Pozdrav kolege,
kod dimenzioniranja armirano betonskih zidova pomoću opcije "dimenzioniranje niza zidova" bi možda trebalo malo reorganizirati karticu odnosno odabire unutar iste.
Npr. zašto je duljina kritičnog područja dana kao varijabilna vrijednost koju korisnik sam može mijenjati? Prema EC8 se zna da je duljina kritičnog područja maksimalna vrijednost između (0,15*duljina zida ili 1,5*širina zida), te se rubna armatura raspoređuje unutar kritičnog područja. To bi se možda moglo implementirati da se automatski proračuna unutar programa, samo prijedlog.
Što mislite o prijedlogu grafičkog odabira armature kod zidova kao i kod stupova ili greda?
Možda da se unutar same opcije "dimenzioniranje niza zidova" riješi detaljiranje na bolji način, kao što je npr. odabir vilica u kritičnom području i duljine ovijanja.
Moji prijedlozi nisu konstruktivni na način da dajem konačno rješenje za implementaciju ali mogu Vas usmjeriti na čemu bi se dalo poraditi.
Dimenzioniranje AB zidova
Re: Dimenzioniranje AB zidova
Ovo bi bio dobar predlog...ako se moze implementirati. Slicno bih predlozio i kod usvajanja armature u reduktoru!
Zato što je kritična duljina apsolutno varijabilna vrijednost, ovisna o više parametara: uzdužna sila, ovijanje i dr. Kritična duljina je "rubni" dio presjeka koji se nalazi na dijelu presjeka između vrijednosti relativnih deformacija ecu=3,5 promila i ecu2,c=izračunati.Npr. zašto je duljina kritičnog područja dana kao varijabilna vrijednost koju korisnik sam može mijenjati? Prema EC8 se zna da je duljina kritičnog područja maksimalna vrijednost između (0,15*duljina zida ili 1,5*širina zida), te se rubna armatura raspoređuje unutar kritičnog područja. To bi se možda moglo implementirati da se automatski proračuna unutar programa, samo prijedlog.
Vrijednosti 0,15*L ili 1,5*b su samo granične (minimalne) vrijednosti koje EC8 postavlja.
Mislim da se apsolutno može implementirati, ali isto tako mislim da je zato potrebna dobra reorganizacija cijele opcije dimenzioniranja.
Dimenzioniranje reduktora apsolutno treba potpuno reorganizirati, naročito za "standardne" oblike presjeka da im se dodijeli mogućnost identičnog izgleda unošenja parametara i rezultata kao kod dimenzioniranja greda.Ovo bi bio dobar predlog...ako se moze implementirati. Slicno bih predlozio i kod usvajanja armature u reduktoru!
Trenutno stanje je jako teško upotrebljivo s obzirom na snalaženje i manipulaciju.
Treba imati u vidu da reduktor može imati potpuno proizvoljnu geometriju i može biti sastavljen od proizvoljnog broja linijskih i površinskih elemenata, čija se geometrija i topologija može menjati po dužini reduktora.DD wrote: ↑Pet Jul 12, 2024 7:00 am Dimenzioniranje reduktora apsolutno treba potpuno reorganizirati, naročito za "standardne" oblike presjeka da im se dodijeli mogućnost identičnog izgleda unošenja parametara i rezultata kao kod dimenzioniranja greda.
Trenutno stanje je jako teško upotrebljivo s obzirom na snalaženje i manipulaciju.
RADIMPEX SOFTWARE TEAM