Seizmički proračun

Odgovori
Danica15
Pridružio se: Pon Apr 15, 2024 1:09 pm

Seizmički proračun

Post od Danica15 »

Zdravo,

Imam pitanje. Htjela bih da provjerim kontrolu potrebe obuhvatanja efekata drugog reda i kontrolu međuspratnih pomjeranja za seizmičku kombinaciju. Nigdje nemam opciju dimenzionisanja betona prema EC8.
Modalnu analizu sam izvršila sa grupisanjem masa u nivoima tavanica. Stalnom opterećenju sam zadala koeficijent 1, a korisnom 0,3.
Koeficijent fi sam postavila za spratne nivoe sa 0.8, a za krov sa 1.0. Uključila sam opciju za proračun regularnosti konstrukcije i spriječila oscilovanje u z pravcu. Seizmički proračun sam sprovela prema EC8 što znači da imam dva međusobno upravna pravca seizmičkog dejstva. Čekirala sam opciju za automatsko pravljenje SRSS kombinacije. Kada izaberem tab Dimenzionisanje - Propisi otvori mi se dijalog gdje izaberem propis za dim po EC2, ali u tom dijalogu nigdje nemam opciju " Parametri proračuna za EC8" kao što stoji u korisničkom uputstvu. Gdje griješim?

Hvala unaprijed.
Danica15
Pridružio se: Pon Apr 15, 2024 1:09 pm

Re: Seizmički proračun

Post od Danica15 »

Da li je potrebno možda imati expert verziju?
Rajko
Pridružio se: Ned Jan 31, 2010 8:59 pm

Post od Rajko »

Da..to je u pitanju!
sascha
Pridružio se: Pet Jan 23, 2009 6:39 pm

Post od sascha »

Poštovani,
Nevezano za prethodnu korespondenciju, da ne otvaram novu temu, postavit ću pitanje u nastavku.
Zamolio bih vas za komentar...
Primijetio sam nelogičnosti kod provedbe modalne analize, odnosno seizmičkog proračuna rubnih okvira (zabatnih okvira) kod montažnih hala.
Težina krovne konstrukcije unesena je kao reakcija na stupove (kao koncentrirane sile). Masa na rubnom okviru (zabatnom okviru) iznosi 70% mase susjednog okvira u polju.
Nakon seizmičkog proračuna rezne sile i pomaci na rubnom okviru (zabatu) iznose 20% iznosa reznih sila i pomaka na susjednim okvirima u polju.
Smatram da bi utjecaji na rubnim okvirima (zabatima) i susjednim okvirima u polju trebali biti u jednakim odnosima kao i odnos njihovih masa.
Također, primijetio sam ukoliko se opterećenja na krovnu konstrukciju unose kao površinska opterećenja ili linijska opterećenja po glavnom nosaču i ulazi u modalnu analizu tada su utjecaji u stupovima na rubnim okvirima (zabatima) pogrešni.
Prema mom zaključku, za provedbu modalne analize i seizmički proračun za montažnu konstrukciju (stupove i grede), unošenje opterećenja kao reakcije glavnih nosača (konc. sile) na stupove daje jedino korektne rezultate.
Napomena: Modalnu analizu radim na način da uključim opciju "Mase grupirane u nivoima izabranih ploča".
Hvala
b.milan
Site Admin
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Kontakt:

Post od b.milan »

Najverovatnije je problem u modeliranju hale i pretpostavkama koje ste usvojili pri modeliranju, a koje utiču na oblik tonova i raspodelu sila koja ne odgovara ponašanju koje očekujete.
Možete nam poslati vaš model na info@radimpex.rs pa možemo ispitati o čemu se radi.

Uz dužno poštovanje, moram Vam ukazati na sledeće.
U principu, opisivanje nekog specifičnog zadatka/problema rečima na ovom mestu, bez uvida u sam model nema mnogo smisla.
Niko ovde koji čita Vaš post neće sesti i na osnovu Vašeg opisa, ma koliko on detaljan bio, napraviti model u Tower-u kako bi Vama odgovorio i potvrdio da ste u pravu ili da negde grešite.
Takođe, da očekujete da Vam neko "iz glave" i bez uvida u Vaš model, može reći šta nije u redu sa Vašim modelom, ili šta nije u redu sa Towerom dok analizira Vaš model je - nerealno.
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
Odgovori