thenightrider wrote:
Hvala na komentaru!
Ok, to je u redu. A sada zamislite da imate ovakvu shemu opterećenja:
-stalno i još 20 uporabnih opterećenja koja se međusobno ne kombiniraju.
Trenutno morate kliknuti na svako uporabno opterećenje i isključiti preostala uporabna opterećenja da se međusobno nebi kombinirala nego samo sa stalnim opt. ("ne kombiniraj sa" naredba). Koliko je to klikova mišem?-Puno!
U slučaju kad bi postojao prekidač "kombiniraj samo sa", kliknuli bi na svako uporabno i jednom na stalno jer se samo s njime ista kombiniraju (automatski se klikom na stalno opterećenje sva preostala uporabna opterećenja označavaju sa "x"-ne kombinira se trenutan slučaj opterećenja sa njima nego samo sa stalnim opt.).
Pa ima mjesta u dijalogu za kombinacije opterećenja za još jedan botun, stanu obadva
Meni bi recimo takav prekidač bio od iznimne koristi, a cijela me ova situacija podsjeća na stari T4 ili početke T5 dok smo još morali klikati na svaku anvelopu opterećenja ponaosob svaki put prilikom ponovnog proračuna modela pa bi izgubio pola radnog vremena klikajući po anvelopama
OK, slazem se da je to vrlo klikcanje zahtevan posao vremenski. I ja mrzim takav nacin zadavanja. Postojece resenje sada funkcionise i verovatno novo dugme samo bi stvorio frku kod team-a za programiranje. Ne branim uopste Radimpex, ali bi ja onda predlozio da se uvede mogucnost grupnog selektovanja opterecenja (slicno kao u Windows-u) i zajednickim dodeljivanjem karakteristika "sa cime da se kombiniraju ili ne". Ovo ste vec vi kolega thenightrider predlozili u vasem postu od 19. sept. 2008. bas u ovoj temi. Nek Radimpex malo razmisli o ovom nacinu zadavanja karakteristika. Ovo bi bilo lepo da funkcionise i kod definisanja slucajeva opterecenja za dimenzionisanje betonskih preseka.
Astrodome wrote:
Ne branim uopste Radimpex, ali bi ja onda predlozio da se uvede mogucnost grupnog selektovanja opterecenja (slicno kao u Windows-u) i zajednickim dodeljivanjem karakteristika "sa cime da se kombiniraju ili ne". Ovo ste vec vi kolega thenightrider predlozili u vasem postu od 19. sept. 2008. bas u ovoj temi. Nek Radimpex malo razmisli o ovom nacinu zadavanja karakteristika. Ovo bi bilo lepo da funkcionise i kod definisanja slucajeva opterecenja za dimenzionisanje betonskih preseka.
Pozdrav!
Evo da malo proširimo:
Npr. višestruko selektiranje nekoliko slučajeva opterećenja i opcija "ne kombiniraj međusobno" ili "kombiniraj samo sa" ili "ne kombiniraj sa" ili...ima dosta mogućnosti, po meni korisnih. Govorim napamet, postoji nekoliko solucija i ne vidim razloga zašto se sve opcije nebi uvele ako imaju smisla, samo da se jasno razjasni čemu koja služi da nebi bilo zabune.
Inače ovja moj prijedlog "kombiniraj samo sa" datira još od prije par godina i tada je bilo riječi da će se uvesti u T6: http://www.radimpex.rs/forum/viewtopic. ... light=#836
Ovi prijedlozi su i dani da se o njima malo prodiskultira, to i je poanta ovog foruma.
Sta mislite o 3D pregledu uticaja u povrsinskim elementima (u 3d pogledu). Kad vec imamo istu mogucnost za linijske elemente, zasto ne i za povrsinske. Ova stvar mi se jako dopala kod programa Axis VM...da li je ekipa Radimpexa mozda razmisljala u ovom pravcu?
Ako mislite na "reljefno" prikazivanje uticaja u 3D pogledu, predlog je dobar.
Hteo bih samo da podsetim na jedan podatak iz daleke istorije softvera (1995. godina) da je ovaj nacin prikaza uticaja postojao u nasem programu Planet, verzija 1.03. (To je prva verzija programa Planet, i radila je pod DOS-om).
Kod proracuna stubova (dimenzinisanje preseka) uticaj imperfekcije se automatski uzima u obzir.
Ako korisnik ima na umu da proracuna uticaje prema teoriji II reda, imperfekcija je vrlo vazan podatak. Imperfekcija se mora uzeti u obzir kao opterecenje na konstrukciju. Medjutim zadati imperfekciju kao slucaj opterecenja u T6 nije moguce. Da bi se imperfekcija moglo uzeti u obzir kod proracuna vertikalne stubove potrebno je ukositi sa H/200. Tako i samo vertikalno opterecenje bez horizontalnih uticaja imaju dodatne uticaje i pomeranja prema teoriji II reda.
