1.
Na koji način u generiranom izvještaju mogu karkteristike materijala izraziti kao C25/30,umjesto MB 30?
2.
Kakva je uopće oznaka C25? Čini mi se da to znači C25/30 (odnosno MB 30 ) i zašto nije definirano na taj način?
KLASE BETONA
Re: KLASE BETONA
Resenje za vas i sve nas je da rucno preimenujemo oznake kvaliteta betona (jer nam to Tower dozvoljava) - jednostavna promena naziva kvaliteta i dobijama identicne oznake kao u EC2. Idite na Dimenzionisanje>Beton>Propisi> Izaberite u padajucem meniju odaberite Eurocode i onda kliknite da dugme Beton. Otvori se tabela sa oznakama za beton i karakteristicnim vredstima. Kliknite na oznaku betona dva puta i pojavljulje se kurzor pored. Sada mozete slobodno da preimenujete u bilo sta naziv npr. C25/30 (MB30) tj. moze da se zove prema EC2 kako valja i da ima pored i staru oznaku.mažoretkinje wrote: 2.
Kakva je uopće oznaka C25? Čini mi se da to znači C25/30 (odnosno MB 30 ) i zašto nije definirano na taj način?
Kako ja svatam sustinu Eurocode-ova: svi proracuni u svim zemljama moraju da budu uniformni sa uniformnim i jednoznacnim oznakama za sve vrednosti. Razlike se mogu pojavljivati samo u nekim sitnim koeficijentima u preodredjenim granicama definisani u nacionalnom dokumentu. U ovome se moze razlikovati proracun uradjen u dve zemlje koje koriste EC.
Jeste da mi svatamo koja oznaka koja je iz zadate vrednosti za fck (kao sto ste naveli C25 je u stvari C25/30 ili po naskem MB30). Mislim da bi bilo potrebno postovati oznake prema Eurocode-u i Radimpex u svojim oznakama morala da ima oznake za kvalitete betona C25/30, C40/50 itd. prema EC2.
Pozdrav
Bilo bi nekorektno izjednačavati, na bilo koji način, oznake za beton po EC i PBAB. Naprosto, radi se o razlikama u definiciji marke betona.
PBAB , na primjer, marku betona određuje s fraktilom 10%, dok je kod EC 5% (kao kod čelika). Dokazi čvrstoće se u slučaju PBAB izvode na kocki, a u slučaju EC na prizmi. Ne može se od RADIMPEX-a očekivati nekorektnost, pa makar bila i neznatna, kao što kažeš.
Ako se od statičara traži da proračun vrši u skladu sa EC, onda je najjednostavnije da se u laboratorijima po istim propisima prave recepture betona, kao i ispitivanje čvrstoće.
LP
PBAB , na primjer, marku betona određuje s fraktilom 10%, dok je kod EC 5% (kao kod čelika). Dokazi čvrstoće se u slučaju PBAB izvode na kocki, a u slučaju EC na prizmi. Ne može se od RADIMPEX-a očekivati nekorektnost, pa makar bila i neznatna, kao što kažeš.
Ako se od statičara traži da proračun vrši u skladu sa EC, onda je najjednostavnije da se u laboratorijima po istim propisima prave recepture betona, kao i ispitivanje čvrstoće.
LP
Potpuno se slazem sa navedenim da ne moze se prosto izjednaciti marke betona prema EC2 i PBABA. Ni proracuni betonskih elemenata nisu identicni, ali npr. za savijene eleemnte dobijaju se skoro identicne kolicine zategnute armature za ista opterecenja racunato prema EC2 sa C40/50 ili je to racuna prema PBAB sa MB50.
U nekoj knjizi ili zborniku radova sa savetovanja o primeni EC2 postoji tabela gde se moze povuci paralela izmedju osnaka prema EC2 i PBAB. Ako nadjem skeniracu i postaviti. Necu da izmisljam, za to postoje pametniji ljudi od mene.
U nekoj knjizi ili zborniku radova sa savetovanja o primeni EC2 postoji tabela gde se moze povuci paralela izmedju osnaka prema EC2 i PBAB. Ako nadjem skeniracu i postaviti. Necu da izmisljam, za to postoje pametniji ljudi od mene.
Astrodome, znam da postoji. Postoji i ovdje (u SLO) takva tabela, ali takvo nešto se ne može ugraditi ni u jedan program, pa ni u TOWER.Astrodome wrote:Potpuno se slazem sa navedenim da ne moze se prosto izjednaciti marke betona prema EC2 i PBABA. Ni proracuni betonskih elemenata nisu identicni, ali npr. za savijene eleemnte dobijaju se skoro identicne kolicine zategnute armature za ista opterecenja racunato prema EC2 sa C40/50 ili je to racuna prema PBAB sa MB50.
Osim ako se ne prihvatimo posla, pa "izmislimo" novu MB (uzimajući u obzir fraktilu itd) i pripadajući dijagram Eb. Tako bi, na primjer, za C30 imali MB314 ...
Propisi moraju biti harmonizirani,a to nije posao nas koji se bavimo statičnim proračunima.