Duzina izvijanja stubova

Odgovori
MJ
Pridružio se: Sre Mar 28, 2007 12:06 am

Duzina izvijanja stubova

Post od MJ »

Pri proracunu jednog modela desilo mi se da dobijem nerealne duzine izvijanja stubova a samim tim i veliku armaturu iako su opterecenja bila mala?!

Analizom modela video sam da sam stubove uneo u jednom setu kroz vise tavanica (nisam delio stubove po tavanicama) i da je Tower ukapirao da mi duzina izvijanja mnogo veca od realne.

Da li je ovo bug ili je pravilo da stubove treba deliti od tavanice do tavanice iako se radi o istom setu?
b.milan
Site Admin
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Kontakt:

Post od b.milan »

Duzina izvijanja je ulazni podatak koji odredjuje i u program unosi inzenjer.

Program Tower po 'default'-u postavlja da je duzina izvijanja jednaka duzini stapa.

Ranije je program Tower pri proracunu automatski delio vertikalne stubove na segmente izmedju svaka dva cvora u kojima je taj stub bio u vezi sa nekim horizontalnim elementom. Ovo jeste bilo donekle prakticno resenje ali se time onemogucavalo modeliranje stubova kojima je iz nekih razloga bilo potrebno da se posmatraju kao celina uprkos tome sto su se u odredjenim tackama po visini stuba nalazile grede ili ploce.

Nakon odredjenog broja primedbi korisnika koji zbog automatskog deljenja stubova nisu mogli da modeliraju model onako kako im je odgovaralo, ukinuli smo automatsku podelu stubova po nivoima.
Od sada korisnik bira (kao sto to radi i za grede) sta ce mu predstavljati celinu. Znaci stub se moze crtati od nivoa do nivoa ili od podruma do krova - kako je nacrtano tako ce se u programu i tretirati - i pri pregledu rezultata, i pri dimenzionisanju i pri eksportu armature u ArmCAD, itd...

U svakom slucaju izabrali smo univerzalnije resenje a da jos jednom napomenem, duzina izvijanja stubova i veoma, veoma vazan ulazni podatak koji zadaje korisnik i ne treba se pouzdati u "default" vrednost.
MJ
Pridružio se: Sre Mar 28, 2007 12:06 am

Post od MJ »

Ok, hvala
Vranješ
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 1:26 am

Post od Vranješ »

G. Milan,

Ako se ne varam, usprkos tome da smo crtali stubove od etaže do etaže (zbog dužine izvijanja), ako smo nakon toga na 3D modelu izveli "spajanje kontura" (zbog zidova i ploča) to se izvelo i na stubovima. Ako me razumijete što želim reći. Nakon ovoga treba ponovo definirati (unijeti) stubove od etaže do etaže, ako smatramo da je He dužina izvijanja.
Može li se ovo nekako izbjeći?

Pozdrav
b.milan
Site Admin
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Kontakt:

Post od b.milan »

Hm..

Spajanje kontura (zbog zidova i ploca kako kazete) treba izvesti samo nad zidovima i plocama - sa jednim klikom misa se iskljuci vidljivost greda i stubova (desni klik na ikonu za grede) a onda se selektuje sve za spajanje kontura.

Tesko je da program moze da zna sta korisnik zeli u ovakvim kontradiktornim situacijama:
- ako korisnik spaja elemente koje je selektovao da u stvari ne zeli da spoji sve elemente koje je selektovao
- ako zeli da crta stubove od temelja do krova da u stvari ne zeli da ima jedinstveni stub od temelja do krova.

Mi smo tu bili malo 'preterali' sa pogadjanjem sta korisnik zeli sto se odrazilo na ogranicenje funkcionalnosti - korisnici nisu mogli da modeliraju onako kako su zeleli da modeliraju. Zato smo i iskljucili tu "vestacku inteligenciju". Onako kako korisnik modelira stubove tako ce ih i analizirati.
Vranješ
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 1:26 am

Post od Vranješ »

b.milan wrote:Hm..

Spajanje kontura (zbog zidova i ploca kako kazete) treba izvesti samo nad zidovima i plocama - sa jednim klikom misa se iskljuci vidljivost greda i stubova (desni klik na ikonu za grede) a onda se selektuje sve za spajanje kontura.

Tesko je da program moze da zna sta korisnik zeli u ovakvim kontradiktornim situacijama:
- ako korisnik spaja elemente koje je selektovao da u stvari ne zeli da spoji sve elemente koje je selektovao
- ako zeli da crta stubove od temelja do krova da u stvari ne zeli da ima jedinstveni stub od temelja do krova.

Mi smo tu bili malo 'preterali' sa pogadjanjem sta korisnik zeli sto se odrazilo na ogranicenje funkcionalnosti - korisnici nisu mogli da modeliraju onako kako su zeleli da modeliraju. Zato smo i iskljucili tu "vestacku inteligenciju". Onako kako korisnik modelira stubove tako ce ih i analizirati.

:oops:
Odgovori