Fert Grede!

MKD79
Pridružio se: Pon Jan 03, 2011 12:29 pm

Fert Grede!

Post od MKD79 »

Jas se izvinjavam ali mogu li postaviti jedno mozda za iskusniih kolega banalno pitanje,ali meni konkretno je problem modelirati.
Pa zato moze li me neko uputiti kako modelirati fert grede u Tower 6.
Pozz
Rajko
Pridružio se: Ned Jan 31, 2010 8:59 pm

Post od Rajko »

Koliko je meni poznato, jedino korišćenjem opcije "ortotropne" ploče, dobijete uticaje (momente savijanja), a potom ručno....
hixxos
Pridružio se: Sre Maj 27, 2009 4:05 pm

Post od hixxos »

Ortotropne ploče + osloboditi momenat M1 ploče na oslonačkim ivicama, a na ostale dve ivice staviti M1=M2=M3=N1=T2=T3= 0. Treba paziti i na sopstvenu težinu same ploče ako je uzimate kroz Tower u proračun i tu postoje dve mogućnosti:

- da uzmete AB ploču one debljine sa kojom bi sopstvena težina ploče odgovarala sopstvenoj težini ferta, to je negde oko 12 cm

- da uzmete ploču debljine 20 cm one specifične težine sa kojom bi sopstvena težina ploče odgovarala sopstvenoj težini ferta, to je negde oko 17 - 18 kN/m3 .

Dobijao sam u Tower-u identične rezultate sa onima koje sam dobijao "peške" - isti momenti u polju u reakcije na krajevima.
Last edited by hixxos on Sub Feb 05, 2011 1:37 pm, edited 2 times in total.
b.milan
Site Admin
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Kontakt:

Post od b.milan »

Preporucujem da u uputstvu za program Tower 6 procitate deo koji se odnosi na granicne uslove i ortotropne ploce (poglavlje 3.1.3 Granicni uslovi - na samom kraju poglavlja)
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
MKD79
Pridružio se: Pon Jan 03, 2011 12:29 pm

Post od MKD79 »

Hvala na objasnenju. U vezi ploce sa 20sm i specificne teZine od 17kn/m3, zelite mi reci da kreiram materijal sa toj spec.tez. I u taj slucaj mogu ici sa plocu id 20sm. U suprotnom idem sa prilagodzujuci betonsku plocu prema sopstvenoj tezini ferta? Hvala na iscrpni odgovor.
hixxos

Post od hixxos »

Tako je, kreirajte materijal sa tom specifičnom težinom i dodelite ga ploči debljine 20 cm. Krutost takve ploče je približna fertu.
zidar
Pridružio se: Ned Mar 21, 2010 7:59 pm

Post od zidar »

hixxos wrote:Tako je, kreirajte materijal sa tom specifičnom težinom i dodelite ga ploči debljine 20 cm. Krutost takve ploče je približna fertu.
Zasto ta spacificna tezina od 17 kN/m3?

0.2*17=3.4 kN/m2. Tezina FERT ploče, bez slojeva poda i plafona je oko 3 kN/m2, takop da je specificna tezina od 17 kN/m3 prevelika
hixxos

Post od hixxos »

Ok, pisao sam malo po sećanju... znači eto - oko 15 kN/m3 .
thenightrider
Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 4:39 pm

Post od thenightrider »

Vlastita težina FERT stropa 14+6 cm iznosi 2,85 kN/m2!
Predlažem da ga modelirate na slijedeći način:
-kreirajte novi materijal (naziv po volji) i stavite mu vl. težinu 0 kN/m3
-modelirajte ga kao ortotropnu ploču debljine 20 cm i kreirajte granične uvjete
-kao opterećenje unesite ukupno stalno i uporabno opterećenje (ostala opterećenja) u punom iznosu
-dobit ćete rezne sile u presjecima
-dimenzioniranje gredica za KGS i GSU sprovedite ručno.
Pozdrav!
zidar

Post od zidar »

thenightrider wrote:Vlastita težina FERT stropa 14+6 cm iznosi 2,85 kN/m2!
Predlažem da ga modelirate na slijedeći način:
-kreirajte novi materijal (naziv po volji) i stavite mu vl. težinu 0 kN/m3
-modelirajte ga kao ortotropnu ploču debljine 20 cm i kreirajte granične uvjete
-kao opterećenje unesite ukupno stalno i uporabno opterećenje (ostala opterećenja) u punom iznosu
-dobit ćete rezne sile u presjecima
-dimenzioniranje gredica za KGS i GSU sprovedite ručno.
Pozdrav!
Ja FERT ploče modeliram ortotropnom pločom debljine 12 cm i ne menjam zapreminsku težinu. Mislim da se FERT ploča krutošću i nosivošću dosta razlikuje od ortotropne ploče debljine 20 cm. Ipak je bliža tanjim pločama. Puno je 20 cm.
thenightrider

