TOWER 6_PRIJEDLOZI

thenightrider
Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 4:39 pm

TOWER 6_PRIJEDLOZI

Post od thenightrider »

Poštovanje,
zanima me mišljenje g. Milana a i ostalih kolega o opciji u nekom od slijedećih buildova Towera 6 da se prilikom eksportiranja izvještaja u .rtf format projektantu pruži na izbor eksportiranje sa i bez podnožja (footera) u kojem se nalaze podaci o licenci i softwareu. Moja je praksa da uglavnom opciju eksportiranja koristim kad izvješće želim ubaciti u sadržaj wordova dokumenta, pa mi se na tom mjestu nalaze drugi bitni podaci koje želim zadržati, tako da svaki put moram brisati podnožje .rtf dokumenta i onda ga tek kopirati. Mislim da bi za nas koji često koristimo ovakav način rada jako koristila jedna kvačica u .rtf toolboxu "uključi/isključi zaglavlje" ili sl. Unaprijed hvala na Vašim sugestijama!
b.milan
Site Admin
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Kontakt:

Post od b.milan »

Ispis podataka u footeru mora tu da ostane - ispisivanje podataka o tome na koga je program registrovan i o kojem programu se radi - to je jedna vrsta zastite. Svesni smo da to moze da se ukloni nakon eksporta u rtf ali mi necemo dalje olaksavati uklanjanje tih podataka.

Hvala na sugestijama, razmislicemo o nekom drugom, alternativnom resenju.
Astrodome
Pridružio se: Sre Maj 31, 2006 7:58 pm

Post od Astrodome »

I ako se nekako moze smanjiti broj (mozda ako je moguce ni da ne bude)"section break"-ova u rtf-u jer ako se uhvati deo eksportovanog izvestaja koji ima u sebi section break onda uredno namesten okvir i margine u drugom Word file-u.

Sledece sto bi se moglo da uradi pored probijanja a veruejm da nije komplikovano : dimenzionisanje kratkih elemenata - konzola (na betonskim stubovima) metodom pritisnute dijagonale prema EC2 i po metodi PBAB i sa nekom sitnom grafikom kao sto je kod probijanja. Dosta puta se koristi proracun konzola a sve se mora ubacivati posebno u izvestaj.

Pozdrav.
thenightrider

Post od thenightrider »

Još jedan prijedlog:
Da se u izborniku za automatsko generiranje kombinacija opterećenja istovremeno može selektirati više slučajeva opterećenja kojima se mogu istovremeno dodijeliti karakteristike (vrsta djelovanja, alternativno i trajnost istoga). Hvala unaprijed!
thenightrider

Post od thenightrider »

b.milan wrote:Ispis podataka u footeru mora tu da ostane - ispisivanje podataka o tome na koga je program registrovan i o kojem programu se radi - to je jedna vrsta zastite. Svesni smo da to moze da se ukloni nakon eksporta u rtf ali mi necemo dalje olaksavati uklanjanje tih podataka.

Hvala na sugestijama, razmislicemo o nekom drugom, alternativnom resenju.
Malo mi je čudno ovo objašnjenje sa zaštitom. Nemam ništa protiv footera kada se printa direktno iz towera, moj prijedlog je samo za eksport u rtf format. Svejedno svaki puta prilikom unošenja izvještaja dimenzioniranja u Word brišemo footere jer nam tako odgovara (neki put paralelno koristim više programa pa zamislite da od svakoga na dnu stranice u Wordu zalijepim footer a još imam podatke o projektu :?.Podatke o softwareu i licenci svejedno navodimo u tehničkom opisu statičkog proračuna (u općem dijelu).
angelss
Pridružio se: Uto Okt 14, 2008 10:35 pm

Post od angelss »

Mislim da bi trebalo da omogucite otvaranje file-a iz pune verzije u demo verziji, ne bi ste li bar malo olaksali rad studentima, osim ako ne ocekujete da neko bez primanja izvadi ne tako male pare iz dzepa

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
b.milan
Site Admin
Kontakt:

Post od b.milan »

Komercijalna (puna) verzija programa nije namenjena za nekomercijalnu upotrebu - znaci nije za studente.

