faze gradjenja

Odgovori
aleksandar okuka
Pridružio se: Pet Avg 29, 2008 1:14 pm

faze gradjenja

Post od aleksandar okuka »

Pozdrav.

Imam problem sa fazama gradjenja koji ne razumem zasto se javlja? Uglavnom u mom modelu imam neke cetiri faze gradjenja. Razlicita opterecenja definisem za svaku od faza. Problem mi se javlja sa uticajima. U trecoj fazi imam pokretno opterecenje u vidu merodavnog vozila sema V600. To opterecenje opcijom promena faze gradjenja neutralisem u cetvrtoj fazi u kojoj se ono ne javlja. Medjutim od tog opterecenja u cetvrtoj fazi dobijam neke velike uticaje koji nemaju nikakve logike iako to opterecenje nije ni zadato u toj fazi. Ti uticaji su takodje visestruko veci nego u trecoj fazi. Naravno zbog potreba dimenzionisanja celika i merodavna kombinacija opterecenja izgubi smisao zbog toga sto mi se ti uticaji znacajno uvecavaju.

Hvala unapred.
Pozdrav.
b.milan
Site Admin
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Kontakt:

Post od b.milan »

Bez konkretnog modela necemo moci da konkretno odgovorimo na ovo pitanje.

Ipak, hteo bih da izrazim veliku rezervu u multifazno modeliranje konstrukcije kod koje se pokretno opterecenje ne nalazi iskljucivo u poslednjoj fazi gradjenja.

Pokretno opterecenje u programu Tower, je metod za dobijanje ekstremnih vrednosti uticaja u konstrukciji usled dejstva opterecenja cija se dispozicija (polozaj) menja.

Situacija u kojoj u toku dejstva pokretnog opterecenja (u Vasem slucaju - kretanja vozila po mostu) dolazi do promene statickog sistema konstrukcije (ulazak u sledecu fazu gradjenja) sigurno nije ono sto ste zeleli da uradite i sigurno nije ono sa cime program moze da izadje na kraj.

Opterecenje u fazi koja nije poslednja mora predstavljati ono opterecenje koje je prisutno na konstrukciji u trenutku menjanja konstrukcije (prelaska u sledecu fazu). Pokretno opterecenje nije opterecenje stanja konstrukcije u jednom trenutku - to je metod za dobijanje rezultata u vremenski proizvoljnom periodu. Zbog toga rezultati koji su dobijeni i nemaju veze sa stvarnoscu.
aleksandar okuka
Pridružio se: Pet Avg 29, 2008 1:14 pm

Post od aleksandar okuka »

Hvala na prethodnom odgovoru.
Slazem se sa vama da se svakako ne moze menjati staticki sistem u toku dejstva pokretnog opterecenja medjutim u toj sledecoj(poslednjoj) fazi zeleo sam da aktiviram vremenske deformacije betona, skupljanje i tecenje time sto bi promenio samo modul elasticnosti betona i to bi delovalo kao potpuno nova faza gradjenja odnosno stanja konstrukcije.
To je neki logicki postupak koji koristim pri pesackom proracunu. U pesackom proracunu imam pocetni trenutak vremena i neki konacni trenutak.
Verovatno nekako gresim u modeliranju i verovatno da tom logikom ne moze program da sumira uticaje.
U ovom trenutku nemam neku ideju kako bih ovo prevazisao osim da zanemarim pocetni trenutak i odmah zadam pokretno opterecenje u konacnom trenutku odnosno fazi sa modifikovanim modulom elasticnosti betona.
Savet u vezi sa ovim u svakom slucaju bi dobrodosao.

Hvala unapred.
Pozdrav.
student
Pridružio se: Pon Okt 13, 2008 8:44 pm

Post od student »

Nisam siguran da dobro razumijem problem, ali ako hocete da zadate i skupljanje i tecenje betona u vremenu, mozda da otvorite novi slucaj opterecenja u kome bi skupljanje i tecenje zadali preko opterecenja od promjene temperature u posljednjoj fazi a preko kombinacija postavili zajedno sa pokretnim opterecenjem.

Pozdrav!
Odgovori