Post od thenightrider »

zidar wrote:Mislim da se FERT ploča krutošću i nosivošću dosta razlikuje od ortotropne ploče debljine 20 cm. Ipak je bliža tanjim pločama. Puno je 20 cm.
Ako se radi o 3D modeliranju i prostornom tretiranju konstrukcije, slažem se da bi debljinu ploče valjalo smanjiti. E sad, koliko, valja se malo poigrati pa izračunati. Za nekakve 2D probleme je ova moja metoda mislim sasvim u redu.Pozdrav!
b.milan
Site Admin
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Kontakt:

Post od b.milan »

Bolje je da se modelira sa stvarnom visinom i umanjenom zapreminskom tezinom, kao sto je kolega thenightrider predlozio - razlog je sto se pri dimenzionisanju automatski preuzima podatak o debljini ploce - ako bi se zadala smanjena debljina ploce tada se ne bi moglo izvrsiti automatsko dimenzionisanje, odnosno, dimenzionisanje bi bilo pogresno.
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
thenightrider

Post od thenightrider »

b.milan wrote:Bolje je da se modelira sa stvarnom visinom i umanjenom zapreminskom tezinom, kao sto je kolega thenightrider predlozio - razlog je sto se pri dimenzionisanju automatski preuzima podatak o debljini ploce - ako bi se zadala smanjena debljina ploce tada se ne bi moglo izvrsiti automatsko dimenzionisanje, odnosno, dimenzionisanje bi bilo pogresno.
:?
Mislim da Vam se ovdje potkrala greška - ne može se dimenzionirati FERT u Toweru, bar ne na način da se modelira kao puna ortotropna ploča. Mogu se dobiti utjecaji u ploči, ali ništa više.
FERT strop bi se mogao ispravno dimenzionirati smo kao AB T presjek za utjecajnu širinu 50 cm (razmak između gredica), ali isključivo naknadno u pomoćnim modelima za svaku poziciju stropa zasebno.
zidar

Post od zidar »

thenightrider wrote:
b.milan wrote:Bolje je da se modelira sa stvarnom visinom i umanjenom zapreminskom tezinom, kao sto je kolega thenightrider predlozio - razlog je sto se pri dimenzionisanju automatski preuzima podatak o debljini ploce - ako bi se zadala smanjena debljina ploce tada se ne bi moglo izvrsiti automatsko dimenzionisanje, odnosno, dimenzionisanje bi bilo pogresno.
:?
Mislim da Vam se ovdje potkrala greška - ne može se dimenzionirati FERT u Toweru, bar ne na način da se modelira kao puna ortotropna ploča. Mogu se dobiti utjecaji u ploči, ali ništa više.
FERT strop bi se mogao ispravno dimenzionirati smo kao AB T presjek za utjecajnu širinu 50 cm (razmak između gredica), ali isključivo naknadno u pomoćnim modelima za svaku poziciju stropa zasebno.
Upravo tako, thenightrider. Dimenzionisanje vršim takođe preko tower-a ali koristim kalkulator i T presek. Za gornju ploču ubacim debljinu 4 cm, širinu 100 cm a rebro širine 25 cm. Moment koji zadajem T preseku uzimam od opterećenja koje deluje na jediničnoj traci - širine 1 m. Moment M=ql*l/8. Dobijenu armaturu podelim sa 2.5 i tako dobijem potrebnu armaturu u jednom rebru. Na jednom metru FERT ploče stanu 2.5 FERT rebara - raspon između rebara 40 cm
thenightrider

Post od thenightrider »

zidar wrote:Dimenzionisanje vršim takođe preko tower-a ali koristim kalkulator i T presek. Za gornju ploču ubacim debljinu 4 cm, širinu 100 cm a rebro širine 25 cm. Moment koji zadajem T preseku uzimam od opterećenja koje deluje na jediničnoj traci - širine 1 m. Moment M=ql*l/8. Dobijenu armaturu podelim sa 2.5 i tako dobijem potrebnu armaturu u jednom rebru. Na jednom metru FERT ploče stanu 2.5 FERT rebara - raspon između rebara 40 cm
Neznam, ali mislim da i Vi griješite, i to debelo. Vaša logika je slijedeća - duplo veći presjek za duplo veće opterećenje pa ću rezulat podijeliti sa dva.

Neznam kakve Vi FERT gredice koristite (možda postoje i neke druge vrste, sve je danas moguće), u Hrvatskoj se FERT gredice i ispune uglavnom proizvode za razmak gredica od 50 cm, a debljina FERT ploče je 14+6cm. Širina rebra gredice je 12cm. Dakle, tlačna ploča je debljine 6 cm.
Ako se neutralna os nalazi u tlačnoj ploči, tada bi, defakto, FERT na savijanje mogli i dimenzionirati kao punu AB ploču debljine 20 cm, a dobijenu armaturu po m' ploče podijeliti na dva rebra, i to je to.

Međutim kod gredica postoji jedan puno veći problem od GSN, a to je GSU (progib), a tu se stvari malo ipak razlikuju od ovog gore.

Moja Vam je topla preporuka da sve kontrole FERT gredica sprovedete na T presjeku jednog rebra (širine 50 cm) sa pola iznosa opterećenja po m2 ploče i različitim kombinacijama opterećenja za GSN i GSU, naravno.Potrebno je sprovesti i kontrolu na posmik (opet T presjek utjecajne širine 50 cm s pola opterećenja).
Odgovori