Direktna dinamička analiza u Tower-u 7

Ovaj podforum će služiti za razna obaveštenja i objavljivanje novosti iz Radimpex-a
Odgovori
b.milan
Site Admin
Postovi: 1982
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 5:53 pm
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Direktna dinamička analiza u Tower-u 7

Post od b.milan »

Build 7321 programa Tower 7, samo u Expert konfiguraciji (licenca za 64-bitnu verziju), pruža mogućnost seizmičkog proračuna metodom direktne dinamičke analize.

Ovom metodom se određuje ponašanje konstrukcije usled dejstva realnog zemljotresa.
Realni zemljotres je dat zapisom ubrzanja (ili pomeranja) u pravcima X, Y i Z.

Slika

Zapis zemljotresa se sastoji od više stotina ili hiljada vrednosti izmerenih u jako biskim vremenskim trenucima. Uobičajeno je da je finoća zapisa 0.01 s (stoti deo sekunde) pa u zapisu zemljotresa koji je trajao 30-tak sekundi ima oko 3000 vremenskih trenutaka. Korisnik obezbeđuje zapis potresa za koji želi analizirati ponašanje konstrukcije. Posebnim i lako upotrebljivim načinom se postojeći zapisi potresa (zapisanih u Excell tabeli, txt fajlu) kompletni ili u delovima mogu lako i brzo uneti u Tower. (copy-paste)

Slika

Zapis potresa se koristi kao izvor impulsnog opterećenja kojim se opterećuje konstrukcija. Za svaki od tih trenutaka se može odrediti ponašanje konstrukcije (sračunavaju se sile i deformacija).
Naravno, u principu, nije izvodljivo ali ni potrebno zapamtiti sve sile u svim trenucima za sve elemente jer bi to bilo previse podataka.

Kao rezultat ove analize korisnik moze dobiti sledece rezultate:
1) istoriju promene uticaja u izabranim entitetima (čvor ploce, greda, stub, čvor zida) tokom trajanja potresa. Pored ekstremnih vrednosti uticaja, prikazuje se i funkcija promene uticaja kroz vreme kao i trenutak u kome se javio ekstremni uticaj. Ovaj proračun traje oko desetak-dvadesetak sekundi po entitetu.

Slika

2) stanje u konstrukciji u izabranom trenutku vremena. (dobijaju se presečne sile u svim entitetima, kao da je u pitanju kakav običan slučaj opterećenja). Ovaj proračun traje nekoliko sekundi.

3) ekstremne vrednosti sila i deformacija u celoj konstrukciji u odabranom intervalu vremena. Interval vremena može obuhvatiti i celokupno trajanje zapisa pa se time mogu dobiti ekstremne vrednosti u celoj konstrukciji za vreme celokupnog trajanja potresa. Kao rezultat dobijaju se rezultati sa dvostrukim vrednostima - kao da su u pitnju rezultati od nekog pokretnog opterećenja (sa max i min vrednostima i njima odgovarajućima). Proračun ovoga može trajati i nesto duže - zavisi koliko je vremenskih trenutaka unutar opsega i koliki je model.

Jedna od važnih karakteristika ali i prednosti ove metode je i tačnija obrada uticaja prigušenja .
Takođe, ova ista metoda se koristi i za analizu proizvoljnog dinamičkog opterećenja (npr. dinamicko opterećenje od neke mašine, pulsaciono opterecenje od vetra) a sto ce biti implementirano u nekom od narednih Buildova.

Postoji na desetine relevantnih sajtova sa javno dostupnim, sistematizovanim bazama zapisa zemljotresa.
Mi smo za nasa testiranja uglavnom uzimali zapise sa ovog mesta:
http://www.isesd.hi.is/

Postoje i mnogi američki, novozelandski, japanski i drugi sajtovi sa zapisima svih važnijih zemljotresa u poslednjih stotinak godina.

Deo uputstva za program Tower 7 koje se odnosi na metodu Direktne dinamičke analize može se pogledati ovde na ovom linku:
http://radimpex.rs/downloads/tower7-dir ... naliza.pdf
RADIMPEX SOFTWARE TEAM
Odgovori