tu da se radi na uprošćenju jer definisanje svih faza na komplikovanijim modelima traži dosta vremena. Korisno bi bilo da se uvede mogućnost da program automatski elemente konstrukcije i stalna opterećenja pripaja pojedinim fazama u zavisnosti od nivoa kome pripadaju.
Na jednom ramu faze građenja super funkcionišu - jednostavno za naneti. Probao sam model sa 6 etaža gde imam FERT ploče i nekoliko AB seizmičkih zidova. Definisanje faza građenja uopšte nije tako jednostavno. Ima mnogo graničnih uslova na pločama i zidovima. Pored greda, stubova i ploča, moraju da se selektuju i granični uslovi, a i opterećenje jedno po jedno, jer recimo korisno ne ide po svim fazama. Selekcija u 3D prozoru ne pomaže puno baš zbog nemogućnosti selekcije graničnih uslova. Moglo bi tu da se radi na uprošćenju jer definisanje svih faza na komplikovanijim modelima traži dosta vremena. Korisno bi bilo da se uvede mogućnost da program automatski elemente konstrukcije i stalna opterećenja pripaja pojedinim fazama u zavisnosti od nivoa kome pripadaju.
Na pitanje (koji program je koristen na diplomskom) niste odgovorili pa sam stekao utisak da je ipak koristena verzija 6.
Opet nije jasno kako ste predlagali da se uvede opcija koja vec postoji a da je prethodno niste isprobali.
Opet nije jasno kako ste predlagali da se uvede opcija koja vec postoji a da je prethodno niste isprobali.
Evo da se i ja uključim
Naime na ovu temu sam već nešto pisao prije, i (okviri nebodera gdje se grede oslanjaju i na stupove i na zidna platna) i moram reći da faze građenja ne rješavaju kompletno taj problem. Kako se povečava broj etaža, tim je izraženija razlika u momentima. Također, što je veća razlika u aksijalnoj krutosti elemenata, veća je razlika u aksijalnom skraćenju, a samim time i u momentima (posebno je vidljivo kad je kombimacija stupova i zidova). Jedino što sam uspio napraviti da anuliram aksijalno skraćenje je da se uvede promjena temperature kao dodatno opterećenje.
Zato dajem isti ovaj vaš promjer u fazama građenja, ali sa 10 etaža. U srednjim etažama moment nad 2 i 4 stupom prelazi u nulu.

Naime na ovu temu sam već nešto pisao prije, i (okviri nebodera gdje se grede oslanjaju i na stupove i na zidna platna) i moram reći da faze građenja ne rješavaju kompletno taj problem. Kako se povečava broj etaža, tim je izraženija razlika u momentima. Također, što je veća razlika u aksijalnoj krutosti elemenata, veća je razlika u aksijalnom skraćenju, a samim time i u momentima (posebno je vidljivo kad je kombimacija stupova i zidova). Jedino što sam uspio napraviti da anuliram aksijalno skraćenje je da se uvede promjena temperature kao dodatno opterećenje.
Zato dajem isti ovaj vaš promjer u fazama građenja, ali sa 10 etaža. U srednjim etažama moment nad 2 i 4 stupom prelazi u nulu.

Ne treba da bude cilj da se anuliraju realni uticaji od različitog elastičnog skraćenja stubova jer se ta skraćenja stvarno i dešavaju. Stvarno će se i pojaviti čak i pozitivni momenti kod nekih stubova gde su elastična skraćenja veća. Cilj je da se neopravdana elastična skraćenja isključe. Fazama građenja može da se dođe do zadovoljavajućih rezultata.
Ocigledno je da kod konstrukcija od stubova i zidnih platana nisu problem samo faze gradjenja vec i disproporcija krutosti. Do nje se dolazi i u slucajevima kada nemamo fazno gradjenje. U modelima nije obuhvaceno: skupljanje i puzanje. Treba razmotriti da li jedan od navedenih ima znacajnog uticaja i po potrebi ga obuhvatiti (skupljanje moze preko temperature a puzanje mislim na racun smanjenja aksijalne krutosti vertikalnih elemenata).
Kada se radi sa stvarnim objektom, rešenje sa fazama građenja je nepraktično, prije svega u pogledu brzine, ali, koliko vidim, i jedino moguće. Ja treba da pravim 6 modela da bih dobila po 5-6 šipki u desetak greda, a na žalost nemam vremena da se igram i nadmudrujem sa programom.
Ali, stvari su takve kakve jesu. Niste mi nimalo pomogli, ali, naravno, hvala.
