Fert Grede!
Fert Grede!
Jas se izvinjavam ali mogu li postaviti jedno mozda za iskusniih kolega banalno pitanje,ali meni konkretno je problem modelirati.
Pa zato moze li me neko uputiti kako modelirati fert grede u Tower 6.
Pozz
Pa zato moze li me neko uputiti kako modelirati fert grede u Tower 6.
Pozz
Ortotropne ploče + osloboditi momenat M1 ploče na oslonačkim ivicama, a na ostale dve ivice staviti M1=M2=M3=N1=T2=T3= 0. Treba paziti i na sopstvenu težinu same ploče ako je uzimate kroz Tower u proračun i tu postoje dve mogućnosti:
- da uzmete AB ploču one debljine sa kojom bi sopstvena težina ploče odgovarala sopstvenoj težini ferta, to je negde oko 12 cm
- da uzmete ploču debljine 20 cm one specifične težine sa kojom bi sopstvena težina ploče odgovarala sopstvenoj težini ferta, to je negde oko 17 - 18 kN/m3 .
Dobijao sam u Tower-u identične rezultate sa onima koje sam dobijao "peške" - isti momenti u polju u reakcije na krajevima.
- da uzmete AB ploču one debljine sa kojom bi sopstvena težina ploče odgovarala sopstvenoj težini ferta, to je negde oko 12 cm
- da uzmete ploču debljine 20 cm one specifične težine sa kojom bi sopstvena težina ploče odgovarala sopstvenoj težini ferta, to je negde oko 17 - 18 kN/m3 .
Dobijao sam u Tower-u identične rezultate sa onima koje sam dobijao "peške" - isti momenti u polju u reakcije na krajevima.
Last edited by hixxos on Sub Feb 05, 2011 1:37 pm, edited 2 times in total.
Zasto ta spacificna tezina od 17 kN/m3?hixxos wrote:Tako je, kreirajte materijal sa tom specifičnom težinom i dodelite ga ploči debljine 20 cm. Krutost takve ploče je približna fertu.
0.2*17=3.4 kN/m2. Tezina FERT ploče, bez slojeva poda i plafona je oko 3 kN/m2, takop da je specificna tezina od 17 kN/m3 prevelika
-
thenightrider
- Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 4:39 pm
Vlastita težina FERT stropa 14+6 cm iznosi 2,85 kN/m2!
Predlažem da ga modelirate na slijedeći način:
-kreirajte novi materijal (naziv po volji) i stavite mu vl. težinu 0 kN/m3
-modelirajte ga kao ortotropnu ploču debljine 20 cm i kreirajte granične uvjete
-kao opterećenje unesite ukupno stalno i uporabno opterećenje (ostala opterećenja) u punom iznosu
-dobit ćete rezne sile u presjecima
-dimenzioniranje gredica za KGS i GSU sprovedite ručno.
Pozdrav!
-kao opterećenje unesite ukupno stalno i uporabno opterećenje (ostala opterećenja) u punom iznosu
Pozdrav!
Ja FERT ploče modeliram ortotropnom pločom debljine 12 cm i ne menjam zapreminsku težinu. Mislim da se FERT ploča krutošću i nosivošću dosta razlikuje od ortotropne ploče debljine 20 cm. Ipak je bliža tanjim pločama. Puno je 20 cm.thenightrider wrote:Vlastita težina FERT stropa 14+6 cm iznosi 2,85 kN/m2!
Pozdrav!
-
thenightrider
Ako se radi o 3D modeliranju i prostornom tretiranju konstrukcije, slažem se da bi debljinu ploče valjalo smanjiti. E sad, koliko, valja se malo poigrati pa izračunati. Za nekakve 2D probleme je ova moja metoda mislim sasvim u redu.Pozdrav!zidar wrote:Mislim da se FERT ploča krutošću i nosivošću dosta razlikuje od ortotropne ploče debljine 20 cm. Ipak je bliža tanjim pločama. Puno je 20 cm.
Bolje je da se modelira sa stvarnom visinom i umanjenom zapreminskom tezinom, kao sto je kolega thenightrider predlozio - razlog je sto se pri dimenzionisanju automatski preuzima podatak o debljini ploce - ako bi se zadala smanjena debljina ploce tada se ne bi moglo izvrsiti automatsko dimenzionisanje, odnosno, dimenzionisanje bi bilo pogresno.
