pitanje za iskusnije inzenjere...

Odgovori
anonimous
Pridružio se: Ned Feb 05, 2012 10:44 pm

pitanje za iskusnije inzenjere...

Post od anonimous »

najpre da objasnim problem pa cu zatim postaviti pitanje. na vec postojecoj prizemnoj kuci potrebno je formirati jos jedan sprat i potkrovlje. medjutim zelja samog vlasnika kuce je da ako je ikao moguce izbegnem postavljanje stuba u samom objektu radi smanjenja raspona greda. kuca je starije gradnje,bez stubova (osim 4 stuba u jednoj prostoriji koja je naknadno izgradjena i ti stubovi su oznaceni na slici). zidovi su od pune opeke debljine 25cm. usvojio sam vanjske stubove i td. problem mi prave dve glavne nosece grede. one ustvari idu preko zidova od opeke ali ja ne znam kako bih to modelirao u toweru, jer mi je malo nesigurno da komplet opterecenje prenesem na te zidove s obzirom da oni nemaju nikakve vertikalne serklaze, takodje ako zidove iskljucim i komplet opterecenje poverim gredama dobijem neke lude momente. dosao sam na ideju da zidove modeliram linijskim osloncima odredjene krutosti (koje?) kako sam i naglasio na slici. je li to moguce i ako nije sta mi je ciniti?

Slika
zidar
Pridružio se: Ned Mar 21, 2010 7:59 pm

Re: pitanje za iskusnije inzenjere...

Post od zidar »

Ja bih pre svega proverio temelje
anonimous

Post od anonimous »

zidar wrote:Ja bih pre svega proverio temelje
gazda kuce kaze da su betonski,nista mi vise nije znao reci,ni dimenzije ni da li su uopste armirani. pretpostavimo da su temelji ok...
sonja
Pridružio se: Pon Avg 28, 2006 8:52 am

Post od sonja »

Sve je to uzaludno jer se ne moze osloniti na gazdino OK. Prvo postojeca konstrukcija nije skelet vec je zidarija i ne znam sto bi se uopste radila u Tower-u. Za zidariju sa VS se ZNA koliko moze da ima spratova u kojoj seizmickoj zoni. Ako ima vise nego sto je dozvoljeno onda se UOPSTE ne moze govoriti o prostom dozidjivanju. Ako je sve to tako potrebno je pretumbati objekat na skelet, ubaciti vertikalne elemente, provetiri krutosti, itd, itd.....
wasp
Pridružio se: Sre Jun 08, 2011 8:22 am

Post od wasp »

E došli smo do pitanja koliko čovjek treba/mora biti strog prema investitoru... Osnovni problem našeg područja: ako ne fušeriš ti netko će drugi pa ti nećeš biti plaćen za fušeraj a netko drugi hoće. Još će kasnije taj investitor govoriti kako ne znaš ništa jer si rekao da se ne smije tako graditi a ovaj drugi pametniji od tebe je napravio i kat na kući stoji.
Ja sam još uvijek nov u ovom poslu pa se još nisam morao opredijeliti u koju ću grupu, među stroge poštivatelje građevinskih propisa ili među fleksibilne poštivatelje zakona tržišta. Nadam se da će se nekad uskoro uvesti kontrole svega, da će se zakon teže kršiti pa da će i ova odluka biti nepotrebna.
zidar
Pridružio se: Ned Mar 21, 2010 7:59 pm

Post od zidar »

Kada inženjer razmišlja koliko treba da bude strog prema investitoru treba da pročita sledeće članove Krivičnog zakonika:

član 281.
(1) Lice odgovorno za projektovanje, rukovođenje ili izvođenje gradnje
ili građevinskih radova, koje pri izvođenju tih radova ne postupi po propisima ili
opštepriznatim tehničkim pravilima i time izazove opasnost za život ili telo ljudi ili za
imovinu većeg obima,
kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina.
(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno iz nehata,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

član 288.
(1) Ako je usled dela iz čl. 278. st. 1. do 3, 279. stav 1, 280. st. 1. i 2,
281. stav 1. i 284. ovog zakonika, nastupila teška telesna povreda nekog lica ili
imovinska šteta velikih razmera,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.
(2) Ako je usled dela iz čl. 278. st. 1. do 3, 279. st. 1. i 2, 280. st. 1. i
2, 281. stav 1. i 284. ovog zakonika nastupila smrt jednog ili više lica,
učinilac će se kazniti zatvorom od dve do dvanaest godina.
(3) Ako je usled dela iz čl. 278. stav 4, 279. stav 2, 280. stav 3. i 281.
stav 2. ovog zakonika nastupila teška telesna povreda nekog lica ili imovinska šteta
velikih razmera,
učinilac će se kazniti zatvorom do četiri godine.
(4) Ako je usled dela iz čl. 278. stav 4, 279. stav 2, 280. stav 3. i 281.
stav 2. ovog zakonika nastupila smrt jednog ili više lica,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.
wasp