Za studente je predvidjena DEMO verzija programa sa kojom mogu da se rade skolski zadaci.

Za izradu diplomskog rada studentima dajemo na koriscenje punu verziju programa na odredjeni vremenski rok - besplatno.
angelss
Pridružio se: Uto Okt 14, 2008 10:35 pm

Post od angelss »

Nisam siguran koliko ste upoznati sa programom novih generacija studenata, ali ovaj program kao i ArmCad bi trebao biti dat studentima na raspolaganje od trece godine, naravno uz vremensko ogranicenje, a bila bi prhvatljiva i simbolicna naknada uz spustanje odredjenih ogranicenja demo verzije (asistenti koji drze vezbe znaju najbolje sta nam je potrebno i u skladu sa tim treba postaviti ogranicenja).
S obzirom da asistenti koriste pune verzije programa nije logicno uskracivati otvaranje file-a iz DEMO verzije u PUNOJ verziji ili obrnuto.
U cilju efektivnije saradnje predavac-ucenik molio bih vas da razmislite o navedenom :shock: :shock: :shock: :shock:
b.milan
Site Admin
Kontakt:

Post od b.milan »

Mi bi smo zeleli da sto vise izadjemo u susret studentima.

Nas niko od asistenata koji vode vezbe nije kontaktirao i ukazao nam na to da za izvodjenje vezbi nije dovoljna DEMO verzija programa. Mi nemamo dovoljno sveza saznanja o nastavnom planu i obimu vezbi i zadataka koje se izvode na fakultetu.

Mozete nas kontaktirati (Vi ili neko zvanicno lice sa fakulteta - svejedno) email-om i navesti konkretne razloge zbog kojih smatrate da bi studenti trebali da imaju na raspolaganju "jaču" verziju programa od DEMO verzije.

Mi ne mozemo bez debelog pokrica da dajemo program na besplatno koriscenje.

Jedna od stvari o kojoj mozda mozemo da pocnemo da razmisljamo je da omogucimo da komercijalna verzija moze da ucitava fajl iz DEMO verzije.
Obrnuto - ne.
thenightrider

NOVI PRIJEDLOG (1)

Post od thenightrider »

Poštovanje!
Imam jedan prijedlog koji bi možda mogao pripomoći unapređenju softwarea, a to je:
-omogučavanje da se svi konstruktivni elementi zaključaju (nešto kao layeri u Autocadu-lock), tako da se može manipulirati sa opterećenjima preko konstruktivnih elemenata a da se ne utječe na konstrukciju. NAvešću jedan primjer: recimo da imamo ploču od 20 polja i trebamo napraviti shemu opterećenja po sistemu šahovskih polja. U konstrukciji ploče nam se pojavljuju i linijski i površinski ležajevi, grede. Obično se ukupno uporabno opterećenje iskopira u više slučajeva opterećenja koje onda dorađujemo (brišemo dijelove koji su suvišni (moja metoda rada). DA bi neko opterećenje pobrisao moraš sakriti konstruktivni element nas kojem se ono nalazi inače ode i taj element zajedno sa opterećenjem. Ovako bi bilo moguće sve to raditi preko konstrukcije a da se ista ne dira, stvar je puno preglednija i jednostavnija. Nadam se da ste me razumjeli o čemu se radi i da će te moj prijedlog makar razmotriti.
Srdačan pozdrav!
Last edited by thenightrider on Pet Mar 27, 2009 2:17 pm, edited 1 time in total.
thenightrider

NOVI PRIJEDLOG (2) i (3)

Post od thenightrider »

Prijedlog 2:
Omogučiti višestruko selektiranje slučeva opterećenja kod dodjeljivanja njihovih karakteristika (stalno, uporabno, dugotrajno, kratkotrajno...) u podprogramu za automatsko generiranje kombinacija opterećenja prema raznim propisima. Mislim da bi se na ovaj način dalo uštediti dosta vremena i da bi se rizik grešeke sveo na minimum jer bi stavar bila puno preglednija.

