prirucnik za koriscenje standarda za vetar

Ovaj forum otvoren je za sve teme koje doprinose unapredjenju projektovanja, informisanju i usavrsavanju projektanata i najavi dogadjaja (seminari, sajmovi..)
budca
Postovi: 4
Pridružio se: Ned Avg 06, 2006 7:54 pm

prirucnik za koriscenje standarda za vetar

Post od budca »

kako su nam standardi za vetar takvi kakvi su cuo sam da postoji izvestan prirucnik za koriscenje tih standarda pa me zanima da li neko ima i da li je upucen gde moze da se kupi,pozajmi,skopira...
Hvala
majacira
Postovi: 5
Pridružio se: Pet Apr 13, 2007 7:31 am
Lokacija: beograd
Kontakt:

Post od majacira »

i ja bih volela da ih nabavim,ako postoje.pravilnik ya vetar ja kao roman,samo malo nejasan
NBM
Postovi: 280
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 7:11 am

Post od NBM »

Ubjedljivo najlosiji pravilnik (JUS U.C7 110-113) koji se ikada pojavio na ovim prostorima. Koristim ga od 95-96 i svaki put kada dodje na red kod analize opterecenja, autoru pravilnika uputim par socnih psovki...
Mada, zadnjih godina sam ga nekako prihvatio i otprilike se snalazim pri cemu sam svjestan njegovih manjkavosti i kada se dobijeni rezultati mogu prihvatiti a kada ne.
U odredjenim slucajevima podcjenjuje opterecenje vjetrom dok sa druge strane kod vitkih objekata ga precjenjuje. Generalno su podcjenjene osnovne brzine vjetra a precijenjen je dinamicki faktor G. Mada nema pravila... Ovi propisi imaju pregrst nelogicnosti, netacnosti i dosta kritika je do sada na njih upuceno, uglavnom ljudi kojima su primarne celicne konstrukcija. Analizirao sam vise ranije izvedenih konstrukcija koje prema ovom pravilniku ne zadovoljava iako su vise decenija u funkciji. Nakon usvajanja Evrokoda bice brzo zaboravljen.

Imam knjigu autora propisa koja bi trebala da pojasni nedoumice ali uglavnom je kao i Pravilnik i dalje konfuzna, nedorecena i sa greskama.
Nisam siguran da se u njoj ista korisno moze naci a da je primjenljivo u praksi. Moguce da ce biti jasniji neki parametri koji uticu na opterecenjom vjetra. Meni je licno koristila samo kod dilema kada se efekat vrtlozenja uzima i sta znaci kada je konstr. znacajno vitka i sta u tim slucajevima raditi. Ima manji broj primjera 4-5 koji opet i nisu nesto za preporuciti. Mozda 2-3 vrijede.
eca
Postovi: 33
Pridružio se: Ned Feb 20, 2011 3:17 pm
Lokacija: Tuzla

Post od eca »

Postovani kolega NBM, bio bih vam veoma zahvalan kad biste mogli nekako da postavite taj prirucnik na net, obzirom da bi mi trebala pomoc oko pojkasnjenja propisa, koje sam od skoro poceo aktivno da koristim.

Unaprijed hvala!
thenightrider
Postovi: 158
Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 4:39 pm
Lokacija: HRVATSKA

Post od thenightrider »

Koji Vam standardi trebaju?
NBM
Postovi: 280
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 7:11 am

Post od NBM »

Radi se o knjizi a ne pravilniku ili priručniku:

"Proračun opterećenja vetrom građevinskih konstrukcija" iz 1993.god. od Aleksandra Bojovića koji je ujedno i autor JUS U.C7. 110-113
Knjiga ima nešto više od 160 str. imam je samo u štampanoj formi.

Knjiga ne vrijedi... te ne znam kao da vam pomognem.
thenightrider
Postovi: 158
Pridružio se: Pet Avg 25, 2006 4:39 pm
Lokacija: HRVATSKA

Post od thenightrider »

NBM wrote: ...JUS U.C7. 110-113
Knjiga ne vrijedi... te ne znam kao da vam pomognem.
Neznam kako stojite sa primjenom Europskim normi kod Vas. Kod nas je aktualna ENV 1991-2-4:1995. To je u biti EN 1991-2-4:2005 i ima cca 160 stranica sa NAD-ovima i poprilično je detaljna. Možda vam pomogne u dijelu u kojem Vam je JUS manjkav (pretpostavljam da se radi o koef. oblika što je boljka JUS-a), odnosno, poprilično sam siguran da hoće.
eca
Postovi: 33
Pridružio se: Ned Feb 20, 2011 3:17 pm
Lokacija: Tuzla

vjetar

Post od eca »

Poštovani kolege, nisam nikad koristio (ovoliko detaljno) propise za vjetar, te mi za objekat visine 21m, proračun daje velike vrijednosti opterećenja na vjetar (cca 15kN/m2). Vidim da u knjizi koja obrađuje propise za vjetar imaju primjeri, pa bi mi koristila da "utvrdim" da li su mi vrijednosti logične, po primjerima. Problem se javlja kad konstrukciju moram nastaviti računati po postupku 3 datom u JUS U.C7.111 gdje mi odnos (R/B)2 dobija ogromne vrijednosti, te samim time i dinamički koeficijent Gz, i rezultat. Inače u BiH su još važeći JUS propisi (ili BAS koji su većinom nasljedno prepisani JUS), tako da proračun po EC/ENV još nije u opticaju.
NA žalost mislio sam da je knjiga eventualno u elektronskoj formi ali......u svakom slučaju hvala na potpunom nazivu knjige, valjda će i to pomoći u daljnjem traženju.
NBM
Postovi: 280
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 7:11 am

