Skrenuo bih vam paznju na 2 baga, koje smo ja i moje kolege primetili u toweru 6. Prilikom generisanja ramova desava se da se generisu 2 rama istog imena, a da su na razlicitim osovinama npr. 2 rama V_6 sa kordinatama x=6 i x=8.
Drugi bag kad imamo ravanski model tavanice nastao eksportovanjem iz prostornog modela, linijski oslonac se ne odstampa uvek iako mu je debljina u setovanjima za papir dobro zadata i linijski oslonac se vidi u editoru hartije i to u sledecem slucaju.Ako je orijentacija papira portrait a bloku se orijentacija promeni na polozeno linijski oslonac se ne stampa iako je vidljiv na papiru u editoru hartije, ali u slucaju da je orijentacija papira landscape a orijentacija bloka ostane uspravno linijski oslonac se stampa. Ovo je ostalo jos iz towera 5.
Pozdrav
2 baga
Ne znam da li se radi o bagu ali evo ovo smeštam pod ovu temu: naime, računam prostorni čelični antenski stub u kome se kao štapovi pojavljuju i tri zatege. Ako definišem ove štapove kao standardne - sve je u redu. Ako ih definišem kao proste Z - program mi ne dozvoljava da napravim kombinacije opterećenja (!). Ima li neko slično iskustvo ili bi ekipa "Radimpexa" mogla da proveri ili pojasni.
Ovo sto ste opisali nije bag u programu.
Deklarisuci stap kao prost stap koji prima samo zatezanje napravili ste model sa nelinearnim ponasanjem.
Kombinacije opterecenja za model sa nelinearnim ponasanjem moraju se definisati pre proracuna - naknadno kombinovanje uticaja nije dopusteno.
Kod modela sa linearnim ponasanjem uticaji od kombinacije opterecenja jednaki su kombinaciji uticaja opterecenja koji cine kombinaciju
Kod modela sa nelinearnim ponasanjem ovo ne vazi (veza izmedju opterecenja i uticaja nije linearna) i to je razlog sto kombinovanje uticaja nije dozvoljeno.
Isto ogranicenje vazi i za proracun po teoriji II reda.
Deklarisuci stap kao prost stap koji prima samo zatezanje napravili ste model sa nelinearnim ponasanjem.
Kombinacije opterecenja za model sa nelinearnim ponasanjem moraju se definisati pre proracuna - naknadno kombinovanje uticaja nije dopusteno.
Kod modela sa linearnim ponasanjem uticaji od kombinacije opterecenja jednaki su kombinaciji uticaja opterecenja koji cine kombinaciju
Kod modela sa nelinearnim ponasanjem ovo ne vazi (veza izmedju opterecenja i uticaja nije linearna) i to je razlog sto kombinovanje uticaja nije dozvoljeno.
Isto ogranicenje vazi i za proracun po teoriji II reda.
-
vatrobanac
- Pridružio se: Pon Jun 27, 2011 8:38 pm
Re: 2 baga
Radim halu sa betonskim stubovima i drvenom krovnom konstrukcijom sa spregovima.Spregove sa modelirao kao zatege koje primaju samo zatezanje zbog čega je proračun cele hale rađen kao nelinearan.Sada kada pokušavam da dimenzionisem betonske elemente-Šema kombinovanja opterećenja-nije dostupna pa dimenzionisanje mogu uraditi samo za tekući slučaj opterećenja što mi definitivno ne radi posao.Sta da radim? To znači da se ne može dimenzionisati AB element ako je proračun nelinearan?
Re: 2 baga
Nelinearno ponasanje, kao sto sam naziv govori - nije linearno ponasanje.vatrobanac wrote:...Šema kombinovanja opterećenja-nije dostupna pa dimenzionisanje mogu uraditi samo za tekući slučaj opterećenja što mi definitivno ne radi posao.Sta da radim? To znači da se ne može dimenzionisati AB element ako je proračun nelinearan?
To znaci da uticaji usled neke linearne kombinacije opterecenja (na primer za kombinaciju: 1.6 x I + 1.8 x II) ne moraju biti jednaki linearnoj kombinaciji uticaja od osnovnih opterecenja (kada bi se uticaji koji se dobijaju od prvog slucaja opterecenja pomnozili sa 1.6 i sabrali sa uticajima od drugog slucaja opterecenja pomnozenih sa 1.8 )
Imajuci to u vidu, naknadno kombinovanje uticaja i pravljenje njihovih linearnih kombinacija u modelu sa nelinearnim ponasanjem je besmisleno a programom i nije dopusteno. Jednostavnije receno, u modulu za obradu rezultata nece biti dopusteno pravljenje bilo kakvih kombinacija.
Kombinacije se moraju definisati pre proracuna (morate predvideti sve relevantne kombinacije opterecenja) kako bi se za svaku kombinaciju opterecenja posebno, izvrsio nelinearan proracun.
Kada se to uradi, dimenzionisanje betonskih elemenata cete izvrsiti tako sto cete formirati jedan anvelopski slucaj opterecenja u koji cete ukljuciti sve kombinacije relevantne za dimenzionisanje, postaviti taj anvelopski slucaj opterecenja za tekuci, i za taj tekuci slucaj izvrsiti dimenzionisanje.
To je jedini pravi i moguci nacin za dimenzionisanje modela sa nelinearnim ponasanjem.
RADIMPEX SOFTWARE TEAM