opterecenje od krovne konstrukcije

Odgovori
bujica
Postovi: 7
Pridružio se: Sre Jul 08, 2020 12:00 pm

opterecenje od krovne konstrukcije

Post od bujica »

Zdravo
Kako je pravilno naneti opterecenje od krova na plocu?Dali izracunate reakcije od rogove na streji naneti kao linisko opterecenje,proracunate reakcije od stubova roznace i od nekih stubova van roznaca,kao koncentrisane sile i sa tako nanetih tovara na plocu ici na proracun ploce.
Ili da sve te reakcije pretvoriti u koncentrirane tovare i potom podeliti sa povrsinom ploce,i to povrsimsko opterecenje KN/m2,naneti na plocu i tako ici na proracun ploce.
Molim Vas za Vase iskustvo
Pozdrav
statika.1
Postovi: 9
Pridružio se: Ned Feb 23, 2020 8:00 pm

Re: opterecenje od krovne konstrukcije

Post od statika.1 »

Naravno da je najtačnije da se reakcije (linijske i koncentrisane) prenesu na svoja mesta na ploči.
Problem je što je to dosta mukotrpna procedura a - nakon dugogodišnjeg iskustva mogu da tvrdim - nema nekih velikih benefita u odnosu na pojednostavljenja.
Lično tavansku ploču opterećujem površinskim krovnim opterećenjem koje uvećam za cca 10-15% kako bih pokrio efekte koncentracija ispod krovnih stubaca ili tavanjača. Dovoljno je tačno a ne troši mnogo vremena.
Podrazumeva se da postoje specijalne situacije u kojima bi opterećenja trebalo da se precizno nanesu ali one se retko pojavljuju u praksi a iskusniji projektant će ih ionako već prepoznati.
Rajko
Postovi: 75
Pridružio se: Ned Jan 31, 2010 8:59 pm

Re: opterecenje od krovne konstrukcije

Post od Rajko »

Zasto se jednostavno ne nacrta realna krovna konstrukcija (rogovi, roznjace, stubci) to nije nesto mnogo komplikovano..zatim optereti realnim opterecenjem (stalno, povremeno, snijeg, vjetar) i dobiju tacni uticaji u ploci na koju se ova konstrukcija oslanja..
Poz
statika.1
Postovi: 9
Pridružio se: Ned Feb 23, 2020 8:00 pm

Re: opterecenje od krovne konstrukcije

Post od statika.1 »

može, naravno, i tako.
jeste malo smaranje za male kućice ali - može. :D
Odgovori