Predlog je da se uvede mogucnost definisanja opterecenja - imperfekcije po elementima. Ovo podrazumeva da stubove crtamo vertikalno a na takav linijski element se aplicira imperfekcija.
Da, imperfekcija jeste vazna stvar. Mi smo o tome razmisljali i to je uvrsteno u plan.
S obzirom da Tower radi sa prostornim modelima kod nas bi trebalo da se omoguci imperfekcija u oba pravca (velicina imperfekcije + pravac imperfekcije).
Definisanje imperfekcionih slucajeva opterecenja vrsilo bi se slicno kao kod seizmickih slucajeva opterecenja - neposredno pred proracun, zadavanjem intenziteta imperfekcije (u funkciji od visinske koordinate, recimo h/200) i pravca imperfekcije.
Evo još jedan prijedlog:
Bilo bi fino da se u dijalogu za automatsko generiranje kombinacija opterećenja pojavi prekidač "RESET" kojim bi se sve karakteristike svih slučajeva opterećenja resetirale. Mislim da je ovo korisno iz više razloga, a navest ću samo primjer kad se već proračunat model na kome su već izgenerirana opterećenja s ovom naredbom spremi sa "SAVE AS", a onda se rade nove kombinacije opterećenja na 'saveasanom' modelu. Valja potrošiti dragocjeno vrijeme dok se sve poisključiva i krene raditi na novim kombinacijama ispočetka. Ili recimo kad se kombinacije dodaju (generiraju segmentno)...POstoji još primjera, ali mislim da je ovo dovoljno.
Poštovani,
na forumu se uglavnom raspravlja o prostornim modelima i složenim analizama, ali program se koristi i u jednostavnijim analizama. Mislim da bi bilo jako korisno napraviti vizard za unos geometrije i opterećenja na prostoj i kontinuiranoj gredi.
Samo par predloga:
-Ovo je verovatno već neko predložio-bilo bi korisno ako bi tower mogao da ispisuje potrebnu armaturu u stubovima u procentima. Eventualno i da se ubaci i opcija ispisivanja minimalne armature.
-dobro bi bilo da se u osnovi mogu videti dimenzije stubova-ovo može da se resi ako se stubovi pozicioniraju (recimo 40x40) i tada se vide te oznake, medjutim to je prinudno rešenje i ako se posle menjaju dimenzije to može da zbunjuje.
Hvala
Mozda bibilo dobro da imate i sledecu opciju u Tower-u u dialogbox-u za:
Podela greda van ploca:
* samo neophodne
* sve grede * izaberi grede
Mislim da bi bilo dobro da se moze i selektovati samo pojedine grede (da nebi stvarali prevelik broj cvorova nepotrebnih) koje su npr. kratke i ne daju dovoljno tacne rezultate u sistemu.
Evo još jedan prijedlog:
Da se u kreiranju izvještaja izvezeni blokovi mogu centrirati/pozicionirati po širini (sredina, lijevo, desno...) (justification naredbe iz worda), i da se kao takvi izvoze u Word. Mislim da je ovo korisno i da bi uštedjelo dosta vremena kasnije prilikom formatiranja u Wordu.
Paralelno s ovime još jedno pitanje:
Zašto se prilikom exporta u rtf kreiranog izvješća, poneka poglavlja izvještaja koja su u izvještaju kreirana zajedno (npr. poglavlje Opterećenja i Statički proračun, na način da se kod prvog bloka poglavlja statički proračun isključi opcija 'kreiraj na novoj stranici'), prikazuju odvojeno u samom .rtf formatu?
Evo jos par predloga, mozda se neki ponavljaju ali...
PREDLOG 1
provera duktilnosti stubova i zidova,
PREDLOG 2
Sakrivanje uticaja u plocama (kao sto se sakrivaju uticaji u gredama),
PREDLOG 3
bilo bi jako korisno kad bi tower sam pronasao maksimalne vrednosti za komandu seizmicki zid u selektovanom zidu,
PREDLOG 4
posto nam objekti nisu pravilni, nazalost, dobro bi bilo omoguciti crtanje osa pod nekim uglom,
PREDLOG 5
trebalo bi uvesti mogucnost zakljucavanja towera sa nekom sifrom, kad se nekom salje tower da taj neko nema mogucnost menjanja podataka vec samo da moze da gleda
Ako već pratite temu, onda Vam je vjerovatno promaklo moje pitanje od neki dan, pa ga ponavljam
Zašto se prilikom exporta u rtf kreiranog izvješća, poneka poglavlja izvještaja koja su u izvještaju kreirana zajedno (npr. poglavlje Opterećenja i Statički proračun, na način da se kod prvog bloka poglavlja statički proračun isključi opcija 'kreiraj na novoj stranici'), prikazuju odvojeno u samom .rtf formatu?