Prijedlog br. 3:
Vezan je isto uz automatsko generiranje kombinacija opterećenja. I sam sam sudjelovao u začecima ideje da se kombinacije opterećenja mogu snimati, da se mogu anvelope lakše selektirati i da se ideju da se uvede prekidač "kombiniraj samo sa". Umjesto takvog prekidača uveden je prekidač "uvjek kombiniraj sa". Neznam zašto ali ja ne vidim svrhu takvog prekidača pa bi vas zamolio da mi objasnite razliku između prekidača "ne kombiniraj sa" i "uvjek kombiniraj sa" osim što su ove dvije narebe zapravo suprotne-ono što odabereš sa prvom nećeš odabrati u slučaju da koristiš drugu. Ili postoji neka caka koju nisam skužio?
Moj je prijedlog da se uvede prekidač "kombiniraj samo sa" gdje bi se pojedina kombinacija opterećenja kombinirala samo sa jednom ili više odabranih (opet primjena višestrukog selektiranja iz prijedloga (2)) dok bi se kombinacije sa neodabranim slučajevima opeterćenja zanemarile.
Molim komentare i zahvaljujem!
b.milan
Site Admin
Kontakt:

Re: NOVI PRIJEDLOG (1)

Post od b.milan »

thenightrider wrote: -omogučavanje da se svi konstruktivni elementi zaključaju
U svakom trenutku jednim klikom misa mozete ukinuti vidljivost svih ploca, svih greda, svih oslonaca... Desnim klikom na ikonu "Ploca", "Greda".. itd, usred komande za selekciju mozete da promenite vidljivost (i bez odlaska u dijalog za vidljivost) i tako onemogucite selekciju a samim time i brisanje nezeljenih elemenata.

Mislimo da je ovaj nacin mnogo jednostavniji za upotrebu i potpuno je jasan za koriscenje i svodi se na pravilo - ono sto se vidi to se moze selektovati.

thenightrider wrote: Omogučiti višestruko selektiranje slučeva opterećenja kod dodjeljivanja njihovih karakteristika ...
Ovaj predlog je u redu, pribelezili smo ga

thenightrider wrote: Moj je prijedlog da se uvede prekidač "kombiniraj samo sa" ...
Ovo je vec uvedeno u Tower 6, preuzmite sa naseg sajta najnoviju verziju (Build 1315) od 24.12.2008.
thenightrider

Post od thenightrider »

Hvala na Vašem odgovoru!
b.milan wrote: U svakom trenutku jednim klikom misa mozete ukinuti vidljivost svih ploca, svih greda, svih oslonaca... Desnim klikom na ikonu "Ploca", "Greda".. itd, usred komande za selekciju mozete da promenite vidljivost (i bez odlaska u dijalog za vidljivost) i tako onemogucite selekciju a samim time i brisanje nezeljenih elemenata.

Mislimo da je ovaj nacin mnogo jednostavniji za upotrebu i potpuno je jasan za koriscenje i svodi se na pravilo - ono sto se vidi to se moze selektovati.
Znam da ta opcija postoji i korisna je u nekim situacijama ali kod krojenja shema opterećenja mislim da nije. Ne bih se složio sa Vama oko ove zadnje konstatacije i mislim da bi bilo još bolje da postoje obadvije mogučnosti, pa ko voli nek izvoli. Uostalom, nadam se da će i ostale kolege komentirati pa ćemo viditi što oni kažu javascript:emoticon(':idea:')
b.milan wrote: Ovo je vec uvedeno u Tower 6, preuzmite sa naseg sajta najnoviju verziju (Build 1315) od 24.12.2008.
Imam najnoviji build ali uveden je prekidač "uvijek kombiniraj sa" a ne "kombiniraj samo sa". Možete li u biti objasniti primjenu uvedenog prekidača "uvijek kombiniraj sa"? Ja sam ga pokušavao dešifrirati ali bezuspješno. Ovaj moj prijedlog je vrlo jednostavan, a i samo ime prekidača "kombiniraj samo sa" je samo po sebi jasno za razliku od uvedenog koje me buni.
Astrodome
Pridružio se: Sre Maj 31, 2006 7:58 pm

