Armatura stupova
Armatura stupova
Pozdrav!
Provrtila sam model i dobila određene iznose armature (10 kvadrata po stranici stupa). Kada sam model provrtila drugi put dobila sam posve druge iznose armature (0,3 kvadrata po stranici stupa), pri čemu su svi ulazni parametri ostali isti. U čemu je stvar? Dakle, imam okvire u dva smjera, stupove dimenzija 40×40 cm. Odabrala sam proizvoljan način armiranja - 25% armature po svakoj stranici stupa jer uistinu želim da mi stup nosi jednako u oba smjera i shemu armiranja 1. Znate li u čemu je problem?
Provrtila sam model i dobila određene iznose armature (10 kvadrata po stranici stupa). Kada sam model provrtila drugi put dobila sam posve druge iznose armature (0,3 kvadrata po stranici stupa), pri čemu su svi ulazni parametri ostali isti. U čemu je stvar? Dakle, imam okvire u dva smjera, stupove dimenzija 40×40 cm. Odabrala sam proizvoljan način armiranja - 25% armature po svakoj stranici stupa jer uistinu želim da mi stup nosi jednako u oba smjera i shemu armiranja 1. Znate li u čemu je problem?
Re: Armatura stupova
Pozdrav kolegice,
prvo pogledajte je li geometrija ista, drugo ulazni podaci modalne analize, treće seizmički proračun, četvrto pogledajte ulazne podatke a peto jeste li dimenzionirali na ispravna opterećenja.
prvo pogledajte je li geometrija ista, drugo ulazni podaci modalne analize, treće seizmički proračun, četvrto pogledajte ulazne podatke a peto jeste li dimenzionirali na ispravna opterećenja.
u oba modela sve postavke koje ste nabrojali su jednake
Da li ste uporedili tekstualne izveštaje ta dva dimenzionisanja koja daju različite rezultate ?
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
Ako je potreba za podužnom armatrom stuba u oba pravca obe strane, recimo po 15cm2, zašto se Aa1/Aa2 armatura pokriva sa ćošnim šipkama a ista ta količina za drugi pravac tj Aa3/Aa4 ne uzima u obzir ćošne šipke? Tako, na obe strane imam po 6 šipki a na druge dve bi trebalo da dodam još dve.
https://t.me/pump_upp
Molim za dodatne informacije:dundjer wrote: ↑Sub Nov 22, 2025 4:50 pm Ako je potreba za podužnom armatrom stuba u oba pravca obe strane, recimo po 15cm2, zašto se Aa1/Aa2 armatura pokriva sa ćošnim šipkama a ista ta količina za drugi pravac tj Aa3/Aa4 ne uzima u obzir ćošne šipke? Tako, na obe strane imam po 6 šipki a na druge dve bi trebalo da dodam još dve.
Koju šemu armiranja ste odabrali ?
Koje ste vrednosti računski potrebne armature dobili za svaku od armatura Aa1-Aa4 ?
Da li ste probali usvojiti raspored kojeg Vi smatrate logičnim ?
Da li je program to prepoznao i uprkos tome što ste u nekoj zoni usvojili manje armature od računski potrebne proglasio presek dobrim (greda je zelena)
Da li kada u dijalogu za usvajanje armature usvojite armaturu kako smatrate da je logično, koristute komandu za proveru - "Kontrola usvojene armature" ?
RADIMPEX SOFTWARE TEAM

I u jednoj i u drugoj šemi odnos šipki A1/A2 prema A3/A4 je 4/2. Zar za A3/A4 ne bu trebalo da zaračunava i ćošne šipke?
Sada nisam siguran ni koju šemu treba birati, iako je suma armature tu na 12cm2.
Last edited by dundjer on Sre Dec 10, 2025 7:28 pm, edited 1 time in total.
Poštovani, slike koje ste nameravali postaviti se ne vide u postu.
Za mogućnost postavljanja slika u postovima, najbolje je da koristite besplatnu uslugu servisa https://imgbb.com/
Naravno, možete i nama pisati direktno na email info@radimpex.rs pa ćemo Vam odgovoriti.
Za mogućnost postavljanja slika u postovima, najbolje je da koristite besplatnu uslugu servisa https://imgbb.com/
Naravno, možete i nama pisati direktno na email info@radimpex.rs pa ćemo Vam odgovoriti.
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
Od Build 8535 od 25.10.2023. godine program Tower 8 ovakve slučajeve razmatra na sledeći način:

Prvo se ispituje "stari" uslov da li su usvojene armature (onako kako se vodi njihova pripadnost po zonama) veće od računski potrebne.
Ako jesu, sve je u redu, ali ako nisu, onda se vrši i drugostepena provera.
Ivična šipka se deli po pola, pa se poređenje usvojene i potrebne armature vrši po tom kriterijumu.
Ako je po bilo kojem od ova dva kriterijuma usvojena armatura veća od računski potrebne, stub će biti "zelen".

Prvo se ispituje "stari" uslov da li su usvojene armature (onako kako se vodi njihova pripadnost po zonama) veće od računski potrebne.
Ivična šipka se deli po pola, pa se poređenje usvojene i potrebne armature vrši po tom kriterijumu.
Ako je po bilo kojem od ova dva kriterijuma usvojena armatura veća od računski potrebne, stub će biti "zelen".
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
u redu, mada slika ne radib.milan wrote: ↑Uto Dec 16, 2025 3:38 pm Od Build 8535 od 25.10.2023. godine program Tower 8 ovakve slučajeve razmatra na sledeći način: