Seizmika

Odgovori
adax
Postovi: 18
Pridružio se: Čet Avg 09, 2018 9:02 am

Seizmika

Post od adax »

Radi se o zgradi koja ima kombinaciju armiranobetonskih zidova i zidanih zidova (omeđeno ziđe). Zanima me kako pravilno modelirati za seizmički proračun, odnosno koje granične uvjete zadati između vertikalnih zidova na mjestu etaža, na vertikalnom spoju između zidova na etaži i ploča i zidova. Molim pomoć!
adax
Postovi: 18
Pridružio se: Čet Avg 09, 2018 9:02 am

Re: Seizmika

Post od adax »

Itko? Išta?
Rajko
Postovi: 121
Pridružio se: Ned Jan 31, 2010 8:59 pm

Re: Seizmika

Post od Rajko »

Prvo..zidane zidove zaboravite, oni ne postoje. Uticaje od njih nanesite na model u obliku linijskog opterecanja na grede oko 8-10 kn/m1. Izmodelirajte vertikalne elemente kao zidna platna d=20cm i eventualno stubove, na drugim mjestima konstr. U nivoima postavite ab ploce i horiz. grede nekog usvojenog presjeka.. Modelirajte temelje, nanesite linijske ili povrsinske oslonce...formirajte mrezu kon.elemenata, modalna analiza ..proracun...
Rajko
Postovi: 121
Pridružio se: Ned Jan 31, 2010 8:59 pm

Re: Seizmika

Post od Rajko »

..jos granicni uslovi..u uglu dolje, ..ploca/zid..oslobadjanje uticaja!
S.Milos
Postovi: 16
Pridružio se: Pet Mar 20, 2020 2:01 pm

Re: Seizmika

Post od S.Milos »

Rajko, kakav je vaš stav što se tiče graničnih uslova. Kad oslobađate uticaje u ploči? Jel samo na seizmiku?
Rajko
Postovi: 121
Pridružio se: Ned Jan 31, 2010 8:59 pm

Re: Seizmika

Post od Rajko »

Granicni uslovi su jedno, a oslobadjanje uticaja drugo. Ja govorim o granicnim uslovima na plocama, odnosmo na kontaktu /ploca-Zid/ koji se odnosi na cio model, nezavisno jeli staticki ili seizmicki, gdje vam predlazem da ukljucite opciju "zglobna veza na obodnim zidovima" dakle oslobodite moment oko ose 1....M1..
adax
Postovi: 18
Pridružio se: Čet Avg 09, 2018 9:02 am

Re: Seizmika

Post od adax »

Rajko wrote: Uto Maj 18, 2021 3:36 pm Prvo..zidane zidove zaboravite, oni ne postoje. Uticaje od njih nanesite na model u obliku linijskog opterecanja na grede oko 8-10 kn/m1. Izmodelirajte vertikalne elemente kao zidna platna d=20cm i eventualno stubove, na drugim mjestima konstr. U nivoima postavite ab ploce i horiz. grede nekog usvojenog presjeka.. Modelirajte temelje, nanesite linijske ili povrsinske oslonce...formirajte mrezu kon.elemenata, modalna analiza ..proracun...
Možete li samo objasniti kako modelirate zidno platno? Koju težinu zadate u materijalu (0 možda pošto je zadano kao opterećenje?)? Koju krutost? I koje sve ostale karakteristike materijala. Jer će to sve utjecati na modalnu analizu i seizmički proračun. Ili?

Razumijem da ne mogu dimenzionirati zidane zidove, ali bih htio dobiti unutarnje sile na mjestima npr. vertikalnih serklaža. To bi mi već puno značilo da mogu dalje ručno izračunati armaturu u njima. Može li se to npr. korištenjem opcije "seizmički zidovi" gdje se presiječe pri dnu zida u duljini od serklaža do serklaža ili je ispravnije koristiti alat "presjek" i iz njega očitati utjecaj? Ali opet koji utjecaj odabrati.

