Ovaj predlog sam već poslao Radimpex-u, ali da ga i ovako objavim...možda brže bude usvojen...ili možda negde grešim?
1. usvojena armatura u presecima, sem u slučaju manjih objekata je u potpunosti nefunkcionalna jer po novoj seizmičkoj karti, većina mesta se nalaze u 8 zoni i samim tim je objekte neophodno tretirati kao objekte u seizmičkim područjima, što dovodi do toga da nam je uslovljeno da kod stubova i greda progušćujemo podeonu armaturu u oblasti oslonca. To nije moguće uraditi u Tower-u sem ako se svaka greda (ili stub) ne podeli na 3 dela, što je suludo.
2. usvojena armatura u izveštajima nije ona koju smo usvojili utokom proračuna, nego je prikazana minimalna potrebna armatura, što dovodi do toga da je takav izveštaj u potpunosti neupotrebljiv.
... (pitanje je bilo inicijalno postavljeno u okviru veoma opterecene teme TOWER 6_PRIJEDLOZI ali je administrator izvrsio izdvajanje u zasebnu temu)
Izvestaji za usvojenu podeonu armaturu
1:igor wrote:Ovaj predlog sam već poslao Radimpex-u, ali da ga i ovako objavim...možda brže bude usvojen...ili možda negde grešim?
1. usvojena armatura u presecima, sem u slučaju manjih objekata je u potpunosti nefunkcionalna jer po novoj seizmičkoj karti, većina mesta se nalaze u 8 zoni i samim tim je objekte neophodno tretirati kao objekte u seizmičkim područjima, što dovodi do toga da nam je uslovljeno da kod stubova i greda progušćujemo podeonu armaturu u oblasti oslonca. To nije moguće uraditi u Tower-u sem ako se svaka greda (ili stub) ne podeli na 3 dela, što je suludo.
2. usvojena armatura u izveštajima nije ona koju smo usvojili utokom proračuna, nego je prikazana minimalna potrebna armatura, što dovodi do toga da je takav izveštaj u potpunosti neupotrebljiv.
...
Tower služi za statički proračun i dimenzioniranje. Mislim da taj posao
radi kako treba. Progušćenje armature se radi iz konstrukctivnih razloga
i to se radi na crtežima armature.
2:
Vi možete tower-om dimenzionirati bilo koji presjek, na bilo kojem mjestu.
Ono za šta je vezano vaše pitanje jeste dopisivanje ručno usvojene armature što je posao statičara. Ako ćemo u krajnjost onda se ne mora
ručno dopisivati, nego postoje u izvještajima textualni blokovi koji se
mogu naknadno ubaciti.
Nakon što se armatura usvoji, postoji mogućnost exporta u izvještaj
bloka sa usvojenom armaturom.
Tako da mislim ni ova primjedba nije na mjestu.
A to da je izvještaj u potpunosti neupotrebljiv, nije ni blizu istine.
Itekako je upotrebljiv.
Pozdrav
1:staticar1 wrote: 1:
Tower služi za statički proračun i dimenzioniranje. Mislim da taj posao
radi kako treba. Progušćenje armature se radi iz konstrukctivnih razloga
i to se radi na crtežima armature.
2:
Vi možete tower-om dimenzionirati bilo koji presjek, na bilo kojem mjestu.
Ono za šta je vezano vaše pitanje jeste dopisivanje ručno usvojene armature što je posao statičara. Ako ćemo u krajnjost onda se ne mora
ručno dopisivati, nego postoje u izvještajima textualni blokovi koji se
mogu naknadno ubaciti.
Nakon što se armatura usvoji, postoji mogućnost exporta u izvještaj
bloka sa usvojenom armaturom.
Tako da mislim ni ova primjedba nije na mjestu.
A to da je izvještaj u potpunosti neupotrebljiv, nije ni blizu istine.
Itekako je upotrebljiv.
Pozdrav
Progušćenje uzengija u oblasti oslonca se radi zbog povećanja deformabilnosti betona, a propisi definišu minimalna rastojanja uzengija... i to se ne radi samo na crtežima armature, nego i u samom proračunu kod usvajanja armature
2:
Statičari i koriste Tower...ili ga možda koriste službenice u bankama?
