Momentni dijagram u Presjeku

Odgovori
AMGa
Postovi: 2
Pridružio se: Čet Sep 22, 2022 9:08 am

Momentni dijagram u Presjeku

Post od AMGa »

Poštovanje kolege,

molio bi Vas za pomoć ili barem komentar. U presjeku H4 nalazi se sustav greda s dva polja tj. tri ležaja, na jednom kraju je greda upeta u zid dok na drugom kraju momenti su oslobođeni. Moment kakav sam dobio mi je nerealan. Je li to zbog toga što je stup mekan pa momentni dijagram ide cijelom duljinom s donje strane? Ali ako se malo poigram i povećam krutost stupa za 100 puta situacija se ne mijenja značajno.
U prilogu je slika.

Pozdrav.

https://ibb.co/RP0xLsF
AMGa
Postovi: 2
Pridružio se: Čet Sep 22, 2022 9:08 am

Re: Momentni dijagram u Presjeku

Post od AMGa »

Odgovor Milana B.

Poštovani,
pomeranje na dole momentnog dijagrama na mestu stuba je posledica ili elastičnog (mekanog) oslanjanja stuba ili elastičnog skraćenja stuba usled aksijalne sile pritiska. Uglavnom je posledica oba navedena.

Ako je posledica elastičnog skraćenja stuba usled aksijalne sile pritiska (javlja se kod višespratnica i prepoznaje se po tome što je od sprata do sprata kako se ide prema vrhu pomeraj momentnog dijagrama sve veći i veći), onda se to u programu Tower može rešiti relativno jednostavno.

Prilikom gradnje objekta stvarno dolazi do elastičnog skraćenja stubova ali se taj efekat ne javlja u realnoj konstrukciji jer je anuliran nadvišenjem stubova prilikom betoniranja (svaki stub se betonira do određene visinske kote a ne na određenu dužinu) .
U programu Tower to se rešava tako što se stubovima, korišćenjem množioca, postavi da u statičkom modelu imaju znatno veću krutost (na primer 50-100 x)

Na taj način, taj efekat će biti zaobiđen.
lilalang
Postovi: 2
Pridružio se: Pon Sep 26, 2022 8:27 am

Online men's bomber leather jackets

Post od lilalang »

I feel glad what I have shared with all of you guys. Honestly speaking, I do not have much interest in bomber leather jackets, but I have a friend who is crazy about bomber leather jackets. Therefore, I think I should share it with him and you guys, but first I need to find the Online men's bomber leather jackets in UK on an urgent basis. I promise I will share it with him soon.
Odgovori