pazi, pada celik!

Ovaj forum otvoren je za sve teme koje doprinose unapredjenju projektovanja, informisanju i usavrsavanju projektanata i najavi dogadjaja (seminari, sajmovi..)
Odgovori
statik
Postovi: 54
Pridružio se: Pon Okt 26, 2009 6:30 pm

pazi, pada celik!

Post od statik »

ljudi, samo da javim da se u poslednjih par dana dogodilo nekoliko teskih havarija na celicnim krovnim konstrukcijama pri cemu opterecenja snegom -po mojim saznanjima- nisu bila veca od 100 kg/m2.
posebno su padale krovne konstrukcije objekata u sarajevskom podrucju (krov ledene dvorane "Skenderija", krov zapadne tribine stadiona Grbavica, krov nove(!) dvorane u Istocnom Sarajevu, krov nove(!) trznice u Istocnom Sarajevu).
ima li neko informacije sta se u stvari dogadja?
zidar
Postovi: 102
Pridružio se: Ned Mar 21, 2010 7:59 pm

Re: pazi, pada celik!

Post od zidar »

Dvorana Skenderija i stadion Grbavica imali su dotrajale konstrukcije koje su bile pred rekonstrukcijom, tako bar pišu novine. A za ove nove objekte je čudno.
rimidalv
Postovi: 2
Pridružio se: Uto Feb 28, 2012 5:00 pm

Re: pazi, pada celik!

Post od rimidalv »

Molio bih kolegu (Static) da mi se javi na e-mail vladimirmilicevic96@yahoo.com u vezi Sulzbergerove metode. Hvala unapred !
zoranrajlic
Postovi: 5
Pridružio se: Ned Avg 07, 2011 3:51 pm

Re: pazi, pada celik!

Post od zoranrajlic »

.... koliko sam upućen , a mislim da imam sasvim dovoljno informacija o dvorani u Istočnom Sarajevu . Što se tiče Grbavice i Skenderije , nemam informacija ali mislim da je problem u starim propisima , zastarjeloj konstrukciji , loše riješenim detaljima ...inače lošim i u to vrijeme nedovoljno iskusnim projektantima ....
No , što se tiče Istočnog Sarajeva , pojavila se , da napišem , grupa investitora u banja Luci svako sa željom da mu se isprojektuje hala za mali fudbal . Tako sam i ja došao u situaciju da projektujem jednu od njih . Za snijeg , poznajući sredinu , grad u kome će se izvoditi dvorana , fakat da su u njemu održane zimske olimpijske igre , da novi DIN pa i HR sve strožije tretira problem snijega i vjetra itd. itd. .... ja usvojim za snijeg 1,50 kN/m2 , dimenzionišem halu , iscrtam radioničke nacrte , uradim projekat , dam investitoru rekapitulaciju čelika , on naravno pomnoži sa jediničnom cijenom !!!! i .... kaže , kako moj prijatelj ima po kvadratu toliko čelika , a ti , toliko ??? Razlika je bila ogromna . Optimalan statički sistem , rasored spregova ...mislim koncept dobar ... kažem ja njemu da tu nije nešto uredu i da postoji negdje greška . Kaže meni investitor , da mu je kolega , dakle , taj drugi investitorr zahtjevao od projektanta da smanji opterećenje snijegom jer će uvesti iz Njemačke nekakve grijače !!!! koji će da tope snijeg sa krova ukoliko dođe do obilnih padavina . No , Njemačka , a Bosna , a snijeg , a rušenje dalekovoda , a nestanak struje , a nemar , a nema agregata , a gdje da današnji paralija plati radnika da mu pali agregat ili dežura kod nekog krova ,a gdje da misli o drugom kada je egocentričan , njegove su misli okrenute mladim lijepim djevojkama koje vole da sjedaju u crne limuzine i pružaju razne vrste usluga .... gluposti , tuposti .... prekinemo mi priču , plati on meni projekat , ali veli isplati mu se kupiti drugi projekat koliko će samo da uštedi na čeliku . Korektno sa njegove strane . I stvarno nađe projektanta koji će prihvatiti priču o topljenju snježnih padavina i da će i on potpisati i sopstevenu odgovrnost ukoliko dođe do havarije mada takav pravni institut ne poznaje nijedan zakon u svijetu koji tretira tu oblast ....
I tako , jedan od problema jesigurno , 1,50 kN/m2 naspram 0,30-0,50 kN/m2 koliko je čini mi se iz priča od prije 5-6 godina , usvojeno .....uz pogrešan raspored rožnjača gdje su usvojene rešetkaste rožnjače ,a li tako postavljene da nisu vertikalne već su radijalno postavljene s obzirom na to da je glavni nosač lučni rešetkasti nosač . Krutost upravno na ravan rešetkaste rožnjače dakako ne postoji , a postoje bočna dejstva po gornjem pojasu jer se prati luk glavnog nosača .... ma sve u svemu glupost . kako je vjetar tretiran , sišuće dejstvo !!! , zatege koje prihvataju y komponentu na rožnjači i za puni nosač .....
dakle , čovjek je vjerovatno u ova vremena obrnutog sistema vrijednosti prinuđen da pravi mnoge i teške kompromise sa svojim svjetonazorima da bi zaradio koju paru , ali ne lezi vraže ....
zoranrajlic
Postovi: 5
Pridružio se: Ned Avg 07, 2011 3:51 pm

Re: pazi, pada celik!

Post od zoranrajlic »

... konačan zaključak je da je armirani beton kao kompozitni materijal mnogo tolerantan na ljudsku glupost , drskost i bezobrazluk bar za investicije odnosno gabarite objekata , složenost betonskih konstrukcija koje se danas s obzirom na finansijsku moć države uopšte , projektuju . Čelik , međutim , ima daleko niži prag tolerancije , traži filigranski konsrtrukterski um i tu nikakav software ne može da pomogne . Što se tiče investitora , njihova karakteristika je , vrlo često , da kada treba da im neko uradi neku uslugu onda su sitne duše , cjenkaju se u 1-2 eura , ali im zato nije ništa primiti cca 100000 eura i to je tako prirodno za njih .
wasp
Postovi: 86
Pridružio se: Sre Jun 08, 2011 8:22 am
Lokacija: Žepče

Re: pazi, pada celik!

Post od wasp »

Nevjerojatan podatak imate, očito je da živimo u potpuno nenormalnom svijetu.
Ako sam dobro razumio, napisali ste da je investitor predložio da će i on potpisati za odgovornost ukoliko dođe do havarije. Tako nešto sam par puta čuo od kolega, kao ako investitor inzistira da se nešto projektira/izvede na pogrešan način, projektant/izvođač ponudi investitoru da potpiše za odgovornost i problem je riješen. Napisali ste i da to (naravno) nijedan pravni sustav na svijetu ne poznaje. Ima li takav postupak i takva priča ikakvog smisla?
Jer to onda znači da se ne mora biti inženjer niti imati stručni ispit da bi projektirao konstrukcije, jednostavno će "investitor potpisati za odgovornost"? Takva praksa će dovesti do stanja u kojem projektant na prvih nekoliko stranica projekta ispisuje da se odriče odgovornosti za bilo kakve probleme koji će se javiti na objektu te da je investitor sam odgovoran za sve posljedice eventualnih grešaka u projektu i time se rješava svake brige. Nešto kao ovi disclaimer-i koje potvrđujemo kad instaliramo programe.

p.s. Nisu investitori jedini krivci, projektira se i izvodi na svakakav način...
Odgovori