b.milan wrote:Mogucnost dodavanje proizvoljne mase na proizvoljno mesto konstrukcije odavno postoji u programu Tower.
Mogucnost oduzimanja proizvoljne mase sa proizvoljnog mesta konstrukcije takodje odavno postoji u programu Tower.
Molim Vas da mi objasnite o kojoj je komandi riječ. Nešto sam očito propustio. Hvala.
Ako neko vertikalno opterecenje sa smerom nanize zamislimo da je nastalo kao dejstvo gravitacionog ubrzanja na neku masu, tada se moze smatrati da se zadavanjem vertikalnog opterecenja u programu Tower, moze definisati masa.
Program pri proracunu modalne analize od korisnika zahteva da definise iz kojih slucajeva opterecenja ce se "sracunavati" mase. To drugim recima znaci da ce program svaku vertikalnu komponentu opterecenja iz izabranog slucaja opterecenja smatrati kao posledicu gravitacionog dejstva na masu, i sracunace masu kao m = Pz / g
Znajuci to, vi mozete za potrebe modalne analize napraviti poseban slucaj opterecenja, u njemu definisati "pozitivne" mase (od sila usmerenih na dole) i "negativne" mase (od sila usmerenih na gore). Opterecenje moze biti koncentrisano, linijsko ili povrsinsko. Jedino ogranicenje kod negativnih masa je to sto ce ono oduzimati masu samo do nulte mase na odredjenom cvoru (negativna masa u cvoru ce biti tretirana kao nula-masa).
Znaci na ovaj nacin vrlo lako mozete dodavati ili iskljucivati mase po zelji.
Iskljucivanje mase u nekoj tavanici morate obaviti iskljucivo uz pomoc povrsinskog opterecenja usmerenog na gore zato sto je masa ploce rasporedjena po cvorovima ploce i mora se oduzimati na isti takav nacin (ne mozete upotrebiti jednu koncentrisanu "negativnu" masu jer se ona odnosi samo na jedan cvor pa ce masa u tom cvoru otici u veliki minus koji ce se opet smatrati jednom nula-masom)
Da smo napravili posebnu komandu za to, opet bi imala potpuno isti oblik i interfejs, i morali bi da pravimo 3 komande za dodavanje koncentrisane, linijske i povrsinske mase, sto stvarno ne bi imalo smisla. Treba samo voditi racuna o tome da sila od 1kN predstavlja (1000 / 9.81) kg odnosno ~101.9 kg.
Očigledno se na razumijemo. Ja govorim o zadavanju proizvoljnih masa u dinamičkom modelu. Vi govorite o masama generiranim iz gravitacionih opterećenja. To nije i ne može biti isto. Zašto bih ja, općenito govoreći, trebao zadati statičko opterećenje da bih dobio masu u dinamičkom modelu? No, to je već neka druga tema, koja može biti aktualna kada se seizmička analiza konstrukcija u Toweru proširi na općenitu dinamičku analizu.
Bit je da za sada ne postoji mogućnost zadavanja proizvoljnih masa.
b.milan wrote:Evo dokaza za ono sto pricam, a to je uputstvo za rukovanje jednog dobro poznatog programa (AxisVM v9). Ako su i oni po vama neznalice i ako oni ne znaju kako treba da se radi multimodalni seizmicki proracun onda ja ne znam sta cu dalje morati da cinim da bih vas uverio u suprotno.
Obratite paznju na stranu 192, u okviru poglavlja: Eurocode 8 (EN 1998-1:2004) Design response spectrum.
Tu je prikazano kako se sracunavaju seizmicke sile (u tekstu oznacene sa Pkr). Tu se vidi da je seizmicka sila u nekom cvoru direktno zavisna od ordinate forme oscilovanja u tom cvoru. Ako nema oscilovanja nema sile.
Ujedno sam na spomenutoj stranici vidio i da imaju lijepo riješene dodatne torzijske efekte od ekscentriciteta masa .
Nadam se da će i Tower to imati uskoro riješeno .
WD wrote:Očigledno se na razumijemo. Ja govorim o zadavanju proizvoljnih masa u dinamičkom modelu. Vi govorite o masama generiranim iz gravitacionih opterećenja. To nije i ne može biti isto. Zašto bih ja, općenito govoreći, trebao zadati statičko opterećenje da bih dobio masu u dinamičkom modelu? No, to je već neka druga tema, koja može biti aktualna kada se seizmička analiza konstrukcija u Toweru proširi na općenitu dinamičku analizu.
Bit je da za sada ne postoji mogućnost zadavanja proizvoljnih masa.
Postovani kolega WD, da ne bi bilo nedoumice, da li mozete da formulisete sta smatrate pod terminom "dinamicki model" ? Da li je to model sa kojim se vrsi modalna analiza i seizmicki proracun ili nesto drugo ?
Da li mozete da predlozite nacin za zadavanje proizvoljne mase ?
Ja cu od sada na ovom forumu, zbog prethodnih iskustava sa ishitrenim odgovorima, biti pomalo naporan u insistiranju na preciznim formulacijama pitanja od strane korisnika kako bih mogao da i ja budem precizan sa svojim odgovorima.
Mislim na analizu konstrukcije u kojoj će se zadati proizvoljni položaj i intenzitet masa, odabrati stanovita dinamička pobuda (periodična, neperiodična, konstantna, impulsna, spektar odziva ...) u stanovitom vremenskom periodu, te dobiti rezne sile i pomake modela u određenom vremenskom trenutku.
WD wrote:1. Apsolutno podržavam uvođenje mogućnosti uklanjanja masa u dinamičkoj analizi, a ne samo preraspodjelu masa.
2. Dapače, mislim da je potrebno uvesti mogućnost i dodavanja proizvoljnih masa u model.
3. To je prvi korak prema malo ozbiljnijoj dinamičkoj analizi konstrukcija u Toweru, koja se trenutno svodi na poluautomatsku seizmičku analizu.
4. Nakon toga bi trebalo slijediti i dodavanje mogućnosti zadavanja proizvoljnog dinamičkog opterećenja u određenom vremenskom periodu.
Ovo su bila vasa pitanja. Nadovezivali ste se na diskusiju o manipulaciji sa masama u multimodalnoj seizmickoj analizi. U diskusiji se pominjala preraspodela masa.
Moj odgovor na Vasa pitanja 1 i 2 je bio sasvim tacan - program Tower vec podrzava operacije sa masama koje ste predlagali da treba da se uvedu.
Hvala svima na konstruktivnoj polemici vezano uz ovu temu. Meni je puno pomoglo, a vjerujem da će ostalim kolegama olakšati seizmičke proračune po multimodalnoj analizi.