hixxos wrote:Čini mi se da je to automatsko usvajanje podeone armature u vrednosti od 20 % glavne, odnosno već usvojene armature, uvedeno zbog izvoza u ArmCAD, samo tada je trebalo uraditi u Tower-u da ako ja usvojim u glavnom pravcu neku armaturu a u upravnom pravcu ne usvojim ništa (0/0), a Tower sam usvoji podeonu armaturu, da onda makar dodaje u tom setu i vizuelno tu armaturu da bi se to videlo u izveštaju (npr Ф22/15 a= 90; Ф 10/15 a=0), a ne da na gradilištu na primer neko pomisli da nema te podeone armature jer u izveštaju stoji samo Ф22/15 a= 90.
Malo je i nezgodno kod usvajanja, usvojim prvo svuda mrežastu armaturu pa mi traži još 5 cm2/m, ja usvojim i tih 5 pa mi opet traži još 3 itd.
Sa strane izvodjenja, svaka ploca mora imati armaturu u najmanje dva pravca.
U izvestaju se jasno ispisuje i podatak o racunski potrebnoj armaturi i o usvojenoj armaturi.
Ako u izvestaju za jedan pravac imate prikazanu racunski potrebnu armaturu a nemate usvojenu armaturu to znaci da niste usvajali armaturu u tom pravcu. Takav izvestaj ne moze otici na gradiliste.
Uobicajeni princip rada za donju zonu medjuspratne konstrukcije odnosno gornju zonu temeljne ploce je sledeci - za donju zonu se usvoji neka minimalna armatura (u oba pravca). Nakon toga se u zone gde je potrebno jos armature, dodaju novi "slojevi" armature. Sa ovakvim principom necete nikad doci u situaciju da vam program automatski dodaje podeonu armaturu.
Za gornju zonu medjuspratne konstrukcije odnosno donju zonu temeljne ploce, princip je malo drugaciji. U slucaju krstasto armiranih ploca oblasti armiranja imaju oblik trake, a armatura u toj oblasti je samo u jednom pravcu - upravnom na gredu). Nema potrebe (ali moze) da se u takvu trakastu oblast eksplicitno zadaje podeona armatura jer se podrazumeva da mora postojati. Izostavljanje eksplicitnog zadavanja podeone armature u ovakvim trakastim oblastima cak je i preporucljivo i omogucava mnogo laksi i brzi rad. Naime, na mestima iznad stubova, tamo gde se ukrstaju grede iz dva pravca, istovremeno ce se naci glavna armatura iz jedne i druge trake. Ako bi ove trakaste oblasti sadrzale i armaturu u drugom pravcu (to je podeona armaturakoju bi korisnik sam uneo), na mestima njihovog preklopa imali bi ste visak armature - glavnoj armaturi iz jednog pravca pridruzila bi se i podeona armatura iz drugog pravca. To je naravno pogresno. Izostavljanjem eksplicitnog definisanja podeone armature reseno je mnog problema.
Sada korisnik ne mora da pazi na mesta gde se ukrstaju trakaste oblasti armature i da secka takve zone, jer jednostavnim definisanjem armature samo u jednom pravcu dobice ono sto treba da dobije.
Slika oblasti usvajanja armature koja se dobija u programu Tower i nije zamisljena da ide na gradiliste. Ta slika je podloga za crtanje detalja armiranja (bilo programom ArmCAD ili nekim drugim). To sto se izostavlja crtanje detalja armiranja pa se jedna obicna shema daje na tumacenje izvodjacima ne bih komentarisao.
Ne razumem ovo poslednje sto ste napisali - "malo je nezgodno kod usvajanja, usvojim prvo svuda mrezastu armaturu pa mi trazi jos 5 cm2/m, ja usvojim tih 5 pa mi trazi jos 3 itd")
Kada usvojite mrezastu armaturu (svaka mreza ima armaturu u oba pravca) tada se ne ispoljava pojava automatskog dodavanja podeone armature. Program automatski dodaje podeonu armaturu samo kod oblasti sa armaturom u jednom pravcu.