Predlozi za unapređenja - uglavnom čelik

Odgovori
Pink Elephant
Postovi: 9
Pridružio se: Pon Jan 13, 2020 10:09 pm

Predlozi za unapređenja - uglavnom čelik

Post od Pink Elephant »

Evo posle nekoliko godina korišćenja samog programa, imam par predloga za unapređenje funkcionalnosti:

1. Dimenzionisanje čelika - kontrola napona. Ova opcija, kakva je sada implementirana, je bila vrlo korisna kada su na snazi bili prethodni propisi za čelične konstrukcije, odnosno, teorija dopuštenih napona. Predlog je da se pored čiste kontrole napona u preseku, koja je u principu prema poglavlju 6.2.1(5), implementiraju i dva nivoa kontrole nosivosti preseka prema SRPS EN 1993-1-1. Prvi je linearna sumacija iskorišćenosti preseka prema poglavlju 6.2.1(7). Drugi bi bila potpuna interakcija nosivosti preseka prema poglavljima 6.2.3 - 6.2.10.

2. Dimenzionisanje čelika - kontrola stabilnosti. Glavna zamerka ovog modula je definisanje tačaka bočnog pridržavanja elementa za BT izvijanje. Naime, program će za izabrani element sračunati koeficijente C1, C2 i C3 za kompletnu dužinu izabranog elementa, a samo u jednom polju izabrati na kolikom rastojanju se nalaze bočni oslonci. I naravno da ti sračunati koeficijenti nisu tačni ako imamo dodatna bočna pridražavanja duž elementa. Predlog je da se napravi modul u kome bi korisnik dodavao tačke bočnog pridržavanja izabranim elementima (možda i grafički), a program bi u tom slučaju trebalo da računa koeficijente, a samim tim i Mcr, između tih tačaka. Na kraju, u izveštaju dimenzionisanja na stabilnost, ne bi trebalo ubacivati provere koje se tiču samog preseka elementa, jer bi se to radilo u dimenzionisanju iz prethodne tačke.

3. Ograničena torzija (warping torsion) - Kod svih preseka koji nisu kružni ili cevni i kod svih elemenata kod kojih uticaj torzije nije konstantan imamo i uticaj ograničene torzije. To je posebno izraženo kod čeličnih preseka sa dve nožice (I i U preseci). Ograničena torzija uvodi podužne napone u nožice elemenata, kao i dodatne smičuće napone, koje ne bismo smeli da zanemarujemo pri proračunima ako se jave. Mnogi programi za proračun konstrukcija su implementirali ograničenu torziju preko sedmog stepena slobode linijskog konačnog elementa. Predlog je da se i u Tower ubaci takva mogućnost, i na taj načinu upotpuni moguća slika uticaja na elementima, a koje bi pratilo i adekvatno dimenzionisanje.

4. Teorija drugog reda sa imperfekcijama i proračun stabilnosti - Mislim da je na ovom forumu to već nekoliko puta rečeno, tako da ću ovde staviti samo kratak komentar. Metode provera okvira prema aktuelnim propisima zavise od ovih metoda proračuna i trebalo bi implementirati.

5. Definisanje proizvoljnog poprečnog preseka-čelik - Ova opcija već postoji, ali sa tim presecima nije moguće izvršiti dimenzionisanje na stabilnost elementa. Kako se u praksi mogu javiti preseci koji nisu pokriveni parametarskim presecima koji se nalaze u programu,korisno bi bilo i ovo implementirati. Pogotovo što se geometrijske karakteristike preseka za tankozidne elemente, koje se koriste pri dimenzionisanju, lako numerički računaju.

6. 3D render i deformisani oblik konstrukcije - Ovo je opšti predlog. Bilo bi dobro kada bi postojao i 3D prikaz deformisane konstrukcije (plus izvijene konstrukcije iz tačke 4.), a što da ne i animacija 3D deformisane konstrukcije za slučajeve modalne analize.

Hvala na pažnji,
PE
Astrodome
Postovi: 304
Pridružio se: Sre Maj 31, 2006 7:58 pm
Lokacija: Bačka Topola

Re: Predlozi za unapređenja - uglavnom čelik

Post od Astrodome »

" Teorija drugog reda sa imperfekcijama i proračun stabilnosti - Mislim da je na ovom forumu to već nekoliko puta rečeno, tako da ću ovde staviti samo kratak komentar. Metode provera okvira prema aktuelnim propisima zavise od ovih metoda proračuna i trebalo bi implementirati."

+1 glas, bilo bi veoma korisno narocito za betonske stubove opterecen u vise nivoa i velike vitkosti.
Pavlovic_Srdjan
Postovi: 1
Pridružio se: Uto Avg 16, 2022 8:26 pm

Re: Predlozi za unapređenja - uglavnom čelik

Post od Pavlovic_Srdjan »

+1 glas za proračun stabilnosti. Dakle, buckling analiza gdje se kao rezultat dobijaju oblici izvijanja (prvi oblik, drugi itd...) sa animacijom. Slično kao i kod modalne analize.

LP
Pink Elephant
Postovi: 9
Pridružio se: Pon Jan 13, 2020 10:09 pm

Re: Predlozi za unapređenja - uglavnom čelik

Post od Pink Elephant »

Hvala na komentarima.
Prošlo je neko vreme od objave posta. Možda ne bi bilo loše da se javi neko iz Radimpexa, čisto da da neki komentar. Da li predlozi imaju za njih smisla ili da li ih je moguće implementirati u nekom vremenu.

Pozdrav
b.milan
Site Admin
Postovi: 2082
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Predlozi za unapređenja - uglavnom čelik

Post od b.milan »

Pročitali smo svaki od predloga čim su objavljeni.
Predlozi su zabeleženi.
Zahvaljujemo se.
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
Odgovori