Dalje, ako se modeliraju stupovi i grede ne prelazi li onda to u okvirnu konstrukciju pa mi to više nije ono što želim imati? A želim imati omeđeno ziđe s tim razlogom da nemam masivne stupove i grede.
Rajko wrote: Uto Maj 18, 2021 9:09 pm Granicni uslovi su jedno, a oslobadjanje uticaja drugo. Ja govorim o granicnim uslovima na plocama, odnosmo na kontaktu /ploca-Zid/ koji se odnosi na cio model, nezavisno jeli staticki ili seizmicki, gdje vam predlazem da ukljucite opciju "zglobna veza na obodnim zidovima" dakle oslobodite moment oko ose 1....M1..
Razlika između Graničnih uslova i oslobadjanja uticaja je samo u tome da je prvo za ploče, a drugo za grede?
Zašto ne bi recimo trebalo osloboditi i vertikalnu vezu između 2 zida?

Hvala na odgovorima!
robert21
Postovi: 33
Pridružio se: Ned Mar 31, 2019 1:20 pm

Re: Seizmika

Post od robert21 »

Mislim da bi bilo krajnje vrijeme da se održi neko predavanje, sastanak, okrugli stol pa i na razini Komore (Hrvatska i Srbija) i da se kaže koji bi bio najispravniji način modeliranja omeđenog ziđa u Tower-u jer, iako Tower nije primarno namijenjen ziđu, većina ga ipak koristi i za to. Svatko to radi na neki svoj način što je zaista tužno da u 2021. godini nemamo jasno definiran način po kojem bismo svi radili. Eto, Rajko kaže da nek zaboravimo zidane zidove, i da nek stavimo AB zidove, ali neki ipak modeliraju u Tower-u zidane zidove, zadaju ortotropiju (problem je što je moguće zadati samo ortotropiju sa fleksijskim modulima elastičnosti, ne znam da li Tower odmah te vrijednosti dodijeli i uzdužnim modulima elastičnosti ), omeđe ih sa vertikalnim i horizontalnim serklažima, neki stavljaju zglobnu vezu između stropne ploče i zida, neki upetu itd. Pa ja zaista ne znam kako može postojati beskonačan broj načina modeliranja ziđa u nekom programu? I kako veza zidanog zida i horizontalnog serklaža odnosno stropne ploče može biti upeta, ako mi u AB stambenim zgradama stavljamo zglobnu vezu!?
I ovo što je prethodnik napisao je dobro napisao, da li ako stavljamo ziđe kao linijsko opterećenje, da li onda masa AB zida koji ga mijenja treba biti nula? I koje module elastičnosti tog AB zida staviti, da li module elastičnosti ziđa? I da, granični uvjeti i oslaobađanje utjecaja je i po meni jedno te isto samo što je jedno za spoj ploče i zida, a drugo za grede odnosno stupove.
Rajko
Postovi: 121
Pridružio se: Ned Jan 31, 2010 8:59 pm

Re: Seizmika

Post od Rajko »

Mislim da se vrtimo u krug. Ono sto ja zelim reci je to, da za mene zidani zidovi (ziđe) uopste ne postoje kao konstruktivni element kad se modelira savremena visespratna konstrukcija. Ja ziđe tretiram samo kao ispunu, fasadnu ili pregradnu a sobzirom da ona na objektu, de fakto postoji, njen uticaj na konstrukciju nanosim samo u vidu linijskog raspodijeljenog opterecenja. Konstrukcija mi u tom smislu moze biti samo okvirna (stubovi i grede) ili panelna (ab zidna platna i grede)..ili pak dominantno jedna ili druga zavisno od procenta prihvatanja seizmickih sila jednim ili drugim sistemom. Zidovi ispune samo uticu za odredjivanju relativnih spratnih pomjeranja, pa je tada bitno da se projektant opredijel odnosno izjasni da li su isti vezani za konstrukciju ili ne..iako u praksi rijetko ko to dilatira..a trebalo bi!!
robert21
Postovi: 33
Pridružio se: Ned Mar 31, 2019 1:20 pm

Re: Seizmika

Post od robert21 »

To je jasno, međutim nisam siguran možeš li kod najobičnije obiteljske kuće s omeđenim ziđem, prizemlje + kat ili prizemlje + dva kata, preuzeti seizmičku silu samo sa okvirima satavljenima od AB vertikalnih i horizontalnih serklaža i možda pokojim AB zidom. Možda serklaži i mogu preuzeti svu silu, nisam nikad probao, ali to je onda mnogo armature u serklažima, nisam siguran kako to objasniti investitoru.
Rajko
Postovi: 121
Pridružio se: Ned Jan 31, 2010 8:59 pm

