Pozdrav.
Postoji li u Tower-u mogućnost definisanja stepena uklještenja?
Hvala.
Stepen uklještenja
Koleginice, pokusacu da odgovorim na Vase pitanje tako sto cu napisati sta bih ja uradio...Ana wrote:Konkretno me zanima kako da odredim stepen uklještenja grede u zid. Imam gredu visine 40cm koja se oslanja na zid od 25cm (zid ide kroz više etaža). Pretpostavljam da je teško u stvarnosti ostvariti puno uklještenje. Da li neko zna kako se modelira ovakvo oslanjanje?
Naime, poznato je iz literature da se kod konturnih uslova npr. jedne armirano betonske pune ploce, ukljestenom ivicom moze smatrati ona strana koja je oslonjena na zid ovakve debljine, a koji ima kontinuitet iznad ploce, makar za jos jednu celu etazu, analogija sa ovom gredom je pozeljna.
Podjimo od pretpostavki da nije sigurno ni zglob, a da nije ni potpuno ukljestenje, ali koliki je stvarni stepen ukljestenja tesko da mozemo egzaktno odrediti (osim metodama ispitivanja konstrukcija), setimo se da se i kod prostog oslanjanja u gornjoj zoni postavlja 50% armature (iz vise razloga), mogli bi smo da razmislimo i koliko takvih greda ima u objektu, i da li je ekonomski opravdano nekom dodatnom sipkom armature "pokriti" nedoumice koje imamo u proracunskom modelu, jer, kolike su prodajne cene m2 objekata, treba se zapitati da li je uopste smisleno preterivati u proracunskim varijantama, kada su dobijene razlike zanemarljive u cenovnom smislu.
Pozz
"Armaturu treba stavljati svuda, tako da ce je sigurno biti i tamo gde je potrebno." 
Ana, koliko se secam, u SAP-u smo imali problem na spoju shell i frame elemenata odnosno spoju grede i zida jer nismo mogli podesiti parametre da bi dobili uklještenje. Program je tu "potcenjivao" stepen uklještenja. Kod towera mi se svidja sto se na takvom spoju ostvaruje puno ukljestenje. A to mi se svidja jer mislim da je na spoju AB zida i grede pod bilo kojim uglom, ipak "jako", da ne kazem puno uklještenje. To ne podrazumeva neke ekstremne slučajeve npr. zid debljine 10 cm a greda visine 100. Mislim da je spoj grede visine 40 cm sa AB zidom debljine 20 cm opravdano modelirati i armirati punim uklještenjem.
Pa, ne bih se bas slozio sa kolegom ezoranm-om. Poznato je da se nosaci i elementi uopste ponasaju u skladu sa armaturom koju u njih postavljamo. Dakle, ukoliko deformacije i neke druge pratece pojave to dozvoljavaju, nosace koji se oslanjaju na AB zidove mozemo tretirati kao proste grede pogotovo kad znamo koliko je komplikovano obezbediti i izvesti kvalitetno sidrenje armature nad osloncima koja formira ukljestenje. Da je zid u pravcu grede to bi bilo OK a kako je zid upravan na gredu postavljati negativnu armaturu nad osloncem je dosta mucan izvodjacki posao. Dakle samo se radi o nacinu rasporedjivanja armature u polju i nad osloncima. Ako se zeli postici ukljestenje polovina armature iz polja se rasporedi iznad oslonaca i to je sve.
Pozdrav
Pozdrav
-
thenightrider
- Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 4:39 pm
Ne ispunjava Tower želje pa on nešto omogućava, a ostali software-i ne omogućavajuezoranm wrote:Kod towera mi se svidja sto se na takvom spoju ostvaruje puno ukljestenje. A to mi se svidja jer mislim da je na spoju AB zida i grede pod bilo kojim uglom, ipak "jako", da ne kazem puno uklještenje. To ne podrazumeva neke ekstremne slučajeve npr. zid debljine 10 cm a greda visine 100. Mislim da je spoj grede visine 40 cm sa AB zidom debljine 20 cm opravdano modelirati i armirati punim uklještenjem.
A što se uklještenja tiče, mislim da ovo gore navedeno treba uzeti s velikom rezervom. Nije pravilo, ovisi o puno drugih stvari! Koja je uopće svrha takvog upinjanja grede u zid, iz kojeg je razloga to potrebno raditi?
-
thenightrider
E kad bi to bilo ovisno samo armaturi.kokobil wrote:Pa, ne bih se bas slozio sa kolegom ezoranm-om. Poznato je da se nosaci i elementi uopste ponasaju u skladu sa armaturom koju u njih postavljamo....
...Ako se zeli postici ukljestenje polovina armature iz polja se rasporedi iznad oslonaca i to je sve.
Pozdrav
Uklještenje apsolutno nije samo funkcija 50% armature koja se postavi u presjek iznad ležaja i mirni ste!
-
thenightrider
Probat ću Vam odgovoriti na Vaše pitanje:Ana wrote:Konkretno me zanima kako da odredim stepen uklještenja grede u zid. Imam gredu visine 40cm koja se oslanja na zid od 25cm (zid ide kroz više etaža). Pretpostavljam da je teško u stvarnosti ostvariti puno uklještenje. Da li neko zna kako se modelira ovakvo oslanjanje?
1. Ako već (iz nekog razloga) morate upeti gredu u zid (pretpostavljam da se greda nalazi u ploči), prvi korak je da poravnate osi grede i ploče u kojoj se nalazi (ako je greda dimenzija 25/40, a ploča debela 16 cm, os ploče se mora nalaziti na 8 cm od gornjeg ruba), te uključite prekidač fiktivna ekscentričnost.
2. Takva ploča zajedno sa gredom formira zapravo "T" rebro, što znači da se armatura uklještenja (negativna) ploče u zid može rasporediti na utjecajnoj širini rebra (u slučaju da ploča cijelom duljinom nalijeganja nije upeta također u zid), što je povoljnan raspored kako bi se izbjegla pojava lokalnih momenata u zidu, a i šumu armature u praksi. Ako se već ista situacija ponavlja na slijedećoj etaži, poželjno bi bilo upeti i cijelu liniju ploče.
3. Rekao bi da u ovom slučaju (samo greda upeta-ploča nije) moment uklještenja grede u zid donese zidu nekoliko puta veći lokalni moment od momenta upetosti grede (odnos mom. otpora elemenata).