Modeliranje zidanih zidova?!

ezoranm
Pridružio se: Sre Jan 09, 2008 9:23 am

Post od ezoranm »

staticar1 wrote:Hvala svima na sugestijama.

Pošto se radi o običnoj kući male spratnosti ja i nisam namjerno htio da
insistiram na zidovima od od vrha do kraja. To ovdje u svakom slučaju
prolazi statički sa podvlakama ispod zidova i malom armaturom u
presjecima.

Poenta je bila u tome da li neko ima mišljenje ili iskustvo o modeliranju
zidanih zidova štapovima???

Pošto često radim ovakve konstrukcije, a uvijek isti problem se javlja.
Pa me zanima za ubuduće da li da koristim isti model bez previše
razmišljanja o zidovima...

Hvala i pozdrav

Kad radim zidane kuće koje po etažama imaju nekoliko greda, zidove modeliram ubacivanjem stubova bez težine na svakih metar raspona, ali samo u modelu u kom ne radim seizmiku. Od ovakvog modeliranja imam koristi samo u dobijanju napona u tlu ispod zidanih zidova. Drugu nikakvu korist od ovakvog modeliranja nisam izvukao, osim, ponavljam, napona u tlu. A kada mi je stalo do uticaja u gredama (bez seizmeike) i pločama, za uobicajene raspone između vertikalnih serklaža 4-6 m, pravim model gde na mestu zida postavljam gredu 25x40, kojoj su oslonci vertikalni serklaži. Kad se radi provera smičićih napona u zidanim zidovima od seizmike, tada se mora koristiti drugaciji pristup, tj. zidove modelirati pločastim elementima sa preporučenim vrednostima modula elastičnosti, težine, ...

Ukratko, za zidane objekte radim 3 modela: 1. Naponi u tlu sa ubacenim stubovima bez težine na svakih 1 m raspona; 2. Uticaji u gredama sa ubacenim gredama 25x40 na mestu zidova; 3. Provera smičućih napona u zidovima od seizmike sa ubacenim pločastim elementima na mestu zidova sa preporučenim E, g.
fresine
Pridružio se: Uto Feb 19, 2008 6:11 pm

Post od fresine »

[/quote]Ukratko, za zidane objekte radim 3 modela: 1. Naponi u tlu sa ubacenim stubovima bez težine na svakih 1 m raspona; 2. Uticaji u gredama sa ubacenim gredama 25x40 na mestu zidova; 3. Provera smičućih napona u zidovima od seizmike sa ubacenim pločastim elementima na mestu zidova sa preporučenim E, g.

Nemojte se uvrediti, ali preporučio bih Vam da ovaj recept hitno reklamirate kod onog od koga ste ga kupili (i pod 1, i pod 2 i pod 3).
ezoranm

Post od ezoranm »

samo jedna maalaa porukica za fresine:

-malo više pristojnosti zaista ne bi škodilo!

Čak i kada neko od učesnika na forumu greši, to nije razlog za podsmešljive komentare koji su kod Vas redovno na granici dobrog ukusa. S druge strane, mada očigledno imate visoko mišljenje o sebi, Vaša objašnjenja ni izbliza ne odaju utisak superiornog vladanja materijom.
Iskreno mi je žao što sam isprovociran na ovu upadicu, te se ovom prilikom izvinjavam administratoru i ostalim učesnicima na forumu.

salim se, naravno
staticar1
Pridružio se: Pet Okt 31, 2008 7:29 pm

Post od staticar1 »

ezoranm wrote:samo jedna maalaa porukica za fresine:

-malo više pristojnosti zaista ne bi škodilo!

Čak i kada neko od učesnika na forumu greši, to nije razlog za podsmešljive komentare koji su kod Vas redovno na granici dobrog ukusa. S druge strane, mada očigledno imate visoko mišljenje o sebi, Vaša objašnjenja ni izbliza ne odaju utisak superiornog vladanja materijom.
Iskreno mi je žao što sam isprovociran na ovu upadicu, te se ovom prilikom izvinjavam administratoru i ostalim učesnicima na forumu.

salim se, naravno
Pridruzujem se svakako ovom misljenju i predlazem administratoru
da fresine bude blokiran dalje jer ovo je stvarno previse.