Post od wasp »

Zakon jest napisan ali se ne provodi ni u minimalnim mjerama. Još uvijek kod nas djeluje mišljenje da je za probleme na izvedenim objektima kriva viša sila a ne nečija greška. Pogotovo je to izraženo ako se radi o individualnoj stambenoj gradnji. Zato i ima tako puno fuša. Čovjeku puca zid ili ploča ili mu prokišnjava krov dvije godine nakon izgradnje a on kaže: Ma ove godine kiše raskvasile tlo...ili nešto tako slično. S tim se stalno susrećem. Ne optužuje nikoga, a i kad bi htio ne može ništa dobiti time jer nema tko pritisnuti izvođača, pa ni nadzor a ni projektanta na kraju. Osim toga ništa se ne izvodi onako kako je projektirano pa nam daje još više slobode jer možemo uvijek tvrditi da nije izgrađeno kako treba, da nije projektantska greška i bit ćemo u pravu.

Ljudi su kod nas naviknuti da gradnja kuće ide sistemom pokušaja i pogreški. To nam je u tradiciji i tako i dalje funkcionira. Nitko ne vjeruje da se projektom mogu jeftino i ispravno riješiti detalji koje u praksi izvođači rješavaju u više pokušaja. A vidim i da projektanti djeluju u skladu s tim. Svakom najdraže prodati projekt koji služi samo za dobiti dozvole i po kojem se neće graditi. Nekoliko ljudi koji su me pitali za savjet i koji su mi prijatelji i rodbina sam pokušavao nagovoriti da urade projekt kako treba, i da grade po njemu. Nisam uspio. Pokušao sam objasniti kako to što plate dobro razrađen projekt štedi više novca kasnije u izgradnji ali oni to ne mogu usvojiti. Izgleda da svatko tko hoće nešto graditi ima nekog strica, ujaka, brata, badžu čija je referenca da je radio na baušteli u Hrvatskoj ili Njemačkoj i da on zna kako je projekt nepotrebni preskupi bunt šarenih papira koji nikom ne treba jer projektanti svakako ne znaju kako se radi pa crtaju neizvedive gluposti...

Tvrdim da je problem u svima. Svi se slažemo s nepoštivanjem zakona kad se radi o građevini. Od projektanta preko izvođača, nadzora i inspekcija pa sve do investitora. Kad će nas netko natjerati da se promijenimo, ne znam.
ljubs
Pridružio se: Sre Jun 18, 2008 10:15 am

Post od ljubs »

Dobro nam došao. Iz mog iskustva ima samo jedan način da to izbjegneš - radi drugi posao. Od projektovanja se i onako više ne može živjeti.
wasp

Post od wasp »

Tužan rasplet situacije, ali čini mi se neizbježan.
anonimous

Post od anonimous »

prvo da se izvinim sto sam bio odsutan,malo sam odlutao umesto da se ukljucim u razgovor s obzirom da sam ja otvorio temu.

odgovor za sanju...pazi,postojeca konstrukcija jeste zidana,ali nova konstrukcija mora imati skeletni sistem jer se ne smem osloniti na zidove stare kuce,zato pravim novi konstruktivni sistem i td.

@ljubs...jos nisam poceo aktivno da se bavim projektovanjem,pomazem caletu,on se jos uvek time bavi a ja mu ponekad odradim neku statiku. u malom mestu odakle sam ja nema leba od toga,ali svaka para dobro dodje zar ne? pozz

inace,gotov je projekat,lik je ispao zesci smarac,zato sam i uradio sve po propisima i grede armirao kako dolikuje,a kako ce on izvesti radove...verujem da ce max stedeti znajuci kakav je.

imam novo pitanje pa bih iskoristio ovu temu,posto smo vec pomenuli zidane konstrukcije zanima me postoje li neki vazeci standardi u srbiji po kojima se moze dimenzionisati. ja koristim hrv-env,gresim li mozda? mora li se kod nas iskljucivo projektovati po domacim standardima ili mogu koristiti tudje standarde koji su jasnije uradjeni?
sonja
Pridružio se: Pon Avg 28, 2006 8:52 am

Post od sonja »

Opet se javljam sa sumnjom da je moglo da se na zidariju postavi skelet bez prethodne provere svih zidova, kako novo opterecenje deluje na zidove, narocito na VS i na trakaste temelje posebno...
Odgovori