PROBOJ PLOCA-Again

Odgovori
starbuck
Pridružio se: Pon Apr 18, 2011 9:02 pm

PROBOJ PLOCA-Again

Post od starbuck »

Najprije bih zelio da pohvalim Opciju kalkulator probijanja,Fenomenalna stvar narocito kad dobijes iste rezultate sa onim presetanim na "ruku".
Od onim sta je napisano po ovoj temi i od literature dosao sam do zaklucka da:
1.Pri metode aksijalne sile u stubu uzima se razlika od gornje i donje ivice stuba.
2.Radi se sa kombinacijom Stalno+pokretno bez kojeficejenata.
Zamolio bih za savet dali sam u pravu.Inace mladi i neiskusni kolega...
I jos samo ovo kako tretirati rubne i ivicne delove ploce koje imaju grede ispod njih...Dali ima smisla i tu raditi kontrolu proboja.Znaci ploca ustvari nije oslonenjena direktno na stubove,moje misllenje je da je ovde kontrola probijanja nepotrebna....Molim za Savet iskusne kolege..

Unaprjed zahvaljujem :D
statik
Pridružio se: Pon Okt 26, 2009 6:30 pm

Post od statik »

Sve si u pravu.
Proracun za kombinaciju (g+p) je - podrazumeva se - po Pravilniku za beton i armirani beton (postoji i mogucnost proracuna po EUROCODE).
Neiskusnijim korisnicima ove opcije preporucujem da obrate paznju na cinjenicu da je proracun moguce provesti po 2 kriterijuma:
-kriterijum aksijalne sile - kada je potrebno proceniti uticaj ekscentriciteta sile
-kriterijum smicuce (transverzalne) sile - kada je od kljucne vaznosti da proracunska mreza konacnih elemenata u zoni probijanja bude dovoljno gusta (tacnost rezultata direktno zavisi od izbora velicine konacnog elementa mreze).
starbuck
Pridružio se: Pon Apr 18, 2011 9:02 pm

Post od starbuck »

hvala vam na brzom i iscrpnom odgovoru kolega pozdrav!
Odgovori