Može li se videti (štampati) crtež i bez ArmCAD-a ?

Odgovori
b.milan
Site Admin
Postovi: 2094
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Može li se videti (štampati) crtež i bez ArmCAD-a ?

Post od b.milan »

Šipke, serije, mreže i svi ostali entiteti koji se kreiraju programom ArmCAD ne mogu funkcionisati u odsustvu programa ArmCAD (bilo da je razlog za to što ArmCAD uopšte nije istalisan ili je razlog u tome što je ArmCAD instalisan ali recimo hardlok nije priključen). Međutim, iako entiteti u ovim slučajevima ne funkcionišu (odnosno ne mogu se editovati, gripovati ili menjati uopšte) oni se mogu iscrtavati tako da crtež može da izgleda baš onako kako je snimljen poslednji put u prisustvu ArmCAD-a. Ovaj crtež moguće je štampati kao i svaki drugi crtež.

Ova mogućnost AutoCAD-a da prikazuje entitete i kada nema programa koji su ih kreirali, ostvaruje se preko mehanizma takozvane 'proxy' grafike. Naime, u AutoCAD-u postoji mogućnost da se u DWG fajlu uz svaki ne-autocad-ov entitet snima i vektorski crtez tog entiteta (proxy grafika). Ovo doduše može značajno da utiče na veličinu fajla ali zauzvrat, pruža prenosivost crteža koji u sebi sadrži ne-autocad-ove entitete.

Dve strane su odgovorne za pravilno prikazivanje proxy grafike.

Prva je strana koja je napravila crtež. Na tom AutoCAD-u potrebno je podesiti da je uključena opcija za SNIMANJE proxy grafike. AutoCAD-ova promenljiva se zove PROXYGRAPHICS - otkucati je na komandnoj liniji AutoCAD-a. Potrebno je da ova promenljiva ima vrednost 1.

Druga strana je strana koja prima crtež. Na tom AutoCAD-u potrebno je da je ukljucena opcija za GLEDANJE proxy grafike. Promenljiva se zove PROXYSHOW otkucati je na komandnoj liniji i potrebno je da ima vrednost 1 (može se podesiti i iz 'Tools->Options' dijaloga "Graphic images are displayed for all proxy objects").

Obratiti paznju da se vrednosti ovih promenljivih čuvaju u profilu AutoCAD-a i da se jednom postavljene vrednosti lako mogu izgubiti - recimo kada se ponovo instalira ArmCAD on napravi novi profil na osnovu AutoCAD-ovog trenutno aktivnog profila koji možda nema postavljene te promenljive. U svakom slučaju, pre snimanja fajla treba proveriti vrednost promenljive PROXYGRAPHICS.

Postoji jos i jedan problem sa proxygrafikom a to je kada se snima u format od AutoCAD-a 2000. Tada postoje neki problemi sa prikazom zadebljanih linija (naime te linije se uopšte ne prikazuju) ali taj problem je donekle i logičan jer je reč o snimanju iz novije u stariju verziju fajla (nova verzija u principu ima informacije nepoznate starijoj verziji) i problem nema veze sa ArmCAD-om već je to do AutoCAD-a.
8)
b.milan
Site Admin
Postovi: 2094
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Može li se videti (štampati) crtež i bez ArmCAD-a ?

Post od b.milan »

Greskom sam obrisao post korisnika ajanev1989 i izvinjavam se zbog toga. Istovremeno sam obrisao i moj odgovor.
U postu je pisalo da metod sa PROXYGRAPHICS ne funkcioniše.

Moj odgovor je bio da metoda sa PROXYGRAPHICS sigurno funkcioniše i pozvao ga da nam putem emaila pošalje crtež sa armaturom koja se ne prikazuje na AutoCAD-u bez ArmCAD-a, a mi ćemo mu korak po korak izložiti postupak u uputiti ga u to šta treba da uradi.
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
Odgovori