Svoje frustracije treba liječiti na odgovarajućim mjestima, a forumi ne
služe u te svrhe.
fresine
Pridružio se: Uto Feb 19, 2008 6:11 pm

Post od fresine »

Evo i ja se pridružujem inkvizicijskoj inicijativi mada bih samoinicijativno zašadapovao za vijek-vijekov kada bih uspio da dobijem odgovore na sledeća pitanja:
ad1) Kako na modelu sa kratkim zamenjujućim bestežinskim stubovima dobijete korektne vrednosti napona u podtemeljnom tlu ako u model nije uvrštena težina zidanih zidova koja za manje zidane objekte može u proseku sačinjavati 20-30% ukupnih napona ?
ad2)Zašto je -umesto zidova - korektnije u model ubaciti zamenjujuće grede kao značajno elastičnije oslonce ploča umesto stvarnog zidnog oslonca? Zašto je to greda 25/40cm a ne npr. 25/45, 30/40, 25/50 i sl ?
ad3)Zašto je teško prihvatiti prostu činjenicu koja je više puta konstatovana na ovom forumu da na prostornom tower-ovom modelu ne možete dobiti korektne vrednosti glavnih napona zatezanja u zidanoj konstrukciji i da - ma kako to gnjavatorski posao bio- morate ovaj deo posla provesti "na ruke"?
Kada sam napisao "Nemojte se uvrediti"... ta uvodnica nije bila samo formalnog karaktera a - ako sam dobro razumeo - ezoranm ju je tako i shvatio.
Evo još jednom: nemojte se uvrediti ali mislim da su saveti za modeliranje koje ste izneli suštinski pogrešni iz razloga koji proizilaze iz gornjih pitanja.
Pozdrav.
ezoranm

Post od ezoranm »

fresine wrote:Evo i ja se pridružujem inkvizicijskoj inicijativi mada bih samoinicijativno zašadapovao za vijek-vijekov kada bih uspio da dobijem odgovore na sledeća pitanja:
ad1) Kako na modelu sa kratkim zamenjujućim bestežinskim stubovima dobijete korektne vrednosti napona u podtemeljnom tlu ako u model nije uvrštena težina zidanih zidova koja za manje zidane objekte može u proseku sačinjavati 20-30% ukupnih napona ?
ad2)Zašto je -umesto zidova - korektnije u model ubaciti zamenjujuće grede kao značajno elastičnije oslonce ploča umesto stvarnog zidnog oslonca? Zašto je to greda 25/40cm a ne npr. 25/45, 30/40, 25/50 i sl ?
ad3)Zašto je teško prihvatiti prostu činjenicu koja je više puta konstatovana na ovom forumu da na prostornom tower-ovom modelu ne možete dobiti korektne vrednosti glavnih napona zatezanja u zidanoj konstrukciji i da - ma kako to gnjavatorski posao bio- morate ovaj deo posla provesti "na ruke"?
Kada sam napisao "Nemojte se uvrediti"... ta uvodnica nije bila samo formalnog karaktera a - ako sam dobro razumeo - ezoranm ju je tako i shvatio.
Evo još jednom: nemojte se uvrediti ali mislim da su saveti za modeliranje koje ste izneli suštinski pogrešni iz razloga koji proizilaze iz gornjih pitanja.
Pozdrav.
ad1.1 Nisam pomenuo da su stubovi kratki
ad1.2 Nisam pomenuo da se izostavlja tezina zidanih zidova

ad2.1 Sto se tice napona u tlu, korektnije je ubaciti zamenjujuce stubove nego plocaste elemente na mestu zidanih zidova, jer zidani zid uvek ima nekakvih prslina, ne mestima koja ne mozemo predvideti i u svakom slucaju ne prenosi uticaje na tlo kao kruti pločasti element
ad2.2 Uobicajeni medjusobni razmaci vertikalnih serklaza su 4-6 metara. Greda visine 40 cm ima prihvatljive deformacije za raspone 4-6 metara za opterecenja uobicajena za manje zidane objekte. Greda visine 20 cm ima prevelike vertikalne deformacije a grede vece visine 60,70, 80 cm su dosta teze pa se mora vrsiti korekcija tezine zidova koje se nanose na model. Iz tih razloga je greda visine 40. Naravno da ce za rastojanja vertikalnih serklaza od 3 metra biti zadovoljavajuca greda visine 30 cm.

ad3. Ne znam da li ja na ovom forumu konstatovano da li je nesto besmisleno ili ne. Ja ne znam neki drugi nacin za proveru glavnih napona zatezanja u zidanim zidovima u prostornom modelu od seizmickih uticaja osim provere programom i to towerom. Ne hvalim tower, ali sam prilicno zadovoljan rezultatima koje dobijam u proveri glavnih napona zatezanja u zidanim zidovima od seizmickih uticaja. Po meni je besmisleno i pomisliti da se seizmika prostornih modela pokusava raditi "na ruke", pa makar to bilo konstatovano na bilo kakvom forumu.
kprojekti
Pridružio se: Uto Maj 25, 2010 10:50 am

Post od kprojekti »

Znam da sam negdje ovde davno to pročitala, ali...Kako da modeliram utjecaj nosivog ziđa od opeke na ab-ploču, tj. kakve karakteristike linijskog nosača da uzmem (računam samo ploče u 2d) ?
kprojekti
Pridružio se: Uto Maj 25, 2010 10:50 am

Post od kprojekti »

Znam da sam negdje ovde davno to pročitala, ali...Kako da modeliram utjecaj nosivog ziđa od opeke na ab-ploču, tj. kakve karakteristike linijskog nosača da uzmem ? Je li dovoljno da samo oslobodim M1?
Odgovori