tanka plocevina

Odgovori
danilo
Pridružio se: Ned Avg 02, 2009 11:08 pm

tanka plocevina

Post od danilo »

Pozdravljeni,

zanima me ali je mozen izracun tanke plocevine deb. 2mm izracunati s towerjwm. zanimajo me tako napetosti kot tudi deformacije. npr. prometna tabla vpeta na prav. okvir dim. 1,2x1,2 m obtezena z vetrom w=1kn/m2. deformacije so zelo velike kar je nelogicno.

hvala za odgovore

lp Danilo
b.milan
Site Admin
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Kontakt:

Post od b.milan »

Ja sam napravio model kao sto ste rekli, dimenzije 1.2 x 1.2m, debljina 2mm, materijal celik, opterecenje 1kN/m2 i dobijam ugib u sredini od 54mm. Da li je to ono sto ocekujete ili ne ?

Da li je ta tabla bez ikakvih ukrucenja ? Da li je potpuno ravna ?

Ne bi trebalo da ima nikakvog razloga da program Tower moze ovo da proracuna.
danilo
Pridružio se: Ned Avg 02, 2009 11:08 pm

Post od danilo »

Hvala ker ste se posvetili mojemu primeru. Dejansko je material aluminij E=7e7kN/m2, plošča je podprta z alu profili 40*40*4 mm, ki so lepljeni na ploščo deb. 2mm.
Plošča je preko dveh polj, eno polje predstavlja 1,2x1,2 m.
Natančen pritisk vetra je 0,95kN/m2.
shema:
I----I-----I
I I I 1 x 1,2 v vert
I----I-----I 2x1,2 m v hor

Ko preverjam napetosti so ok, vendar pridejo deformacije cca10 cm. Sprašujem se glede na to da te table stojijo v naravi ali so to realne deformacije.

Opravičujem se ker pišem v slovenščini, prosim za razumevanje.

Lep pozdrav, Danilo.
b.milan
Site Admin
Kontakt:

Post od b.milan »

Da, moguce je da to nije realna vrednost deformacije. Moguce je da se ponasanje ovako tankih ploca ne moze opisati bas najbolje sa ovakvim konacnim elementima. Najverovatnije je da je kod ovakvog modela za dobijanje tacne deformacije potrebno sprovesti neku vrstu nelinearne analize - nesto kao teorija II reda ali za povrsinske elemente. Time bi se dobila manja (realna) vrednost deformacije.

Na pamet mi pada nekakav iterativni postupak kojim bi se opterecenje postepeno povecavalo, a svaki sledeci korak proracuna bi se izvodio sa plocom deformisane geometrije iz prethodnog koraka. Naravno, definisanje ovakve geometrije rucnim putem bi bilo veoma tezak, gotovo nemoguc posao.
nazgul
Pridružio se: Pon Avg 11, 2008 1:38 pm

Post od nazgul »

Da ne otvaram novi topic:

Ulazni podaci - globalni i lokalni kod dimenzionisanja ploca, podatak "a" predstavlja udaljenost tezista armature od ivice ploce ili debljinu zastitnog sloja? Nisam uspeo da nadjem u Uputstvu.
NBM
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 7:11 am

Post od NBM »

nazgul wrote:Da ne otvaram novi topic:

Ulazni podaci - globalni i lokalni kod dimenzionisanja ploca, podatak "a" predstavlja udaljenost tezista armature od ivice ploce ili debljinu zastitnog sloja? Nisam uspeo da nadjem u Uputstvu.
Ako vec nigdje nije navedeno 99% je u pitanju teziste armature jer bi u protivnom greska mogla biti znacajna.
b.milan
Site Admin
Kontakt:

Post od b.milan »

U pitanju je rastojanje tezista armature od ivice ploce.

(Ovde se radi o ulaznom podatku za dimenzionisanje - dakle, jos uvek se ne barata sa konkretnim precnicima sipki, jer tek treba da se sracuna potrebna povrsina armature).
Odgovori