zidni nosač opterećen na savijanje

Odgovori
statika.1
Postovi: 17
Pridružio se: Ned Feb 23, 2020 8:00 pm

zidni nosač opterećen na savijanje

Post od statika.1 »

Opšti slučaj: zid visine 6m, raspona 8m oslonjen na krajevima zida, debljina zida 12cm (uzet primer iz knjige "Armirani beton 3", Radosavljević - Bajić).
Opterećenje zida: na vrhu zida linijsko opterećenje 50 kN/m, na donjoj ivici zida 40 kN/m + sopstvena težina zida.

Kako doći do korektnog momenta savijanja u sredini raspona zida? Kako doći do potr.površine armature (konkretno u sredini raspona)?
Najpribližnija vrednost teorijskog moimenta što se dobija probanjem je da se vrednost Nn u sredini preseka (bez izbora opcije "spreg sila") pomnoži sa teorijskim krakom sila (z=0.2(L+2H)..gde je L-raspon a H visina zida).

Napominjem da pokušaj da se koristi opcija "seizmički zidovi" uz povlačenje vert.preseka ne daje zadovoljavajući rezultat.

Hvala unapred i izvinjavam se ako je tema već negde obrađena.
b.milan
Site Admin
Postovi: 2082
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: zidni nosač opterećen na savijanje

Post od b.milan »

Za zidove koji su zidni nosači, dominantno naprezanje je momenat koji nesimetrično savija zid.

U programima Tower 7 i Tower 8, u komandi "Seizmički zidovi" postoji mogućnost da se armatura u preseku zida ne računa kao simetrično postavljena (što je podrazumevano ponašanje za "seizmičke" zidove), već da program odredi optimalnu količinu na jednoj i drugoj ivici zida - opcija se zove "Dominantni momenat" (to treba koristiti za zidne nosače)

U programu Tower 6 nema te mogućnosti, pa korisnik mora ručno, unoseći odnos Aa1 i Aa2 da dođe do optimalne vrednosti ivične armature u preseku zidnog nosača.
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
Odgovori