Mrežna licenca ArmCad-a i crash AutoCad-a nakon gubitka internet konekcije?

Odgovori
uzonigor
Postovi: 17
Pridružio se: Pet Feb 25, 2022 4:38 pm

Mrežna licenca ArmCad-a i crash AutoCad-a nakon gubitka internet konekcije?

Post od uzonigor »

Pozdrav.
Jel postoji neki način da se spreči zatvaranje AutoCADa, nakon gubitka internet konekcije? Naime, često koristim hotspot preko telefona i kada god imam poziv internet konekcija se izgubi i ArmCAD i AutoCAD crashuju. Da li je ovo moguće nekako sprečiti?

Takođe, dosta puta sam probao da koristim samo AutoCAD bez internet konekcije i nisam uspeo, jer ArmCAD mrežna licenca zahteva stabilnu internet konekciju..

Hvala unapred.
b.milan
Site Admin
Postovi: 2094
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Mrežna licenca ArmCad-a i crash AutoCad-a nakon gubitka internet konekcije?

Post od b.milan »

U pitanju je automatska zaštita (Hasp anvelopa) koja izaziva rušenje programa kada periodična provera (na 5-6 minuta) ne uspostavi vezu sa licencnim serverom. Nemamo kontrolu nad time, a ta automatska zaštita je jedna od važnijih komponenti sistema za licenciranje naših programa.
U ostalim slučajevima, kada se iz samog programa, tokom pozivanja nekih određenih finkcija programa proverava dostupnost licence, program se neće rušiti već će samo preći u režim da mu određene komande prestanu raditi pri čemu će se omogućiti snimanje i izlazak iz programa.
Dakle, da li će se program tokom rada usled prekida konekcije srušiti ili ne, uglavnom je pitanje sreće.


Sa druge strane, stvari stoje ovako:

Mrežna licenca je predviđena kao ekonomski povoljnija opcija za preduzeća i biroe koji imaju potrebu za korišćenjem programa na više radnih mesta, gde su korisnici grupisani u okviru iste lokalne mreže. Pretpostavka mrežne licence je da su svi korisnici u istoj lokalnoj mreži i da zajedno rade u istim prostorijama.
Iz razloga da je pretpostavljeno da mrežna licenca nema istu slobodu korišćenja i prenosivosti kao pojedinačna licenca, cena mrežne licence po radnom mestu je određena da bude daleko niža od cene pojedinačne licence.

Uvođenjem VPN tehnologije i besplatnih i plaćenih VPN servisa, situacija se značajno izmenila, jer se korišćenje mrežnih licenci na mala vrata omogućilo i korisnicima koji nisu u lokalnoj mreži sa licencnim serverom, a ima čak i slučajeva da korisnici nisu čak ni zaposleni kod vlasnika licence (licenca se praktično nelegalno "iznajmljuje").
VPN tehnologije i servisi su imali veliku i korisnu ulogu u vreme Covid19 krize, i omogućavali su rad od kuće, ali su paralelno sa time i doprineli tome da se broj dodatnih mrežnih licenci značajno povećao i izmenio odnos broja mrežnih korisnika i individualnih licenci naših programa.


Tehnički, za nas VPN ne postoji. Da postoji, morali bismo preispitati razliku između mrežne i pojedinačne licence sa stanovišta upotrebljivost i prenosivosti. Po svoj prilici, tada bi se zaključilo da cena dodatnog radnog mesta mrežne licence ne treba da bude mnogo manja od polovine cene pojedinačne licence. (sada je svega 15-20% )

Osnovna razlika između korišćenja mrežnih licenci kroz lokalnu mrežu i kroz VPN konekciju je u neuporedivo većoj stabilnosti lokalne mrežne konekcije.
Sve dok ne promenimo našu politiku cena za mrežne licence (što bi značilo njihovo značajno poskupljenje), smatraćemo da pitanje stabilnosti mrežne konekcije ne postoji. Naravno da nećemo nikada uvoditi restrikcije i onemogućavati korišćenje mrežnih licenci na daljinu i preko interneta, ali svakako nećemo ni raditi u korist naše štete.
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
Odgovori