molio bih kolege da mi pojasne na koji način određuju projektni modul stišljivosti tla.
naime, ako nije decidno naznačeno u geomehaničkom elaboratu, obaveza projektanta konstrukcije je da odredi na koji modul stišljivosti će tlo biti nabijeno pre izvođenja temeljne konstrukcije.
koje parametre koristite, kakva je veza između dozvoljenih napona i sleganja sa projektnim modulom stišljivosti?
hvala unapred.
modul stišljivosti
-
- Pridružio se: Sre Dec 30, 2020 2:06 pm
Re: modul stišljivosti
Kada podijelite dopuštena naprezanja sa slijeganjem dobijete okviran koeficijent reakcije tla.
Korelacija između modula stišljivosti i koeficijenta reakcije tla je davno određena i to od strane više autora. Za nas najkorištenija metoda određivanja koeficijenta reakcije tla (uz pretpostavljen modul stišljivosti) jeste po "Vesiću".,
Sam modul stišljivosti ovisi i o kvaltieti podloge. Naime odredi se modul stišljivosti podloge te se teoretski preko "Vossovog dijagrama" može odrediti debljina potrebnog nasipa koji je potreban da bi se dobio traženi modul stišljivosti 50, 60, 80 MPa
Evo nek iskusnije kolege me isprave i dopišu šta treba
Korelacija između modula stišljivosti i koeficijenta reakcije tla je davno određena i to od strane više autora. Za nas najkorištenija metoda određivanja koeficijenta reakcije tla (uz pretpostavljen modul stišljivosti) jeste po "Vesiću".,
Sam modul stišljivosti ovisi i o kvaltieti podloge. Naime odredi se modul stišljivosti podloge te se teoretski preko "Vossovog dijagrama" može odrediti debljina potrebnog nasipa koji je potreban da bi se dobio traženi modul stišljivosti 50, 60, 80 MPa
Evo nek iskusnije kolege me isprave i dopišu šta treba
Re: modul stišljivosti
hvala na korisnim savetima!