Vrlo nepraktično. Mnogo koraka u definisanju faza i vrlo lako se pogreši. Troši se mnogo vremena i mnogo živaca. Zato bi sedmica bila bolja, ako bi sadržala novi alat za faze građenja kod objekata visokogradnje. Zašto kod objekata visokogradnje ne uvesti mogućnost da program sam donju etažu (sa sopstvenom težinom elemenata konstrukcije) prepoznaje kao prethodnu fazu građenja, a gornju etažu kao sledeću fazu. Definisanje faza građenja korak po korak ima smisla kod nekakvih objekata sa montažnom gradnjom gde imamo podupirače i promenu statičkog sistema tokom gradnje, gde se ne može postaviti univerzalni algoritam. Ali kod zgrada, stvarno nema smisla
Niste u pravu. Kada se pravi model za visefazni model pravi se 1 (i slovima: jedan) model.Ana wrote:Kada se radi sa stvarnim objektom, rešenje sa fazama građenja je nepraktično, prije svega u pogledu brzine, ali, koliko vidim, i jedino moguće. Ja treba da pravim 6 modela da bih dobila po 5-6 šipki u desetak greda, a na žalost nemam vremena da se igram i nadmudrujem sa programom.
U pogledu brzine to nikako ne znaci gubitak.
Pravljenje visefaznog modela zgrade je trivijalno i u odnosu na jednofazni model ne zahteva ni dodatni minut rada po svakoj fazi (trivijalniji je zbog toga sto se faze geometrijski razgranicavaju po visini (gradi se u visinu), i sto se uglavnom radi samo dodavanje novih elemenata a redje postoji uklanjanje ili promena postojecih)
Postupak je sledeci:
1) Napravite model cele zgrade (to i ovako morate uraditi)
2) Napravite N faza u dijalogu za faze gradjenja (max: 30 sekundi), opcija "Sa kopiranjem" je ukljucena.
3) Ukljucite vidljivost svih konstruktivnih elemenata i postavite slucaj opterecenja na "Totalno opterecenje". Postavite za aktivan prozor "3D Pogled" i postavite smer gledanja na "Front" ("Spreda"). (max: 15 sek)
4) Proverite da li je tekuca faza - faza br. 1 - od nje se krece. Tu fazu nazvacemo Tekuca faza.
5) Pokrenite komandu "Konstrukcija->Promena faze gradjenja"
6) Komanda zahteva selektovanje entiteta kojima se zeli promena faze gradjenja. U prozoru "3D Pogled" jednom jedinom prozor-selekcijom koju povlacite sa desna-ulevo obuhvatite ceo model MALO IZNAD tavanice koja postoji u TF a sve do vrha zgrade. Selekcijom treba da obuhvatimo sve elemente koji NE POSTOJE u tekucoj fazi. (max: 15 sekundi)
7) Kada je selekcija zavrsena otvorice se dijalog sa fazama. Tu treba da saopstimo podatak da svi ovi selektovani elementi NE PRIPADAJU Tekucoj fazi ali ni fazama PREe tekuce faze. Dakle, ako je tekuca faza, faza br 3. trebalo bi da odcekiramo polja pored prve, druge i trece faze. Izadje se na OK iz dijaloga. (max: 30 sekundi)
8) Promeni se Tekuca faza (iz liste faza koja se nalazi u Toolbar-u u vrhu prozora izabere se faza za jedan veca). Ponoviti postupak od koraka br. 5)
Dakle ceo postupak ne zahteva vise od dodatnih 45 + N x 45 sekundi.
Nije mi jasno zbog cega ste rezignirani i zbog cega ovo vidite kao "nadmudrivnje" sa programom. Program Vam daje nekoliko mogucnosti da resite zadatak koji imate. Na Vama je, a ne na programu, donosenje odluke o tome kojim cete putem ici i koliko vremena cete mu posvetiti.
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
Mislim da sam u prethodnom postu odgovorio na Vase pitanje i smatram da je to sto predlazete u pogledu modeliranja faznog modela vec omoguceno programom Tower 6. Ako smatrate da prethodno izlozeni postupak nije optimalan, slobodno nam mozete izloziti svoje sugestije za njegovu optimizaciju.zidar wrote:Vrlo nepraktično. Mnogo koraka u definisanju faza i vrlo lako se pogreši. Troši se mnogo vremena i mnogo živaca. Zato bi sedmica bila bolja, ako bi sadržala novi alat za faze građenja kod objekata visokogradnje. Zašto kod objekata visokogradnje ne uvesti mogućnost da program sam donju etažu (sa sopstvenom težinom elemenata konstrukcije) prepoznaje kao prethodnu fazu građenja, a gornju etažu kao sledeću fazu. Definisanje faza građenja korak po korak ima smisla kod nekakvih objekata sa montažnom gradnjom gde imamo podupirače i promenu statičkog sistema tokom gradnje, gde se ne može postaviti univerzalni algoritam. Ali kod zgrada, stvarno nema smisla
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
Milane, nije baš tako. Kako u 3D prozoru selektovati granične uslove kod FERT ploča ili granične uslove u zidovima.b.milan wrote: Postupak je sledeci:
2) Napravite N faza u dijalogu za faze gradjenja (max: 30 sekundi), opcija "Sa kopiranjem" je ukljucena.
