Vertikalni serklazi

Odgovori
rimodar
Pridružio se: Sre Apr 11, 2007 7:47 pm

Vertikalni serklazi

Post od rimodar »

Postovane kolege i koleginice, imam sledeci problem. Objekat je Po+Pr+2+Pk
Ploca prvog sprata je konzolno prepustena za skoro 2.5 metara, naravno imam konzolne grede dimenzija 20/50cm. Ploca ce se po slobodnoj ivici obzidati zidom debljine 25cm. A taj zid na svom uglu treba da ima vertkalni serklaz (pravilno?) dimenzija 25 sa 25 cm.
Interesuje me kako iz modelirati taj vertikalni serklaz.
Pravio sam vise modela, kada ga postavim kao stub, dobijem ogromne uticaje u najnizoj konzolnoj gredi, naime taj vertikalni serklaz na slobodnom kraju konzole pokupi vertkalno opterecenje i sve prenese na najnizu konzolnu gredu, koju sam ja povecavao i povecavao, a za nju mi je najveci problem osiguranje od transverzalnih sila.
U drugom slucaju uopste nisam postavljao vertikalni serklazz, i dobijem bas lepe uticaje.
Istina je negde izmedju, zar ne.
Milenko
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 9:48 am

Post od Milenko »

Pozdrav..
Ako sam dobro razumio,radi se o erkeru??
Ne vidim razlog za tretiranjem serklaža stubom u vašem slučaju,
zidove i serklaže na konzolnoj ploči bih tretirao kao opterećenje koje će preuzeti konzolne grede.
bdrazen
Pridružio se: Sub Dec 15, 2007 3:17 pm

Post od bdrazen »

pozdrav,
mislim da sam shvatio u cemu je vas problem.
ja bih postupio na sledeci nacin:konzolna greda prihvata vertikalna opt od zida,serklaza i to u onoj visini samo do naredne ploce.serklaz ne bih uopste ubacivao u model vec bi njegovu vlastitu tezinu nanio kao koncentrisanu silu na konz gredu.jer time aktiviram svaku konz gredu na etazama,nece mi se desiti da mi konz greda na 1.spratu prima opterecenje od serklaza na 4.spratu.nadam se da sam bio jasan. :wink:
rimodar
Pridružio se: Sre Apr 11, 2007 7:47 pm

Post od rimodar »

Hvala vam odgovoru :D
Odgovori