Post od Astrodome »

thenightrider wrote: Znam da ta opcija postoji i korisna je u nekim situacijama ali kod krojenja shema opterećenja mislim da nije. Ne bih se složio sa Vama oko ove zadnje konstatacije i mislim da bi bilo još bolje da postoje obadvije mogučnosti, pa ko voli nek izvoli. Uostalom, nadam se da će i ostale kolege komentirati pa ćemo viditi što oni kažu javascript:emoticon(':idea:')
Ideju da se na modelu postoji mogucnost zakljucivanje "Lock" konstruktivnog sistema - konstruktivni elementi (ploce, grede, oslonci itd)
mi se dopada i podrzavam. Bilo bi lepo da imamo i to. Onda se slobodno moze brisati opterecenje bez brige na konstrukciju.
thenightrider wrote:Imam najnoviji build ali uveden je prekidač "uvijek kombiniraj sa" a ne "kombiniraj samo sa". Možete li u biti objasniti primjenu uvedenog prekidača "uvijek kombiniraj sa"? Ja sam ga pokušavao dešifrirati ali bezuspješno. Ovaj moj prijedlog je vrlo jednostavan, a i samo ime prekidača "kombiniraj samo sa" je samo po sebi jasno za razliku od uvedenog koje me buni.
U prvim bulid-ovima u kojem se pojavio opcija kod kombinacija " Uvijek kombiniraj sa" nije bas jasno funkcionisao. Trenutno sasvim lepo funkcionise i znatno smanjuje rad . Primer klasican: celicna hala sa kranskom stazom. Bocni udar na stubu moze da se pojavi samo sa max vertikalnim teretom na tom stubu. Ovde se lepo moze koristiti. Narocito jos opcija za "alternativno dejstvo" znatno smanjuje rad pri kreiranju kombinacija za celik i nema potrebe nakon generisanja za korekcije. Do sada se bocni udar kombinirao i bez vertikane sile od krana na tom mestu.

Mislim da sada OK funkcionise opcija - dugme "Uvek kombinuj sa".
thenightrider

Post od thenightrider »

Astrodome wrote:U prvim bulid-ovima u kojem se pojavio opcija kod kombinacija " Uvijek kombiniraj sa" nije bas jasno funkcionisao. Trenutno sasvim lepo funkcionise i znatno smanjuje rad . Primer klasican: celicna hala sa kranskom stazom. Bocni udar na stubu moze da se pojavi samo sa max vertikalnim teretom na tom stubu. Ovde se lepo moze koristiti. Narocito jos opcija za "alternativno dejstvo" znatno smanjuje rad pri kreiranju kombinacija za celik i nema potrebe nakon generisanja za korekcije. Do sada se bocni udar kombinirao i bez vertikane sile od krana na tom mestu.

Mislim da sada OK funkcionise opcija - dugme "Uvek kombinuj sa".
Hvala na komentaru!
Ok, to je u redu. A sada zamislite da imate ovakvu shemu opterećenja:
-stalno i još 20 uporabnih opterećenja koja se međusobno ne kombiniraju.

Trenutno morate kliknuti na svako uporabno opterećenje i isključiti preostala uporabna opterećenja da se međusobno nebi kombinirala nego samo sa stalnim opt. ("ne kombiniraj sa" naredba). Koliko je to klikova mišem?-Puno!
U slučaju kad bi postojao prekidač "kombiniraj samo sa", kliknuli bi na svako uporabno i jednom na stalno jer se samo s njime ista kombiniraju (automatski se klikom na stalno opterećenje sva preostala uporabna opterećenja označavaju sa "x"-ne kombinira se trenutan slučaj opterećenja sa njima nego samo sa stalnim opt.).
Pa ima mjesta u dijalogu za kombinacije opterećenja za još jedan botun, stanu obadva :-)

Meni bi recimo takav prekidač bio od iznimne koristi, a cijela me ova situacija podsjeća na stari T4 ili početke T5 dok smo još morali klikati na svaku anvelopu opterećenja ponaosob svaki put prilikom ponovnog proračuna modela pa bi izgubio pola radnog vremena klikajući po anvelopama ;-)
Odgovori