Modeliranje svoda sa dva luka razlicite visine i sirine?
-
LikIzBajke
- Pridružio se: Pet Sep 19, 2008 2:21 pm
Modeliranje svoda sa dva luka razlicite visine i sirine?
Da li je moguce modelirati svod kojem su početni i krajnji luk različite visine i širine?
-
LikIzBajke
- Pridružio se: Pet Sep 19, 2008 2:21 pm
Da, lučna greda. U biti izgleda kao krnji stožac, znaci promjenjiv poprecni presjek. Pocetak i kraj svoda odn. prvi i krajnji luk su razlicitih dimenzija. Ako se moze modelirat jel moze objasnjenje kako? Hvala.b.milan wrote:Pitanje mi se ne cini najjasnije - mislite li na lucnu gredu sa promenljivim poprecnim presekom ? To moze da se modelira u Tower-u.
Pa je li lucna greda ili svod ?LikIzBajke wrote: Da, lučna greda. U biti izgleda kao krnji stožac, znaci promjenjiv poprecni presjek. Pocetak i kraj svoda odn. prvi i krajnji luk su razlicitih dimenzija. Ako se moze modelirat jel moze objasnjenje kako? Hvala.
Sada kako ja razumem radi se ipak o svodu oblika zarubljene kupe (stozac)

Ovo je jedna zarubljena kupa sa osnovom koja se nalazi u XOZ ravni. U 2D prozoru vidi se razvijena figura.
Podesavanje gustine rastera vrsi se pomocu komande za editovanje krivih povrsi.
E, sad ja da malo proširim temu: zamislimo sad da npr.kosa ravna površ (kao najjednostavnija) preseč negde ovaj svod (npr. u sredini - i naravno ne duž izvodnice - eto, recimo, svodasti deo krova upada u njegov kosi ravni deo). Ima li šanse da se sada deo svoda koji sa jedne strane presečnice postaje "višak" u konstrukciji - nekako odseče? Kada bi mogla jasno da se fiksira presečna linija onda bi to bilo rešivo sa komandom "otvor u ploči". Ja sam dosta puta pokušavao formiranjem raznih ravni, čak i uspem da dobijem relativno zadovoljavajući optički 3d prikaz ali uvek ostaju bar mali delovi ploče koji se preklapaju ili delovi ploče sa malim šupljinama u blizini presečne linije.
Cini mi se da ovo sve vec moze da se izvede.
U ovom trenutku ne moze da se pristupi imageshack.us pa ne mogu da postavim sliku - presek kupe i proizvoljne kose ravni.
Naravno presek je aproksimativan (zato sto je parabola, hiperbola ili elipsa) ali se podesavanjem gustine rastera mreze krive povrsi moze uciniti preciznijim. U svakom slucaju, presecna kriva se vidi i u kosoj ravni i u konusnoj ravni - uz to presecna kriva linija je "iscepkana" po rasteru tako da se osnap-om mogu dohvatiti tacne tacke.
Kao ispomoc, u kosoj ravni sam ucrtao plocu pa sam time dobio presecnu krivu liniju i u konusnom pogledu.
U ovom trenutku ne moze da se pristupi imageshack.us pa ne mogu da postavim sliku - presek kupe i proizvoljne kose ravni.
Naravno presek je aproksimativan (zato sto je parabola, hiperbola ili elipsa) ali se podesavanjem gustine rastera mreze krive povrsi moze uciniti preciznijim. U svakom slucaju, presecna kriva se vidi i u kosoj ravni i u konusnoj ravni - uz to presecna kriva linija je "iscepkana" po rasteru tako da se osnap-om mogu dohvatiti tacne tacke.
Kao ispomoc, u kosoj ravni sam ucrtao plocu pa sam time dobio presecnu krivu liniju i u konusnom pogledu.