Re: Seizmika

Post od Rajko »

Investitorima treba objasniti da im je pametno i sigurno da grade po propisima, i siguran sam da ce svaki ozbiljni investitor to i prihvatiti. Ne vidim šta je problem da se ta vaša obiteljska kuca (npr. prizemlje+sprat+potkrovlje) modelira i proračuna kao okvirni sistem ili mješoviti sistem sa još par zidnih platana od a/betona, a da se "ziđe" uradi nakon što se izvede primarna a/b konstrukcija. Kao što sam vam u prošlom odgovoru napomenuo, u tom slucaju "ziđe" se nanosi na model kao ravnomjerno raspodijeljeno opterećenje (orjentaciono od 8-10KN/m1), a izvodi se na objektu od šuplje opeke npr. d=20cm i dilatira od stubova i greda na odgovarajući način, uz sprečanje bočnog ispadanja.
Eventualno, za objekte prizemne spratnosti ili možda jos jedan sprat, nebih radio prostorni model konstrukcije, već bih u ravanskom sistemu modelirao proračunao samo ab ploče i grede, a vertikalne serklaže usvojio u skladu sa propisima (min 4fi14mm ili 4fi12mm, u fi 8/15 ili 20cm), vodeći računa o max. razmaku vertikalnih serklaza, osnosno dužine "ziđa". Ručno bih izvršio provjeru napona u zidanim zidovima.
robert21
Postovi: 33
Pridružio se: Ned Mar 31, 2019 1:20 pm

Re: Seizmika

Post od robert21 »

Da, to je ok.
statika.1
Postovi: 14
Pridružio se: Ned Feb 23, 2020 8:00 pm

Re: Seizmika

Post od statika.1 »

Rajko wrote: Sre Sep 29, 2021 2:03 pm Investitorima treba objasniti da im je pametno i sigurno da grade po propisima, i siguran sam da ce svaki ozbiljni investitor to i prihvatiti. Ne vidim šta je problem da se ta vaša obiteljska kuca (npr. prizemlje+sprat+potkrovlje) modelira i proračuna kao okvirni sistem ili mješoviti sistem sa još par zidnih platana od a/betona, a da se "ziđe" uradi nakon što se izvede primarna a/b konstrukcija.
Ovo je stvarno čudan predlog koji sugeriše da su zidane konstrukcije nelegitimne (!?). Zašto bi za najjednostavniju zidanu kuću bilo "sigurnije" da se izvede kao ramovska konstrukcija u koju se naknadno umeću zidani zidovi? Zašto nešto što je zidano, na silu teramo da bude armiranobetonsko? Uostalom, zidani objekti ovoga tipa imaju značajne termičke prednosti u odnosu na armiranobetonske.

Inače, na nekoliko mesta na ovom forumu je naglašeno (i s moje strane): Tower-ovi prostorni modeli sasvim korektno računaju zidane objekte na vertikalna opterećenja a nije neki problem da se dopunski, na ruke, prekontrolišu vrednosti glavnih napona zatezanja u zidanim zidovima za dejstva horizontalnih opterećenja (ovo je opisano u drugom delu Vašeg pousta pa je tim čudniji prvi deo koji sam citirao i na koji reagujem).
Rajko
Postovi: 121
Pridružio se: Ned Jan 31, 2010 8:59 pm

Re: Seizmika

Post od Rajko »

Slazem se sa vasim reagovanjem.° Ja sa samo dao dvije mogucnosti proracuna takvih objekata, a za te male /niske/ objekte p+1 sasvim je moguce primijeniti ravanski pristup i na ruke provjeriti napone u zidovima usled horizontalnih sila
NigelEllis
Postovi: 5
Pridružio se: Pon Jan 10, 2022 4:02 am

Re: Seizmika

Post od NigelEllis »

Razumijem da ne mogu dimenzionirati zidane zidove, ali bih htio dobiti unutarnje sile na mjestima npr. vertikalnih serklaža. To bi mi već puno značilo da mogu dalje ručno izračunati armaturu u njima. Može li se to npr. korištenjem opcije "seizmički zidovi" gdje se presiječe pri dnu zida u duljini od serklaža do serklaža ili je ispravnije koristiti alat "presjek" i iz njega očitati utjecaj? Ali opet koji utjecaj odabrati._________________
adidas white sneakers
Odgovori