Šalu na stranu. Nije u pitanju ručno upisivanje armature..ustvari i jeste - kada vam Tower kaže da su dovoljne uzengije na 20 cm, a vi u nekoj iteraciji uspete da dodate uzengije nad osloncima na 10 cm, u izveštaju će stajati da su nad osloncima usvojene uzengije na 20 cm. Takav blok se može izvesti u Word i tamo menjati, ali to dovodi do gubljenja vremena. U tom smislu je izveštaj neupotrebljiv.
Mislim da je igor u pravu. U izvestajima dobijemo potrebnu armaturu u cm2. Nedostaje u izvestaju usvojena aratura. Postoji crtez sa prikazanim sipkama ali je dug put do postavljanja svih sipki pogotovo sto program nije dovoljno "elastican" prilikom postavljanja tih sipki po itereacijama. Mislim da kod izvestaja gde se prikazuje potrebna armatura, treba ubaciti mogucnost brzog upisa usvojene armature, kao na primer:
potrebna Aa1=5.3 cm2
usvojeno 4RFI16
potrebna Aa2=8.3 cm2
usvojeno 5RFI14
potrebna Auz=4.8 cm2
usvojeno URFI8/10
Ovo bi mnogo ubrzalo postupak prikazivanja u projektu usvojene armature u presecima. A gore bi bio prikazan presek sa kotama i oznakama polozaja Aa1 i Aa2.
Inace ovako i prikazujem proracun i usvojenu armaturu, stim sto mnogo vremena trosim na dodavanje izraza usvojeno 5RFI14
u wordu. Ukoliko ne doradjujemo u wordu, trenutni sirovi izvestaji su dobri za pregled rezultata u fazi pripreme projekta ali su stvarno neupotrebljivi za prikazivanje u projektu. A nas krajnji cilj je odstampani projekat.
potrebna Aa1=5.3 cm2
usvojeno 4RFI16
potrebna Aa2=8.3 cm2
usvojeno 5RFI14
potrebna Auz=4.8 cm2
usvojeno URFI8/10
Ovo bi mnogo ubrzalo postupak prikazivanja u projektu usvojene armature u presecima. A gore bi bio prikazan presek sa kotama i oznakama polozaja Aa1 i Aa2.
Inace ovako i prikazujem proracun i usvojenu armaturu, stim sto mnogo vremena trosim na dodavanje izraza usvojeno 5RFI14
u wordu. Ukoliko ne doradjujemo u wordu, trenutni sirovi izvestaji su dobri za pregled rezultata u fazi pripreme projekta ali su stvarno neupotrebljivi za prikazivanje u projektu. A nas krajnji cilj je odstampani projekat.
Nisam ja rekao da nema nikakve potrebe za unapredjenjem, nego samoezoranm wrote:Mislim da je igor u pravu. U izvestajima dobijemo potrebnu armaturu u cm2. Nedostaje u izvestaju usvojena aratura. Postoji crtez sa prikazanim sipkama ali je dug put do postavljanja svih sipki pogotovo sto program nije dovoljno "elastican" prilikom postavljanja tih sipki po itereacijama. Mislim da kod izvestaja gde se prikazuje potrebna armatura, treba ubaciti mogucnost brzog upisa usvojene armature, kao na primer:
potrebna Aa1=5.3 cm2
usvojeno 4RFI16
potrebna Aa2=8.3 cm2
usvojeno 5RFI14
potrebna Auz=4.8 cm2
usvojeno URFI8/10
da postojeći alati daju dovoljno prostora da se ovo može napraviti.
Sve zavisi od afiniteta projektanta. Ja recimo nikad ne koristim
automatsko usvajanje armature. Nego samo automatsko dimenzioniranje
pa onda napišem rukom na isprintanim dokumentima podatke o
usvojenoj armaturi.
Mislim da Radimpexu ovo nije problem dodati. Samo bi prilikom exporta
armature bilo potrebno provjeriti da li je armatura usvojena na tom
presjeku, ako jeste onda samo da se pročita i ispiše armatura.
Svi potrebi podaci su tu.
Pozdrav