Re: vjetar

Post od NBM »

Ako ste pazljivo citali prethodne komentare naci cete slicne konstatcije po pitanju dinamickog koeficijenata Gz. Za vitke konstrukcije se dobijaju sulude vrijednosti...
Koji tip konstrukcije je u pitanju?
Nije problem da vam posaljem primjer koji je vezan za vas problem (ukoliko postoji u knjizi).
Vjerujem da ni tada vam nece biti jasnije, jer npr. lako se moze dobiti Gz=10-12 pa i vise.
Najbolje bi bilo da prvo procitate radove G.Nenadica (Izgradnja 2 i 4 iz 1995 - Vetar po JUS U.C7.) na ovu temu pa da shvatite da je Pravilnik uzasan i da rezultate dobijene njegovim koriscenjem ne mozete uvijek uzeti kao relevantne. Zakljucak je: precijenjene vrijednosti Gz, podcijenjene vrijednosti osnovnih brzina vjetra i pregrst nelogicnosti, netacnosti i na kraju stamparskih gresaka od kojih i sam autor grijesi u svojim primjerima (pomenute knjige). Jednom rjecju katastrofa.
NBM
Postovi: 280
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 7:11 am

Re: vjetar

Post od NBM »

Da zaboravih bitno...
- Cesto se desava da se pogresno ocitaju vrijednosti iz dijagrama (koliko se sjecam S ili S') te jos jednom dobro sve provjerite. Dijagrami koji su dati su takodje uzasni i tesko je iz njih preciznije iscitati vrijednosti. Ranije sam koristio softver koji mi je ovaj problem eliminisao a bio je uradjen od strane Radimpex-a a moguce i autora pravilnika (mislim da ga danas nije moguce pokrenuti na novim OS).
- Kada dobijete visoke vrijednosti Gz to bi znacilo da vam je konstrukcija suvise vitka i podlozna rezonantnim efektima. U nekim slucajevima je to signal da nesto morate ciniti po pitanju krutosti (povecati je) i vratiti se ponovu u analizu sa ovako povecanom krutoscu (dobicete manje Gz tj. opterecenje vjetrom). Ipak, po nekada konstrukcija bez obzira na visok Gz moze primiti opterecenje vjetrom te je ne treba korigovati po pitanju krutosti.

Vrijednost koju ste naveli od 15 kN/m2 je nevjerovatna, da ne kazem suluda i sigurno tesko objasnjiva ali ste je vrlo lako mogli dobiti ovim propisima sa ranije pomenutim vrijenostima Gz (pa cak i da niste nigdje pogrijesili u ocitavanju).
Last edited by NBM on Sub Mar 12, 2011 7:31 am, edited 1 time in total.
eca
Postovi: 33
Pridružio se: Ned Feb 20, 2011 3:17 pm
Lokacija: Tuzla

Post od eca »

Objekat je klasirnica uglja. Ukupna visina objekta je 21,5 metara. Objekat je ramovska konstrukcija, po x osi 2x4 metra, po y osi 2x5,5 metara. Sam objekat ima 3 etaže, na 4,6 metara, 14,7 metara i 17,4 metra. Komplet je čelična konstrukcija. Osnovna brzina vjetra je 30 m/s, zbog velike nadmorske visine područja (blizu 1000 mnm). Sve u svemu jako sam zbunjen ovim JUS propisima. Vjerovatno ću uzeti eurokodove pa po njima probati proračunati konstrukciju, pa da vidim gdje sam. U svakom slučaju kolega hvala puno na pomoći i razjašnjenju "upotrebljivosti" propisa.
NBM
Postovi: 280
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 7:11 am

Post od NBM »

Ste ste sve uzeli za masu objekta?
eca
Postovi: 33
Pridružio se: Ned Feb 20, 2011 3:17 pm
Lokacija: Tuzla

Post od eca »

vlastitu težinu konstrukcije i opremu koja će biti montirana na etaži 17,4
NBM
Postovi: 280
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 7:11 am

Post od NBM »

Pomislih da niste pretjerali sa tezinom uglja, sad je jasno da niste i da je masa OK.
statik
Postovi: 54
Pridružio se: Pon Okt 26, 2009 6:30 pm

Post od statik »

Slažem se da su propisi o kojima pričate konfuzni ali čak i po njima - takvima kakvi jesu - mislim da je nemoguće dobiti vrednosti Gz reda veličina 10-12 i na osnovu toga projektno opterećenje vetra od 15 kN/m2. Mora da postoji neka elementarna greška.
Najveći Gz koji sam do sada dobio bio je cca 4.20.
Inače kolega koji pominje očitavanja vrednosti S i S' je u pravu: grafovi u logaritamskoj razmeri prave strašne probleme.
Odgovori