Konstantan prikaz šipki u tlocrtu

Odgovori
eki
Pridružio se: Sre Nov 27, 2024 4:19 pm

Konstantan prikaz šipki u tlocrtu

Post od eki »

Poštovani, molio bih Vas da mi pomognete korisnim savjetom

Naime, kad nacrtam šipku u tlocrtu, i povučem npr pomoćne linije kao granice odakle dokle ide šipka u tlocrtu, te kliknem na šipku, dam početnu, krajnju tačku, izbaci Greška

Onda sam skontao da na te pomoćne linije idem desni klik na properties i ukucam elevation 0, i onda uspijem odrediti segment (granice) ali se opet javi isti problem, gdje gore pomenuto "rjesenje" ne vazi

Pokušavao sam i bez tih pomoćnih linija ali je opet isto

Znao sam otvoriti novi ArmCAd pa datu opciju iskoristiti u novom prozoru pa iskopiram u moj fajl gdje crtam crtez, medjutim u nekom trenutku ni to ne funkcioniše

Molim Vas da mi pomognete

Unaprijed Hvala
b.milan
Site Admin
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Kontakt:

Re: Konstantan prikaz šipki u tlocrtu

Post od b.milan »

Ovo se javlja u slučaju da podloga po kojoj crtate (pomoćne linije koje predstavljaju oplatu) nije ravanski crtež i ne nalazi se u ravni Z=0.

Kada pri crtanju šipke uhvatite OSNAP-om neku tačku sa crteža, ta taćka ima Z koordinatu preuzetu od entiteta od kojeg ste preuzeli tačku.
To može napraviti šipku pogrešne dužine koju ne možete ugraditi - mislićete da je šipka horizontalna a zapravo ste je nacrtali da ide od ploče prizemlja do ploče prvog sprata (koso). Ne samo da će šipka imati pogrešnu dužinu već kada sa takvom šipkom pokušate napravit seriju u osnovi i povučete liniju serije, ta linija neće preseći šipku jer će se mimoići sa njom u prostoru.

Zlatno pravilo je sledeće - kada dobijete podlogu za crtanje, pre otpočinjanja crtanja armature, obavezno pretvorite podlogu u ravanski crtež.
To se radi AutoCAD-ovom komandom:
flatten
Ta komanda će sve AutoCAD-ove entitete staviti u ravan Z=0. Ona ne deluje na ArmCAD-ove entitete, što znači da svaku pogrešno nacrtanu poziciju šipke morate obrisati i nacrtati ponovo.
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
eki
Pridružio se: Sre Nov 27, 2024 4:19 pm

Re: Konstantan prikaz šipki u tlocrtu

Post od eki »

Poštovani,

Hvala Vam, puno ste mi pomogli.

Lijep pozdrav
Odgovori