3) Ukljucite vidljivost svih konstruktivnih elemenata i postavite slucaj opterecenja na "Totalno opterecenje". Postavite za aktivan prozor "3D Pogled" i postavite smer gledanja na "Front" ("Spreda"). (max: 15 sek)
4) Proverite da li je tekuca faza - faza br. 1 - od nje se krece. Tu fazu nazvacemo Tekuca faza.
6) Komanda zahteva selektovanje entiteta kojima se zeli promena faze gradjenja. U prozoru "3D Pogled" jednom jedinom prozor-selekcijom koju povlacite sa desna-ulevo obuhvatite ceo model MALO IZNAD tavanice koja postoji u TF a sve do vrha zgrade. Selekcijom treba da obuhvatimo sve elemente koji NE POSTOJE u tekucoj fazi. (max: 15 sekundi)
7) Kada je selekcija zavrsena otvorice se dijalog sa fazama. Tu treba da saopstimo podatak da svi ovi selektovani elementi NE PRIPADAJU Tekucoj fazi ali ni fazama PREe tekuce faze. Dakle, ako je tekuca faza, faza br 3. trebalo bi da odcekiramo polja pored prve, druge i trece faze. Izadje se na OK iz dijaloga. (max: 30 sekundi)
Promeni se Tekuca faza (iz liste faza koja se nalazi u Toolbar-u u vrhu prozora izabere se faza za jedan veca). Ponoviti postupak od koraka br. 5)
Iskreno, nisam ni pokušala ovo da odradim. Odmah mi se učinilo komplikovano. Model koji ste dali sam skinula, ali ne mogu da ga otvorim. Treba li da instaliram Demo verziju (i pored postojećeg Towera), pa da u njoj otvorim fajl?Nije mi jasno zbog cega ste rezignirani i zbog cega ovo vidite kao "nadmudrivnje" sa programom. Program Vam daje nekoliko mogucnosti da resite zadatak koji imate. Na Vama je, a ne na programu, donosenje odluke o tome kojim cete putem ici i koliko vremena cete mu posvetiti
Ipak jeste.zidar wrote: Milane, nije baš tako. Kako u 3D prozoru selektovati granične uslove kod FERT ploča ili granične uslove u zidovima.
Jednostavno, selektovanje u 3D se vrsi na isti nacin kao i u 2D prozoru - potrebno je da bude ukljucena vidljivost tog entiteta (to se radi kroz dijalog "Vidljivost")
Specificno za granicne uslove u ploci - u 3D prozoru potrebno je postaviti nacin prikaza "Zicani model" jer se granicni uslovi u nacinu prikaza "Render" ne iscrtavaju.
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
Da, to je model za Demo verziju programa Tower 6. Profesionalna verzija programa Tower ne moze ucitavati fajlove iz Demo verzije.Ana wrote: Model koji ste dali sam skinula, ali ne mogu da ga otvorim. Treba li da instaliram Demo verziju (i pored postojećeg Towera), pa da u njoj otvorim fajl?
Pored postojece profesionalne verzije programa Tower slobodno mozete instalisati i Demo verziju - jedna drugu ne vide i ne smetaju jedna drugoj.
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
Hvala Milane.b.milan wrote: Ipak jeste.
Jednostavno, selektovanje u 3D se vrsi na isti nacin kao i u 2D prozoru - potrebno je da bude ukljucena vidljivost tog entiteta (to se radi kroz dijalog "Vidljivost")
Specificno za granicne uslove u ploci - u 3D prozoru potrebno je postaviti nacin prikaza "Zicani model" jer se granicni uslovi u nacinu prikaza "Render" ne iscrtavaju.
Samo jedna napomena:b.milan wrote: Postupak je sledeci:
Promeni se Tekuca faza (iz liste faza koja se nalazi u Toolbar-u u vrhu prozora izabere se faza za jedan veca). Ponoviti postupak od koraka br. 5)
Korisno opterećenje pripada samo poslednjoj fazi