A nije. Mislim da postoji ozbiljan problem u proceduri kod proračuna linijskog nosača ovako malih dimenzija.
Još jednom, moja isprika vama dvojici, kao i ostalim kolegama koji ovo čitaju.
Lep pozdrav
Vranješ
Za nosače "normalne" dužine do sada nisam imao nikakvih problema. Jednostavno ne dozvoljavam nikakve trapezne dijagrame , ako na nosaču imam kontinuirano opterećenje.staticar wrote:Kolega Vranjes, moj prethodni komentar o modeliranju kratkih elemenata
kao zidnih se odnosio na ono što je napisao Astrodome da modelira
redovno "štapove" dužine 35cm kao linijske. Moje mišljenje je da takvi
nosači ne zadovoljavaju teoriju savijanja linijskih elemenata te se kao
takvi moraju modelirati kao zidni.
Moj primjer je samo jedan slučaj, ali ova greška towera se provlači i kroz
dosta drugih primjera. Recimo on važi i za isti primjer ako je dužina grede
recimo 12m...
Za ispriku nema potrebe, ionako nam je cilj razmijena iskustava i na neki
način uzajamna pomoć u rješavanju svakodnevnih problema koji se
javljaju u našem pozivu.
Postovani kolega Staticar,staticar wrote:Kolega Vranjes, moj prethodni komentar o modeliranju kratkih elemenata
kao zidnih se odnosio na ono što je napisao Astrodome da modelira
redovno "štapove" dužine 35cm kao linijske. Moje mišljenje je da takvi
nosači ne zadovoljavaju teoriju savijanja linijskih elemenata te se kao
takvi moraju modelirati kao zidni.
......

WD wrote:..Ujedno se slažem sa Vama da bi bilo puno elegantnije i bolje kada bi smo odmah, neovisno o gustoc'i mreže, dobivali krajnji ekstrem. Pitam se da li je to u Toweru moguc'e?
Ovo je crtacka stvar. Presecne sile se sracunavaju na pocetku i na kraju stapa (stapastog konacnog elementa) a izmedju pocetka i kraja stapa uticaji sracunavaju na osnovu tacnih analitickih izraza. Znaci, vrednosti su uvek tacne, problem je u izboru (i gustini) tacaka. Ne moze se zahtevati od programa koji jednom trenutku moze i treba da prikaze dijagrame prescnih sila za hiljadu ili deset hiljada grednih konacnih elemenata istovremeno da za svaki konacni element sracuna ekstremne vrednosti funkcija - treceg, cetvrtog, petog ili sestog stepena (pricam o analitickim funkcijama za sracunavanje sila/deformacija u unutrasnjim tackama stapa). Jedini moguci nacin je onaj koji je i izveden a to je da se tacne vrednosti izracunaju u konacnom broju tacaka cija gustina moze da se menja (F6, Alt-F6)staticar wrote: ...Ne zelim da ulazimo u neke velike diskusije, samo me interesuje da li tower može dati extremne presjec(ne sile na mom primjeru a bez gušc'e podjele grede na konac(ne elemente, ili to ne može.
WD wrote: Probao sam dimenzionirati takvu AB gredu. Tower je dimenzionira na M=40 kNm, što znac(i da imamo problem.
Oc(ekujem Milanov odgovor.
Obzirom da sada znamo kako Tower bira presjeke za dimenzioniranje, potrebno je dodatno obratiti pažnju na neke specifične slučajeve kao što je bio prethodno razmatrani. To znači da ovakve bitne informacije trebaju biti dostupne korisnicima na vrijeme, kako bi se izbjegle moguće greške.b.milan wrote:Ali, sto se tice dimenzionisanja betona, tu je stvar malo drugacija. Program dimenzionise svaki stap na najmanje 3 mesta (pocetku, kraju i sredini) i u svim presecima medjusobno udaljenim najvise 0.5 m.
Zaključak:b.milan ::
Ko zeli "mikro" analizu i apsolutno tacne rezultate dimenzionisanja za nosace izuzetno male duzine, znace kako da to dobije od programa. Ali takodje, ako neko zeli da pokaze da program nece da da tacne rezultate, uvek ce biti u stanju da to izvede.
Posto ja jos nisam naisao na gredu koja je duzine npr. 15m a da T5 nije dao dobre rezultate zato molio bi kolegu Staticar da postavi sliku stranice sa potrebnim prikazima kako se moze doci do takvih rezultata - koji nisu tacni???!!staticar wrote: ...Tower ne traži extremne vrijednosti uticaja na gredama, i ne vrši dimenzi-
oniranje nosača na tim mjestima. Bez obzira da li je dužina nosača mikro
(1,2m) ili makro (15m). Zbog toga je potrebno uvijek gredu podijeliti na
manji broj elemenata jer rezultati neće biti tačni, odnosno nećemo dobiti
maximalnu potrebnu armaturu (u opštem slučaju ako dužina grede nije
paran broj)....
Ni ja ne bih zeleo da me pogresno shvatite ali u vasem zapazanju postoje dve krupne greske:staticar wrote: Zaključak:
Tower ne traži extremne vrijednosti uticaja na gredama, i ne vrši dimenzi-
oniranje nosača na tim mjestima. Bez obzira da li je dužina nosača mikro
(1,2m) ili makro (15m). Zbog toga je potrebno uvijek gredu podijeliti na
manji broj elemenata jer rezultati neće biti tačni, odnosno nećemo dobiti
maximalnu potrebnu armaturu (u opštem slučaju ako dužina grede nije
paran broj).