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
-
thenightrider
b.milan wrote:Bolje je da se modelira sa stvarnom visinom i umanjenom zapreminskom tezinom, kao sto je kolega thenightrider predlozio - razlog je sto se pri dimenzionisanju automatski preuzima podatak o debljini ploce - ako bi se zadala smanjena debljina ploce tada se ne bi moglo izvrsiti automatsko dimenzionisanje, odnosno, dimenzionisanje bi bilo pogresno.
Mislim da Vam se ovdje potkrala greška - ne može se dimenzionirati FERT u Toweru, bar ne na način da se modelira kao puna ortotropna ploča. Mogu se dobiti utjecaji u ploči, ali ništa više.
FERT strop bi se mogao ispravno dimenzionirati smo kao AB T presjek za utjecajnu širinu 50 cm (razmak između gredica), ali isključivo naknadno u pomoćnim modelima za svaku poziciju stropa zasebno.
Upravo tako, thenightrider. Dimenzionisanje vršim takođe preko tower-a ali koristim kalkulator i T presek. Za gornju ploču ubacim debljinu 4 cm, širinu 100 cm a rebro širine 25 cm. Moment koji zadajem T preseku uzimam od opterećenja koje deluje na jediničnoj traci - širine 1 m. Moment M=ql*l/8. Dobijenu armaturu podelim sa 2.5 i tako dobijem potrebnu armaturu u jednom rebru. Na jednom metru FERT ploče stanu 2.5 FERT rebara - raspon između rebara 40 cmthenightrider wrote:b.milan wrote:Bolje je da se modelira sa stvarnom visinom i umanjenom zapreminskom tezinom, kao sto je kolega thenightrider predlozio - razlog je sto se pri dimenzionisanju automatski preuzima podatak o debljini ploce - ako bi se zadala smanjena debljina ploce tada se ne bi moglo izvrsiti automatsko dimenzionisanje, odnosno, dimenzionisanje bi bilo pogresno.![]()
Mislim da Vam se ovdje potkrala greška - ne može se dimenzionirati FERT u Toweru, bar ne na način da se modelira kao puna ortotropna ploča. Mogu se dobiti utjecaji u ploči, ali ništa više.
FERT strop bi se mogao ispravno dimenzionirati smo kao AB T presjek za utjecajnu širinu 50 cm (razmak između gredica), ali isključivo naknadno u pomoćnim modelima za svaku poziciju stropa zasebno.
-
thenightrider
Neznam, ali mislim da i Vi griješite, i to debelo. Vaša logika je slijedeća - duplo veći presjek za duplo veće opterećenje pa ću rezulat podijeliti sa dva.zidar wrote:Dimenzionisanje vršim takođe preko tower-a ali koristim kalkulator i T presek. Za gornju ploču ubacim debljinu 4 cm, širinu 100 cm a rebro širine 25 cm. Moment koji zadajem T preseku uzimam od opterećenja koje deluje na jediničnoj traci - širine 1 m. Moment M=ql*l/8. Dobijenu armaturu podelim sa 2.5 i tako dobijem potrebnu armaturu u jednom rebru. Na jednom metru FERT ploče stanu 2.5 FERT rebara - raspon između rebara 40 cm
Neznam kakve Vi FERT gredice koristite (možda postoje i neke druge vrste, sve je danas moguće), u Hrvatskoj se FERT gredice i ispune uglavnom proizvode za razmak gredica od 50 cm, a debljina FERT ploče je 14+6cm. Širina rebra gredice je 12cm. Dakle, tlačna ploča je debljine 6 cm.
Ako se neutralna os nalazi u tlačnoj ploči, tada bi, defakto, FERT na savijanje mogli i dimenzionirati kao punu AB ploču debljine 20 cm, a dobijenu armaturu po m' ploče podijeliti na dva rebra, i to je to.
Međutim kod gredica postoji jedan puno veći problem od GSN, a to je GSU (progib), a tu se stvari malo ipak razlikuju od ovog gore.
Moja Vam je topla preporuka da sve kontrole FERT gredica sprovedete na T presjeku jednog rebra (širine 50 cm) sa pola iznosa opterećenja po m2 ploče i različitim kombinacijama opterećenja za GSN i GSU, naravno.Potrebno je sprovesti i kontrolu na posmik (opet T presjek utjecajne širine 50 cm s pola opterećenja).