Prednaprezanje kruzne grede/zida

Odgovori
PavleStar444
Pridružio se: Sre Mar 11, 2026 2:47 pm

Prednaprezanje kruzne grede/zida

Post od PavleStar444 »

Radim model prednapregnute kružne grede (rezervoar) i nailazim na problem u vezi sa dobijenim dijagramima savijanja My.

U prvom slučaju sam efekat prednaprezanja modelirao preko ekvivalentnog linijskog opterećenja (koje odgovara sili prednaprezanja i ekscentricitetu), i u tom slučaju dobijam očekivan i logičan dijagram My.

Međutim, kada pokušam da modeliram realan kabl za prednaprezanje (sa zadatom geometrijom unutar preseka), dobijeni dijagram My nema smisla i značajno odstupa od prethodnog rezultata.

Pretpostavljam da je problem u načinu na koji softver interpretira kabl (veza sa konstrukcijom), ali nisam siguran gde tačno grešim.

Svaka sugestija ili konkretan primer bi značio.

Hvala unapred.

https://drive.google.com/file/d/1gCogZo3MKLua30TPNHNFutyiLaqGSvUR/view?usp=drive_link
b.milan
Site Admin
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Kontakt:

Re: Prednaprezanje kruzne grede/zida

Post od b.milan »

Umesto slike, od veće pomoći za odgovaranje na Vaše pitanje bi nam značio model (twp fajl).
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
PavleStar444
Pridružio se: Sre Mar 11, 2026 2:47 pm

Post od PavleStar444 »

Shvatio sam da prednaprezanje nije idealno u toweru, niti moze lepo da modelira kruzni zid, niti kruznu gredu. Modelirao sam prednaprezanje kao ekvivalentno opterecenje i dobio dijagrame koji su mi bili potrebni. Hvala!
b.milan
Site Admin
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Kontakt:

Post od b.milan »

Vi nama ipak pošaljite model o kojem govorite, a mi ćemo ga proučiti i ispitati o čemu se radi.

Naš zaključak može biti jedan od ova dva:
- da Tower ne radi kako treba, pa ćemo mi izvršiti popravku i unaprediti rad samog programa, ili
- da Vi niste napravili model kako treba, pa ćemo Vam mi objasniti o čemu se radi i time pomoći Vama i drugim korisnicima koji rade slične modele.

I u jednom i u drugom slučaju biće neke koristi od toga.
Ovako, bez modela i bez naše prilike da odgovorimo, upitna je opravdanost postojanja ovog posta na ovom Forumu.

Model nam možete poslati na našu email adresu: info@radimpex.rs i ispitaćemo Vaše navode u najkraćem roku.
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
Odgovori