Armatura podne plove

Odgovori
bujica
Postovi: 33
Pridružio se: Sre Jul 08, 2020 12:00 pm

Armatura podne plove

Post od bujica »

Zdravo
Video sam na objektu koji se izvodi sledece:
-objekt je bez vizbe
-kolega je vezne grede projektovao u oba pravca sirinom koliko je i sirina stubova,a visinu veznih greda vodi do visine podne ploce.Visina veznih greda je oko 1m.Betoniranje vezne grede se izvodi u dve faze.U prvoj fazi betoniranja betonira se do ispod visine podne ploce.
Posle ovoga pune se prazna polja,izmedzu veznih greda tamponom,koji nakon planiranja i valiranja dostize neki projektovani modul stisljivisti.Nakon ciscenja veznih greda i duvanje kompresorom(misli se na trenutnu povrsinu izbetonirane vezne grede-njihov vrh),pristupa se armiranjem podne ploce klasicnom armaturom f10/10 cm,u donju zonu.Dakle armatura podne ploce lezi na beton veznih greda u oba pravca.
Moje je pitanje dali je ovo pravilno,jer po meni podna ploca bi se trebalo armirati u gornjoj zoni a ne ovako?Armatura podne ploce je trebalo lezati preko uzengija veznih greda u gornjoj zoni.Naravno nakon armiranja prilazi se betoniranju podne ploce i ostatka veznih greda,visinom podne ploce.
Dakle dali u ovom slucaju podnu plocu treba armirati u gornju zonu,kako ja mislim,ili u donju zonu kako je bilo u projektu?
Hvala unapred na odgovore
Odgovori