Nisam baš siguran da sam nešto posebno razumio...
Ako netko ima praktično iskustvo sa njegovim korištenjem (kako, kad i gdje...i zašto?) lijepo molim kratak kurs.
Može i na PP, da ne davimo ovaj forum sa svim i svačim.
Unaprijed hvala.
Pozdrav
Reduktor je sjajna stvar, i svaka cast ekipi radimpexa na toj alatki.Vranješ wrote:Upravo sam pogledao upute, koje se odnose na "Reduktor".
Nisam baš siguran da sam nešto posebno razumio...![]()
Ako netko ima praktično iskustvo sa njegovim korištenjem (kako, kad i gdje...i zašto?) lijepo molim kratak kurs.
Može i na PP, da ne davimo ovaj forum sa svim i svačim.
Unaprijed hvala.
Pozdrav
Nisam baš siguran da sam nešto posebno razumio...
Hocu da se nadovezem na prvu repliku kolegi Vranjesa o razumevanju i li ne komandi " Reduktor " i ujedno zamolio bih kolegu Staticar1, ako hoce da ovo prakticno prikaze na jedan jednostavan primer. ( mozda ovo bi trebalo da uradi Radimpex tim ? ).Može se primjeniti za seizmičke zidove, tzv AB jezgra koja se nalaze u sredini zgrada a služe da prime horizontalne uticaje. Ako imate više ovakvih zidova a modelirali ste ih kao površinske nosače, kako doći do momenta savijanja na dnu zida. Zid je u ovom slučaju konzola. To možete odrediti preko reduktora, za težište koje želite. Govorim o rezultanti uticaja. Mukz = mz (ploče) + Nx (ploče) * Z (udaljenost hvatišta).
Prvo cemo ilustrovati postupak formiranja reduktora. Ovo je jedna realna konstrukcija, i ima dva jezgra. Napravicemo reduktor za jedno od njih.
Prethodno smo koristeci grupe sakrivanja vec na neki nacin grupisali elemente koji treba da sacinjavaju reduktor. Ovo nije neophodno ali je preporucljivo u složenijim konstrukcijama.
Da bi smo napravili reduktor pokrecemo komandu, i selektujemo entitete cije uticaje zelimo da udruzimo.
Ploce, zidovi, grede i stubovi koji se udružuju u reduktor moraju biti paralelni sa nekom osom.
Nakon selekcije potrebno je da se odredi polozaj ose u odnosu na koju ce se vršiti redukcija uticaja. Položaj ose se moze zadati proizvoljno ali program moze sam izracunati mesto te ose, kao teziste ili kao centar krutosti elemenata koji su ukljuceni u reduktor a nalaze se u izabranom preseku.
Uticaji u reduktoru se iscrtavaju kao i za svaki drugi linijski entitet. Zbog kolicine informacija koje se obraduju ali i zbog velikog broja preseka u kojima uticaji treba da se izracunaju, ova operacija moze da potraje.
U ovom slucaju možemo napraviti i jedan pomocni ram u kome reduktor geometrijski pripada, pa uticaje u reduktoru mozemo posmatrati i u 2D pogledu.
Kao sto je vec receno, osim u vidu dijagrama, uticaji u reduktoru mogu se prikazati i kao uticaji u indirektnim elementima, u izabranom preseku – u ovom slucaju, u izabranom nivou.
Ako se secate pravljenja proizvoljnih tankozidnih poprecnih preseka – evo ovde smo upotrebili taj poprecni presek i napravili jedan model mosta. Glavni nosac ovog mosta sastoji se od jedne jedine grede i poslužice da ga uporedimo sa modelom koji cemo prikazati uskoro. Sada cemo pregledati uticaje u ovom modelu.
Ucitavamo taj drugi model. On je napravljen je koriscenjem generatora nosaca na osnovu proizvoljnog tankozidnog poprecnog preseka i pri tome smo i automatski generisali i reduktor.
U svakom trenutku moguce je dobiti informaciju o tome koji entiteti su pridruzeni nekom reduktoru.
Koriscenjem funkcije za prikaz uticaja u reduktoru, dobijamo dijagrame uticaja koji po vrednostima sasvim odgovaraju prethodno opisanom grednom modelu, sto smo i ocekivali.